Mustikkataivas



Kävimme lasten kanssa mustikkametsällä noin viikko sitten ja saimme saaliiksi salaattikipollisen mustikoita. Se on ihan hyvin puolessa tunnissa.. Yllätyin kun meidän kaksivuotiaskin poimi ahkerasti mustikoita ja vain mustikoita! Ei yhtään roskaa, sientä tai muuta marjaa tullut sankkoon. Kuusi vuotias lauleskeli innoissaan luonnon keskellä. Metsässä käveleminen on terapeuttista.


 Pikku ukkeli metsässä


 Sitten piti kaivaa vanhat ja uudet reseptit esiin. Salaattikulhollisesta mustikoita tekee tosi paljon kaikkea. Päädyin tekemään mustikkapiirakkaa reseptillä, joka on ensimmäisiä ylöskirjoittamiani ohjeita. Poimin ohjeen aikoinaan 7-luokan köksän tunnilta. Ohje on nopea ja helppo. Sillä tulee ihanan kuohkea ja herkullinen piirakka. Ei tarvita rahkatäytteitä tai muuta murua pinnalle.
 
Mustikkapiirakka 
(22-24cm vuoka)

1 muna
1dl sokeria
3dl vehnäjauhoja
3tl leivinjauhetta
½tl vaniljajauhetta (tai 1tl vaniljasokeria)
1,5dl maitoa
n.100g voita sulana
2-3dl mustikoita

Sekoita muna ja sokeri. Seosta ei tarvitse vaahdottaa kuohkeaksi. Lisää kuivat aineet maidon kanssa vuorotellen. Lisää lopuksi sula voi. Kaada seos piirakkavuokaan ja ripottele mustikoita pinnalle.
Paista 200 asteessa noin puoli tuntia.


 Tarjoile vaniljakastikkeen tai vaniljajäätelön kera.


Tämä on yksi parhaista piirakoista.
Mustikat voisi korvata tietty joillain muillakin happamilla marjoilla.


Lisäksi tein mustikkapuuroa vispipuuron tapaan. En ymmärrä miksi vispipuuro tehdään yleensä puolukoista, sillä mustikoista tehtynä se on huomattavasti parempaa. 
 
Mustikkapuuro

n.250g mustikoita
½dl sokeria
4dl vettä
1dl kauramannasuurimoita tai täysjyvämannasuurimoita

Kiehauta mustikat, sokeri ja vesi kattilassa. Lisää suurimot ja keitä välillä sekoittaen noin 5min.
Puuron voi nauttia tällaisenaankin, mutta itse annoin puuron jäähtyä kylmässä vesihauteessa ja vaahdotin sen vielä vispipuuron tapaan kuohkeammaksi. Tuli tosi ihanaa!


Mustikkapuuron voi tarjoilla esim. maidon kera.

Oululainen perinnejälkiruoka on muuten mustikkamaito
Kulhoon laitetaan mustikoita ja sokeria ja päälle kaadetaan maitoa. Sitten vain lusikoimaan.

Mustikoista saa myös ihanan ja terveellisen violetin marjasmoothien, johon tulee mm. mustikoita, jogurttia, hamppuproteiinia ja spirulinaa.



Meidän 2-vuotiaan mielestä mustikka on muuten ungikka.
Lauleskeli metsässä iloisesti "lissää ungikkaa!"

Minä taas kutsuin pienenä mansikkaa ampitiitaksi. En millään kuulemma antanut periksi.
Ampitiitta ja ungikka. 

Kommentit

  1. Me ollaan kanssa tehty sellaisia ½-1 tunnin mittaisia pikavisiittejä metsään lasten kanssa. Mustikkaa on tosi paljon! Aina saa litran mukaan :)
    Meillä kotona syötiin aina tuoreet mansikat kerman ja sokerin kanssa ja mustikat maidon ja sokerin kanssa, mustikkamaitona. Ja minäkin annoin heti ensimmäisen metsäreissun jälkeen tytöille mustikkamaitoa. Näin taitaa marjat olla parhaita ♥

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi <3