keskiviikko 22. huhtikuuta 2015

Itse tehdyt salmiakkitikkarit
Ostin Ylläkseltä Pöyröön salmiakkipuluveria mökkireissullamme. Tuo on tosi ihanaa! Sitä syö tuollaisenaankin, mutta keksin sitten testata sitä itse tehtyihin karkkeihin. Jauhe sopisi hyvin myös jäätelöön ja kakkumousseen.

Hard candy

4dl sokeria
1,25dl vettä
1,8dl glukoosisiirappia
1dl pöyröön salmiakki puluveria
(1tl sitruunahappoa)

Laita vesi, sokeri ja glukoosiirappi kattilaan. Kuumenna, kunnes sokerit ovat liuenneet.

Keitä seosta keskilämmöllä, kunnes se saavuttaa 148 asteen lämpötilan. Näin karkeista saa kovia. Jos seoksen jättää esim. 120 asteiseksi, muuttuvat karkit kostuessaan sitkeiksi ja vaikeasti pureskeltaviksi. Liian nopeasti keitelty seos ei myöskään jähmety.

Nosta kattila liedeltä ja lisää salmiakkijauhe. Sekoita reippaasti. Seos voi hieman tarttua kattilan pohjaan, mutta pata patalla se sieltä lähtee. Seoksen ei saa antaa liikaakaan jäähtyä tai se jähmeytyy.

Voit maustaa karkit myös millä tahansa maku-aromilla.

Sitruunahappo

Salmiakkikarkkiseos ei sitruunahappoa kaipaa, mutta mikäli maustat karkit jollain nestemäisellä aromilla, on sitruunahapon käyttö suotavaa, sillä se voimistaa aromien makua. Ilman sitruunahappoa aromeja joutuu lisäämään aika paljon.


Kaada seos silikonimuotteihin tai leivinpaperille. Käytin brownie cake pops muottia sekä silikonista jääpalamuottia. Anna seoksen jäähtyä viitisen minuttia ja tökkää sitten tikkaritikut karkkeihin. Anna karkkien jähmettyä kivikoviksi ja irroita ne sitten vuoasta.


Dippasin tikkarit vielä salmiakkijauheeseen. Älä vain kostuta tikkarin pintaa enää jähmettymisen jälkeen, sillä sokeri reagoi pieneenkin vesimäärään herkästi ja tikkari menettää muotonsa.

Osan seoksesta kaadoin leivinpaperille ja ripottelin pinnalle vielä jauhetta. Sitten annoin seoksen jähmettyä ja rikoin sen palasiksi. Näitä paloja voi käyttää myös kakkujen koristeluun. Kovaa karkkia käytin mm. tämän ja tämän kakun koristelussa.


 Karkit voi maustaa myös muilla makuaineilla. 


Käärin osan tikkareista sellofaaniin. Nämä menivät miehelleni synttärilahjaksi, sillä hän on suuri salmiakkifani. Jos teillä on ulkomaalaisia tuttavia, niin koittakaapa syöttää näitä heille.

2 kommenttia:

  1. mmmm....kuinka paljon voi rakastaa salmiakkia? en osaa kertoa, mutta PALJON! pakko joskus kyllä testata! :)

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi <3