keskiviikko 27. elokuuta 2014

Terveiset Budapestista!Ennen sairaalareissuani kävin neljän päivän reissun Budapestissa kaveria katsomassa. On se ihanaa reissata, kun on oma opas mukana, joka osaa kielen ja tuntee kaupungin!

Budapest on muutenkin ihana kaupunki. Olen käynyt siellä nyt kaksi kertaa ja aion todellakin mennä vielä monta kertaa uudelleen. Tonava jakaa kaupungin läntiseen Budaan ja itäiseen Pest puoleen. Buda puolella sijaitsee esim. Buda linna korkean kukkulan päällä. Pest puoli on laakeampaa. Budapestin kaupunkikuvaa hallitsevat mm. hienot sillat.
 
Unkarilaiset ihmiset ovat mukavia ja yrittävät puhua englantia, vaikka eivät sitä hyvin osaakaan.
Kaverini kertoi, että jokin aika sitten oli tosi trendikästä osata englantia ja mm. ravintolossa löytyy lähes varmasti englannin kielinen menu ja työntekijät osaavat kaupoissakin jonkin verran englantia.
Nykyisin vintage on tullut Unkarissa takaisin muotiin. Unkari kuuluu EU:hun, mutta valuuttana on yhä forintti. Budapestissä on asukkaita lähes 2,5miljoonaa.


Ensimmäisenä päivänä kävimme Bikini nimisen bändin konsertissa. Musiikki oli pop-rockia ja oli itseasiassa tosi hyvänkuuloista. Bikini on tunnettu yhtye Unkarissa ja kaikki kyllä sen siellä tietävät.  Bändin jäsenet olivat ainakin 60-vuotiaita, mutta hyvin vielä rokkasivat!


 Keskellä kaupunkia on jättimäinen maailmanpyörä, josta on todella kaunis näkymä kaupungin yli.


Tonavalla seilaa paljon risteilijöitä. Kaverini oli aikonan pienellä kiertoajelulaivalla töissä ja vei meidät kierrokselle edellisellä visiitillämme. Kierros oli tosi hyvin suunniteltu ja erittäin mielenkiintoinen. Tonavalla sijaitsee myös muutama pieni saari, jossa on kaunis luonto ja mm. pieni eläintarha.


 Buda linnassa sattui olemaan Folk Art Festival ja tiet olivat täynnä pieniä kojuja, jotka myivät unkarilaisia vaatteita, leivonnaisia ja astioita ym ym. Lisäksi oli paljon turkkilaisia kauppiaita turkkilaisten kunniaksi. Budapest oli turkkilaisten hallussa 1500-luvulla. Unkari itsenäistyi 1918 (toisen kerran), jolloin Itävalta-Unkarin kaksoismonarkia hajosi ja Unkarista tuli tasavalta. Ensimmäisen kerran Unkari istenäistyi vuonna 1000.

Tuommoisia ihania koristeltuja pipareita myytiin myös paljon. Itse linna on museo, eikä meillä ollut sinne nyt aikaa, mutta kukkulalla kyllä kävelimme ja seutu oli todella erikoista ja kaunista.


 Ketjusilta


Tanssiesitys Buda linnassa. Tanssijoilla oli perinteiset unkarilaiset vaatteet.


Budapestissä on tuhansia ravintoloita ja kahvioita, mutta yksi kahvila on ollut viime aikoina erittäin suosittu. Kahvila on rakennettu vanhalle rauniolle ja se on koristeltu mitä kummallisimmilla koristeilla. Kuten vasemman puolimmaisessa kuvassa näkyy, koristeena on mm. vanha puhelinkoppi, hiihtomonot, kärrynpyörä ym härpäkettä. Kaikenlaista roinaa roikkui katosta ja iltaisin valaistus on todella ovela. Kesäisin kahviloissa kannattaa nauttia itse tehtyä limonaadia, jota saa eri makuisina.


Balaton järvi on ainut suuri järvi Unkarissa. Se on n.70km pitkä ja vain muutaman kilometrin leveä. Unkarilaiset tulevat sinne kesämökeilleen joka kesä. Budapestistä monet ajavat järvelle joka viikonloppu. Ystäväni perheelläkin on siellä mökki ja menimme järvelle yhdeksi päiväksi veneilemään.


Purjehdusreissu oli hirmu kiva! Merellä olosta en yleensä nauti ollenkaan, mutta järvellä on ihana uida ja veneillä. Ystäväni isä, sisko ja siskon poikaystävä olivat myös mukana.


Mutta kaikista hauskinta oli uida keskellä järveä lämpimässä vedessä! Järven vesi pidetään erittäin hyvälaatuisena ja siinä voi myös kalastaa yli seitsemääkymmentä kalalajia. Laitoimme narun veneen perään ja pidimme siitä kiinni kun vene kiisi eteen päin. Oli niiiiin huippua!

Unkarin kieli on Suomen sukulaiskieli, vaikka ne kuulostavat ihan erilaisilta. Siltikin suomalaisten on yllättävän helppo oppia lausumaan unkaria ja sama toisinpäin. Ystäväni luki neljä vuotta aikoinaan suomea ja oppi puhumaan sitä hirmu hyvin, mutta sitten hän tajusi panostaa vähän järkevämpiin kieliin. Hän on nykyisin töissä Brysselissä Euroopan komissiossa tulkkina! Uskomaton suoritus.

Köszönöm Edit! Hamarosan találkozunk!
 Ön a szeretet!

4 kommenttia:

Kiitos kommentistasi <3