Luukku 21: Gluteenittomat piparkakut


 Pakastealtaiden piparitaikinat ovat helppoja käyttää, mutta niiden kaikkien maku kalpenee itse tehdyn taikinan rinnalla! Itse teen joka vuosi piparitaikinan ainakin kertaalleen, sillä en pysty enää valmiskeksejä tai taikinoita hyödyntämään muuta kuin piparitöissä

Perus piparitaikina on helppo valmistaa ja sen ohje on ollut erittäin suosittu blogissani vuosien varrella. Etsin pitkään hyvää gluteenitonta reseptiä piparkakuille ja olen tullut siihen tulokseen, että tämä ohje on yksi parhaimpia. Gluteenittomien pipareiden valmistus kun ei ole ihan ongelmatonta. Tällä ohjeella tulee kuitenkin helposti käsiteltävä ja herkullinen taikina. Poimin reseptin Pikeeripossun blogista. 


Gluteenittomat piparkakut

1 dl siirappia
1 dl fariinisokeria
150 g voita
2 tl kanelijauhetta
1/2 tl inkiväärijauhetta
1/2 tl neilikkajauhetta
1/2 tl pomeranssinkuorijauhetta
1 tl kardemummajauhetta
1 kananmuna
1 dl kuohukermaa
1 tl ruokasoodaa
(1/2 tl ksantaania)
7 dl gluteenitonta vaaleaa jauhoseosta (Pirkka)

  • Kiehauta kattilassa siirappi, sokeri ja mausteet. 
  • Ota kattila pois liedeltä.
  • Lisää paloiteltu voi ja sekoita kunnes se sulaa.
  • Kaada seos muoviastiaan jäähtymään.
  • Sekoita toisessa kulhossa jauhot soodan ja ksantaanin kera hyvin yhteen.
  • Vatkaa sitten jäähtyneeseen siirappiseokseen muna, kerma ja lopuksi jauhoseos.




Taikina on tässä vaiheessa hieman tahmeaa ja pehmeää. Kiedo taikina elintarvikekelmuun ja laita jääkaappiin tekeytymään vähintään 4 tunnin ajaksi, mieluiten seuraavaan päivään saakka. Taikina on valmiina melko kovaa, mutta pehmenee käsissä käsiteltäessä.

Kaulitse taikina ohueksi levyksi pienissä osissa leivinpaperin päällä. Mikäli taikina kuitenkin tarttuu käsiin/alustaan, käytä apuna jauhoja. Ota muoteilla pipareita ja paista uunissa 180-asteessa noin 6-9 min ajan, riippuen pipareiden koosta.

Gluteenia sietävät voivat testata myös ruispiparkakkuja!

Kommentit