Riisipuuro crème brûlée

 

Paahtovanukas eli crème brûlée on kermainen vanukas, jossa on rapeaksi paahdettu sokeripinta. Vanukas maustetaan perinteisesti vaniljalla, mutta minä halusin testata hauskaa riisipuuro versiota, johon on näppärä käyttää joululta ylijäämät puurot. Tämä onnistuu loistavasti myös valmispuurosta.


3-4:lle

300 g riisipuuroa
1 appelsiinin kuoriraaste
2 keltuaista 
(1 rkl tomusokeria)

Sekoita ainekset keskenään kulhossa. Joukkoon voi ripauttaa vähän sokeria, mutta minä jätin sen pois, koska päälle tulee kuitenkin reilu kerros sokeria.

Jaa seos 1,5 desin vuokiin ja nosta vuoat laakeaan astiaan (n. 20x20cm). Kaada vuokaan vettä noin 2/3 pienten vuokien korkeudesta. Paista vanukkaita 200 asteisessa uunissa 15-20min. Kiertoilmalle riittää 180 astetta. 


Anna vanukkaiden hetki jäähtyä ja ripottele sitten pinnalle reilusti sokeria. Ruskea ruokokidesokeri toimii parhaiten, mutta tavallinen valkoinen sokerikin käy. 

Polta pinta butaanipolttimella ruskeaksi. Poltinta kannattaa pitää melko kohtisuoraan pintaan nähden, ei liian sivussa. Polttimia löytää keittiötarvikkeita myyvistä liikkeistä. Butaania pystyi ennen ostamaan vain kioskeista, mutta nykyisin sitä voi löytää jopa ruokakaupoista. 



Tästä tuli tosi ihanaa! Vanukkaan voi maustaa myös pelkästään vaniljalla, mutta minusta sitruksen kuori tuo tähän kivaa raikkautta. Jälkiruoka sopii hyvin myös uuden vuoden illalliselle. 
Lisää uuteen vuoteen sopivia jälkiruokia löytyy täältä.


Kommentit