maanantai 13. huhtikuuta 2015

Sokerimassa krookus ja tulppaaniPääsin tutustumaan Blogiringin ja Kauppapuutarhaliiton yhteistyön kautta kevään kukkasiin ja minä sain tehtäväkseni keskittyä krookuksiin. Muita ihania kevään kukkia on mm. narsissit, tulppaanit ja helmililjat. Kuten leivonnassakin, kannattaa myös kukkia ostaessa muistaa kotimaisuus. Kotimaiset kukat tunnistaa sirkkalehti-merkistä. Kotimaisia tulppaaneita esim. löytyy melkein joka marketista. Niitä on ihana viedä tuomisiksi ystäville. Lisää kotimaisista kasveista voi lukea Kauniisti kotimainen nettisivuilta.
Sirkkalehti
Kauppapuutarhaliitto on koristekasveja ja vihanneksia viljelevien kasvihuoneyritysten valtakunnallinen yrittäjäjärjestö. Kauppapuutarhaliiton tehtävänä on edistää ja kehittää kasvihuonealaa Suomessa sekä lisätä kasvihuoneessa viljeltävien tuotteiden tunnettuutta.


 Krookukset eli sahramit ovat sipulikasveja, jotka kukkivat pihalla jo aikaisin keväällä jopa lumen läpi. Ostokrookusten sesonkiaika loppuu Pohjois-Suomessa pääsiäiseen, joten kukkakaupoista niitä ei myöhään keväällä enää löydä. Sipuleita myydään sen sijaan syksyllä, jolloin ne istutetaan maahan ja alkavat keväällä nousta esiin. Löysin vielä pari krookusta Oulusta ja aionkin siirtää nämä piakkoin ulos kukkapenkkiin.

Krookukset ovat helppohoitoisia kukkia, sillä ne eivät vaadi hoitoa lähes lainkaan. Ostokrookukset avaavat nuppunsa todella nopeaa. Hyvä että kerkeää selkäänsä kääntää. Krookusten lehtien annetaan vain lakastua rauhassa. Kukka kukkii pari päivää. Sisäkrookuksetkin voi kukinnan jälkeen siirtää ulos, jolloin ne kukkivat seuraavana keväänä uudestaan.  

Krookuksen sipuleita ei kannata istuttaa leikattavaan nurmikkoon, vaan sopivia istutusalustoja ovat esim. pensaiden ja puiden alustat. Lisää suomalaisten kevätkukkien hoidosta voi lukea Kauniisti kotimainen nettisivulta. Kannattaa myös osallistua sivuilla olevaan kilpailuun.SOKERIMASSA KROOKUS


 Näin kukkasten hengessä päätin taiteilla oman krookukseni sokerimassasta.
Tarkemmin eri muotoilumassoista voi lukea täältä.


1. Kukkien heteitä voi ostaa leivontarvikeliikkeistä, mutta koska ne olivat minulta päässeet loppumaan, tein heteet tällä kertaa keltaisesta sokerimassasta pyörittelemällä siitä ohuen pötkön ja leikkaamalla siitä noin 1,5cm pitkiä palasia.
2. Kauli valkoinen massa ohueksi levyksi ja ota terälehtimuotilla kuusi palasta.
3. Painele pallopäisellä työkalulla lehtiä ohuemmiksi pehmeän sienen päällä.
4. Aseta terälehdet kuivumaan koveralle alustalle (tai vaikka kananmunakennoon) vartiksi, jolloin ne hieman kuivavat, mutta ovat yhä muovattavissa.


5. Kokoa terälehdet ja heteet esim. kananmunakuppiin, joka on vuorattu kelmulla (jotta koristeen saa irtikin). Kiinnitä lehdet elintarvikeliimalla tai veden avulla.
6-7. Jos talosta ei löydy sopivaa kuivauspaikkaa kukille, voi semmoisen muovata sokerimassasta. Massa peitetään kelmulla ja kukka asetetaan siihen kuivumaan. Anna kukan kuivua yön yli.
8. Ja niin meillä on valmis krookus.

SOKERIMASSA TULPPAANI


Innostuin muovaamaan vielä tulppaaninkin, koska se on niin ihanan keväinen kukka.


1. Pyörittele massasta pallo ja muovaa siihen kuvan osoittama kärki.
2. Tulppaaneissa on usein pariakin eri sävyä, joten voit kaulia kahta eriväristä massaa ja asettaa ne päällekäin, jolloin terälehden ala puoli on erivärinen kuin yläpuoli. Tai sitten kukan voi tehdä vain yksivärisenä.
3. Ota tulppaanimuotilla useampi palanen massasta.
4. Liimaa terälehdet pallukan ympärille elintarvikeliimalla.


 Tässä vielä ihan oikeita kauniita tulppaaneita.


 Tässä vehreysteemassa laitan vielä ihanan vihersmoothiekakun ohjeen tähän loppuun. Muita smoothiekakkuohjeita löytyy täältä. Pähkinäpohjasta voi lukea enemmän raakaleivontakategoriasta. Pohjan voi tehdä myös esim. Digestivekekseistä.

Vihersmoothiekakku

20cm

Pohja:
n.2dl pähkinöitä (manteli, cashew)
5-6 taatelia

Täyte:
1 prk maustamatonta rahkaa
1-2rkl kookosöljyä
1 banaani
2 avocadoa
1 kiwi
50g tuoretta pinaattia
1 omena
6 liivatelehteä
n.½dl kiehuvaa vettä

Pohjaa varten, liota pähkinöitä kylmässä vedessä 6-8h.
Hienonna lionneet pähkinät taateleiden kanssa ja painele seos vuokaan. Pähkinäseosta riittää myös hieman reunoille astikin. Jos ei halua pohjaa reunoille näkymään, riittää 1dl pähkinöitä.

Täytettä varten kuori hedelmät ja soseuta ne tehosekoittimessa pinaatin kanssa. Lisää rahka ja kookosöljy. Pehmitä liivatteita kylmässä vedessä 10min ja liuota ne sitten kuumaan vesitilkkaan. Lisää seokseen. Kaada seos vuokaan ja anna hyytyä jääkaapissa 4-6h.

Proteiinipitoisemman täytteen saa, kun lisää joukkoon 1-2rkl hamppuproteiinijauhetta.


Ihana smoothiekakkunen. Olen ihastunut näihin smoothiekakkuihin ja minulla onkin melkein koko ajan yksi smoothiekakku jääkaapissa. Hedelmiä on ihana syödä kakunmuodossa!

Siinä säästää aikaakin, kun ei tarvitse joka päivä kuoria uusia hedelmiä. Tämmöinen kakku kestää minulla vajaan viikon. Mieskin tosin välillä käy näistä napsimassa. Ja lapsillekin maistuu.


Ihanaa kevään odotusta kaikille!

Yhteistyössä:


http://www.blogirinki.fi/

http://www.kauniistikotimainen.fi/
Kauniisti kotimainen

http://www.kauppapuutarhaliitto.fi/

0 kommenttia:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi <3