keskiviikko 5. tammikuuta 2011

Sitruuna-marenkipiirakka / Lemon merengue pie



Tämä klassinen amerikkalainen piirakka on yksi meidän perheen suosikeista. Tässä yhdistyy ihanasti kirpeä täyte ja makea marenki. Huippu keksintö kertakaikkiaan!

Tämä piirakka on myös. äitini suosikki ja teenkin sitä usein hänelle merkkipäivinä. Täytteeksi tulee lemon curdin tapainen tahna ja päälle vielä kuohkeaa marenkia. Piirakka on helppo tehdä. Pohjan voi tehdä myös valmispiirakkataikinasta.

Pohja:
100g voita
3dl vehnäjauhoja
2rkl sokeria
1/2tl leivinjauhetta
1rkl vettä

Täyte:
1,5dl sokeria
2dl vettä
1dl sitruunamehua
2,5rkl maissitärkkelystä
4keltuaista
50g voita
1rkl vaniljasokeria

Marenki:
4 valkuaista
1,5dl sokeria

Tarvitset noin 24cm halkaisijaltaan olevan irtopohjavuoan tai piirakkavuoan.

Pohja:
 Sekoita kuivat aineet ja lisää rasvaan. Lisää lopuksi vesi ja painele vuoan pohjalle ja reunoille. Nosta jääkaappiin 15minuutiksi. Paista 200asteisessa uunissa noin 15min alimmalla tasolla. Laita halutessasi kuivia herneitä (3dl) taikinan päälle paiston ajaksi, jotta pohja pitää muotonsa hyvin. Laita leivinpaperi pohjan päälle tiiviisti ja kaada herneet päälle. Paista pohjaa vielä 5min ilman herneitä.

Täyte:
Mittaa täytteen ainekset kattilaan voita ja vaniljasokeria lukuunottamatta. Kuumenna kunnes kiehahtaa. Nosta kattila liedeltä ja lisää voi sekä vaniljasokeri.
Täytteen voi tehdä myös lemon curd ohjeella.

Marenki:
Vaahdota valkuaiset ja lisää sokeri pienissä erissä koko ajan vatkaten. Vatkaa valkuaisvaahto kiiltäväksi. Laita täytteet pohjan päälle ja kuumenna piirasta vielä vastuksen alla 10min tai polta marengin pintaa butaanipolttimella (creme brulee polttimella).

Tein kerran vähän isomman satsin lemon curd tahnaa ja hokasin, et tähän piirakkaan se mm. sopii hyvin. Lemon curd tahna sopii myös täytekakkujen täytteeksi tai vaikka juustokakkuihin.



11 kommenttia:

  1. Tulostin juuri reseptin kakkuun jota toivon saavani huomenna. Saa nähdä mitä teinit saa aikaiseksi = )

    VastaaPoista
  2. Ihana! =) Hyvä siitä varmasti tulee. ;)

    VastaaPoista
  3. Moi! (: Tulostin reseptin ja hyvää tuli. Itte olen 14v. tyttö ja osasin leipoa makoisan kakun, joten eiköhän ne toisetkin teinit saa hyvän kakun valmiiksi!(:

    VastaaPoista
  4. Hei, mitenköhän tuota täytettä kannattaa tuohon laittaa/levittää? Jäi mietityttämään, miten pinnasta saisi mahd. nätin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itse yleensä nostelen lusikalla täytteen piirakan päälle. Pinnalle voi myös tehdä lusikalla hieman aaltokuvioita.

      Poista
  5. Tätä juuri tehdään maman kanssa! Katsotaan millaista tulee, kiva ohje. :)

    VastaaPoista
  6. Kiitos! Toivottavasti onnistuu hyvin ;)

    VastaaPoista
  7. Säilyykö tämä jääkaapissa, jos edellisenä päivänä tekee? :) Olisi hyvä tämmöinen vähän kevyemmän makuinen tarjottava jouluvieraille.
    -Heidi

    VastaaPoista
  8. Voiko maissitärkkelyksen korvata perunajauhoilla? Ei tarvis kaupassa enää ravata 😆

    VastaaPoista
  9. Pitäisi onnistua. Mut en ole varma missä suhteessa perunajauhoja tulee. Paksuksi kiisseliksi pitäisi saada ;)

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi <3