Laskiaista vietetään tänä vuonna 2. ja 4.3. Halusin kokeilla jälleen jotain uutta hauskaa pullaideaa laskiaiseksi ja löysin tämän ihanan italialaisen pullaohjeen! Nämä pullat muistuttavat yllättävän paljon meidän perinteisiä laskiaispullia täytteensä ansiosta, mutta taikinassa maistuu voimakkaasti sitruuna!
Italiassa maritozzeja (yksikkö: un/il maritozzo, monikko: i maritozzi) syödään vuoden ympäri etenkin aamuisin ja yksinkertaisimmillaan niissä on täytteenä vaniljavaahtoa. Laskiaisen hengessä suosittelen kuitenkin lisäämään täytteeksi myös hilloa tai marsipaania.
Maritozzo tulee italian kielen sanasta un marito eli aviomies. Italialaiset pitävät kaikenlaisista hellittelynimistä ja maritozzo on juuri sellainen aviomiehelle. Ennen vanhaan italialaisilla sulhasilla oli tapana tuoda kermapullia tulevalle puolisolleen maaliskuun ensimmäisen perjantaina. Kyseinen päivä olikin antiikin Roomassa rakastuneiden juhlapäivä. Pullan nimitys juontaa juurensa todennäköisesti juuri tästä tavasta. Myöhemmin modernimpina aikoina pulliin on myös kätketty kihlasormuksia, joten se on hyvin romanttinen leivonnainen Italiassa.
Maritozzo-pullataikinaa ei oikeastaan voi verrata meidän perinteiseen pullataikinaan, sillä maritozzo on todella pehmeä ja maustettu eri tavalla. Taikina ei sisällä kardemummaa, vaan sitruunan tai appelsiinin kuoriraastetta. Joskus taikinan joukkoon lisätään rusinoita tai siemeniä. Taikina sisältää myös enemmän suolaa kuin meidän makea pullataikina. Taikina tehdään esitaikinaa eli raskia hyödyntäen mikä tekee lopputuloksesta erityisen pehmeän.
Minä helpotin hommaa huomattavasti, sillä nuorin poikani halusi myöskin mukaan leipomaan, joten ajattelin esitaikinan olevan vähän liian työläs projekti hänelle. Niinpä päädymme tekemään melko perinteisen pullataikinan, mutta lisäsimme joukkoon limen kuoriraastetta. Tästä tuli super herkullinen pullataikina! Taikinan joukkoon ei kuuluisi laittaa kardemummaa, mutta me ripautettiin sitä myöskin hieman sekaan.
noin 15 pullaa
3 dl maitoa
25 g hiivaa tai 1 pss kuivahiivaa
3 rkl sokeria
1 tl suolaa
(½ tl kardemummaa)
1 sitruunan kuoriraaste (tai 2 limeä)
2 kananmunaa
n. 550 g (8,5dl) erikoishienoja vehnäjauhoja
75 g pehmeää voita
225C, 10-12min
Katso pullataikinan valmistusohje videon kera täältä.
Perinteisten korvapuustien ohje löytyy täältä.
Ohje kuohkeisiin laskiaispulliin löytyy täältä.
Täyte
2 dl vispikermaa
½-1 tl tomusokeria
1/4 tl vaniljajauhetta
½ pss cream fix jauhetta
Lisäksi hilloa, Nutellaa, keksivoitahnaa ym.
Katso alla olevalta videolta pullan täyttäminen.
Jos haluaa testata autenttisempaa maritozzo-taikina reseptiä, kannattaa testata seuraavaa ohjetta:
MARITOZZI (10 kpl)
Ohje: Luca Platania Passione pizza (Cosy Publishing)
POOLISH-ESITAIKINA:
5 g tuorehiivaa
100 g kylmää vettä
100 g vahvaa 00-vehnäjauhoa (proteiinipitoisuus yli 12 %)
TAIKINA:
400 g vahvaa 00-vehnäjauhoa (pizzajauho)
5 g tuorehiivaa
150 g kylmää maitoa
60 g sokeria
1 huoneenlämpöinen kananmuna
1 rkl hunajaa
10 g suolaa
70 g extra-neitsytoliiviöljyä
TÄYTE:
5 dl kuohukermaa
50 g tomusokeria
(yhden vaniljatangon siemenet)
POOLISH-ESITAIKINA:
Sulata hiiva kylmään veteen ja sekoita hyvin. Lisää jauhot ja sekoita, kunnes seos on löysää ja tasaista. Peitä kulho tuorekelmulla ja jätä esitaikina huoneenlämpöön muutamaksi tunniksi tai kunnes se on kolminkertaistunut.
TAIKINA:
Kaada poolish-esitaikina, jauhot, hiiva sekä maito yleiskoneen kulhoon. Aloita taikinan muodostaminen rauhallisella nopeudella taikinakoukulla sekoittaen ja odota, että siitä tulee tasaista.
Kaada sekaan sokeri vähän kerrallaan ja anna imeytyä taikinaan koko ajan vaivaten. Riko kulhoon muna, jatka vaivaamista ja lisää myös hunaja sekä suola. Vaivaa sen jälkeen hieman voimakkaammin ja lopuksi valuta öljy joukkoon ohuena vanana.
Siirrä taikina jauhotetulle tasolle ja muotoile palloksi. Laita taikinapallo tiiviisti suljettavaan astiaan, jossa sillä on tilaa kohota kolminkertaiseksi ja jätä yön yli jääkaappiin.
TAIKINAN KÄSITTELY JA PAISTAMINEN:
Seuraavana aamuna ota kohonnut taikina jääkaapista ja ripottele päälle jauhoja. Ota taikinalasta avuksi ja irrota massa varovaisesti astiasta. Kaada taikina työtasolle ja leikkaa siitä noin 80 gramman paloja. Muodosta paloista ovaalin muotoisia palloja ja asettele leivinpaperin päälle pellille. Peitä pelti toisella ylösalaisin käännetyllä pellillä tai liinalla ja jätä pariksi tunniksi huoneenlämpöön lepäämään.
Paista pullia 200-asteisen uunin keskiosassa noin 10–15 minuuttia tai kunnes ne ovat paistuneet saksanpähkinänruskeiksi.
Kommentit
Lähetä kommentti
Kiitos kommentistasi <3