Vintage cake



Pidän hirmuisesti kaikesta vintage-tyylisistä leivonnaisista ja vaatteista. Tein äidilleni 60v päivän kunniaksi tämmöisen vintage-tyylisen kakun ja muffineja. Ihastuin näihin ihan älyttömästi!

Kakku on suklaakakuista suosikkini! Tätä parempaa ei löydy! Kakku on myös helppo tehdä ja se on niin hyvänmakuinen, etten täyttäisi sitä millään. En myöskään kuorruttaisi sitä lainkaan sokerimassalla. Kuorruttamiseen passaa suklaa ganache. Kermavaahto on toinen. Kakku on Dark chocolate mud cake. Tein kakun vanhalla hyvällä reseptilläni. Paistoin taikinan kahdessa 20cm vuoassa ja lisäksi tein 6kpl muffineja. 

3,3dl maitoa
440g sokeria
250g voita/margariinia
 200g suklaata (50%)
 2 munaa
260g jauhoja
2tl leivinjauhetta
80g kaakaojauhetta

Kuumenna maito ja sokeri kattilassa. Sulata voi ja suklaa seokseen. Anna hetki jäähtyä. Lisää munat ja kuivat aineet vuorotellen. Taikinan kuuluu olla löysää. Sitä kannattaa sekoittaa sähkövatkaimella/monitoimikoneella tai käsivispilällä.
 
Vuoraa (irtopohja)vuokien pohjat (kesto)leivinpaperilla ja voitele reunat. Kaada taikina vuokiin ja paista 160 asteessa uunin alatasolla reilu tunti. Muffineja voi paistaa 175 asteessa keskitasolla n.15min. Taikinan voi myös paistaa yhdessä 24cm vuoassa. Tuolloin paistoaika on n.1,5h.
Säilytä jäähtyneitä kakkupohjia aina kelmuun käärittyinä, jotta ne pysyvät mehevinä!


Kakku kohoaa hyvin ja siitä voi tehdä muotokakkuja. Mud cake on yleensä keskeltä löysää, mutta tässä versiossa keskustan ei ole tarkoitus jäädä kovin löysäksi. Tosin sekin on mahdollista, jos paistoaikaa vähentää. Mutta tämä maistuu ihan aidolta mutakakulta, vaikka koostumus ei olekaan löysä. Itseasiassa tämä on paljon parempaa.

Suklaa ganachea tein tuplamäärän, jotta sitä riitti myös kakkupohjien väliin. Käytin lähinnä maitosuklaata, sillä tummasta suklaasta tulee vähän liian tujakka ganache minun makuuni. Vaahdotin myös ganachen, mutta tämä ei ole pakollista.

Suklaa ganache

260g suklaata
2dl kuohukermaa

Käytin 100g maitosuklaata, 100g vaaleaa maitosuklaata (fazer) ja 60g tummaa (70%) suklaata.
Laita suklaa ja kerma kattilaan. Lämmitä keskilämmöllä, kunnes suklaa on sulanut ja seos on tasaista.
Jos haluat vaahdottaa seoksen, jäähdytä se ensin ihan jääkaappikylmäksi ja vaahdota sitten.

Tasoita kakkupohjia sahalaitaisella veitsellä. Laita toinen kakkupohja tarjoilualustalle ja levitä siihen ganachea. Laita toinen pohja päälle ja kuorruta kakku ganachella. Ganachea voi myös pursottaa kakun päälle. Kakkua ei tarvitse kostuttaa.


Muffinssit onnistuivat myös erittäin hyvin tästä taikinasta. Ganache ei riittänyt muffinssien koristeluun, joten pursotin niiden päälle suklaakreemiä. Käytin kreemiinkin maitosuklaata. Paistoin muffinssit silikonisissa vuoissa ja siirsin ne myöhemmin paperivuokiin. Ohuet muffinivuoat menevät yleensä uunissa rumiksi.

 
Jos kakkupohjaa jää yli, voi siitä pyöritellä cakepopseja pakkaseen.




Hyvää syntymäpäivää äiti!

Kommentit

  1. tälläiselle ikuiselle suklaafanille tää kakku kuulostaa ja näyttää todella hyvälle! naminam! :)
    on ehkä pakko kokeilla joskus. :)

    VastaaPoista
  2. Kuulostaa ja näyttää ihanalta, ainakin näin suklaahirmun mielestä ;D Laitan ohjeen korvan taakse! Ihanat on koristeetkin, itsekin tykkään kovasti kaikesta vanhasta ja vintagesta :)

    VastaaPoista
  3. Onpa herkullisen kuuloinen ohje, pitääpä koittaa joku päivä! :)

    VastaaPoista
  4. Suussa sulavaa ja niin kaunis, ettei meinannut raskia syödä!!!
    Kirsti

    VastaaPoista
  5. Nam! Todella herkullisen kuulloinen ohje! Tätä on pakko testata joskus :) Kuinka paksut pohjat sait 20 cm vuokiin? Entä paksuko pohjasta tulee 24 cm vuoassa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yhteen 20cm vuokaan tulee suunnilleen 5cm korkuinen kakku. 24cm vuokaan en ole vähään aikaan tätä tehnyt, mutta muistaakseni paksuus on jotain samaa luokkaa. Ehkä 5-6cm. Kakkuun saa lisää korkeutta, jos sen leikkaa kahteen tai kolmeen osaan ja laittaa täytettä väliin (esim ganache tai suklaakreemi). Kakkua on helppo leikata.

      Poista
  6. voisiko mitat saada deseinä, kun en omista keittiövaakaa...

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi <3