sunnuntai 25. kesäkuuta 2017

Terveiset Helsingistä! (video)Unkarilainen ystäväni, Edit, tuli käymään Suomessa ja menin tapaamaan häntä Helsinkiin. Kävimme mm. Linnanmäellä ja Suomenlinnassa. Tein YouTubeen pienen matkavlogin reissustamme haasteineen päivineen!

Videolla puhutaan paljon englantia, sillä Edit ei enää juurikaan puhu suomea. Hän opiskeli sitä 15v sitten ja puhuikin sitä hyvin, mutta koska suomea tuli käytettyä niin vähän, on se päässyt unohtumaan. Edit on kuitenkin kielinero ja toimii tällä hetkellä Brysselissä Euroopan komissiossa simultaanitulkkina (kielinä mm. englanti, saksa, unkari ja flaami). En ymmärrä miten jonkun aivot kykenee toimimaan simultaanitulkkina.

Tapasimme Editin kanssa mökillämme Ylläksellä yli 15v sitten. Olin muistaakseni noin 14v. Olimme kirjeenvaihdossa pitkään ja aikuisiällä olemme pyrkineet säännöllisesti tapaamaan jossain päin maailmaa. Editin isä käy paljon Suomessa ja puhuukin nykyään suomea hyvin. 


Olemme vuoristoratafriikkejä ja olemmekin jo kiertäneet eri huvipuistoja ympäri Eurooppaa. 
Katso Editin ihana matkailu ja kauneus aineinen instagram @editke_m.


Lauantaina oli puolustusvoimain lippujuhla ja koko Suomen armeija tuntui olevan Helsingin keskustassa. Tiet olivat poikki monen kilometrin matkalta ja meillä oli vaikeuksia päästä hotellillemme. Lopulta tuomiokirkon kohdalta pääsi hipsimään toiselle puolelle sota-autojen välistä ja löysimme onnellisesti perille Linnanmäelle.


Epäilen, että ukko, kieputin ja kirnu on alunperin suunniteltu moderneiksi kidutusvälineiksi.. Kieputin pyöri niin lujaa, etten nähnyt ympärilleni yhtään mitään, vaikka maisemat olisivat todennäköisesti olleet hyvinkin kauniit. Kirnussa minulla nousi sylki nenään, kun laite paiskasi niin voimakkaasti eteenpäin. Ukossa en pystynyt edes kiljumaan, kun olin niin kauhuissani. Alakaa vissiin tulla vanahaksi.. Mut Salama oli huippu! Olisin voinut istua siinä koko päivän!

  
Kaikenlaisia herkkuja oli tietenkin pakko kokeilla ettei päässyt hypoglykemia iskemään. Nappasin junassa matkalla Helsinkiin insta liven, joka oli hauska tuttavuus! 15 sekunnin sisällä pölähti ainakin 14 ihmistä paikalle. Pitänee kokeilla sitä uudestaankin!


Seuraavana päivänä kävimme Suomenlinnassa. Kävin siellä viimeksi ehkä yläaste ikäisenä. Tällä kertaa olin huomattavasti kiinnostuneempi itse linnan historiasta! Suomenlinna on todella kaunis paikka. 


Suomenlinna (ent.Viapori) ei ole perinteinen linna vaan merilinnoitus (linnake, fortress). Ruotsalaiset rakensivat sen Suomen edustalle 1748. Venäläiset valtasivat Suomen ja linnakkeen 1808. 1855 ranskalaiset ja englantilaiset sotalaivat pommittivat linnaketta, jolloin osa alkuperäisestä linnakkeesta tuhoutui. Linnake kesti kuitenkin iskuja hyvin, mutta silti Ruotsi antautui Venäjälle.

1918 Viaporia alettiin kutsua Suomenlinnaksi. Linnake oli pitkään armeijan käytössä, mutta rauhaa rakastavat suomalaiset muuttivat sen nopeasti museokohteeksi. ☮


Saarella sijaitsee myös sukellusvene Vesikko, joka oli toiminnassa 1930 ja -40 luvuilla. Nykyisin se on entisöity museotarkoitukseen.


Sukellusvene on luonnollisestikin hyvin ahdas, joten voin kuvitella miten klaustrofobikot juoksevat täältä kiljuen karkuun. Sisäänpääsylipulla pääsee myös Sotamuseoon, joka oli todellakin näkemisen arvoinen.


Museossa on esillä paljon raskasta kalustoa, uniformuja sekä tietoa Suomen historiasta.


Edesmennyt presidenttimme Mauno Koivisto oli myös sodassa ja hänestä oli tehty hieno teksti ja tavarakokoelma.


 Vasemmalla jättimäinen miina. Oikealla Lotta-Svärd puku. Rakas Suoma mummuni toimi Lottana sodan aikana. Hänen miehensä kaatui sodassa, ennen kuin ehti tavata poikansa (isäni).

Hard Rock cafe osoittautui suosikki ravintolaksemme. 🍔


Hotellissa oli oiva frozen yoghurt pöytä. Itse tosin satun inhoamaan jääjogurttia.. Pitänee kuitenkin kokeilla sitä vielä itsetehtynä! Oikealla oleva kyltti sopi meille erittäin hyvin.. Sattuipa vielä olemaan hotellimme edustalla..!

Katso myös reissumme Brysseliin ja Budapestiin!
Toinenkin matkavlogi tulossa perheemme Legolandian reissusta.

2 kommenttia:

  1. Kiva Helsinki-seikkailu teillä ollut. Pitäis itsekin käydä pitkästä aikaa Lintsillä ja Suomenlinnassa. :)

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi <3