tiistai 22. elokuuta 2017

DIY silikonimuotti (video)Elintarvikekäyttöön tarkoitettuja silikonimuotteja löytyy kaikenlaisia, mutta joskus tulee vastaan tilanne, että tarvittavaa muottia ei löydä mistään nettikaupasta. Tällöin yksi ratkaisu voi olla itse tehty muotti.


Materialshop.fi sivuilta voi tilata silikonin valmistuspaketin, joka soveltuu myös elintarvikekäyttöön. Kuvasin muotin valmistuksesta videon youtubeen.

Mikä tahansa muovinen astia käy sekoitusastiaksi, mutta suosittelen käyttämään jotain ohutta muovia, koska muotti on siitä helpoin irrottaa. Sekoittamiseen käytin sähkövatkaimen mukana tulleita taikinasekoittimia, joita en yleensä käytä mihinkään. Jähmettynyt silikoni irtoaa välineistä kuitenkin helposti, joten tätä varten voi käyttää ihan tavallisiakin vatkaimia. Suosittelen kuitenkin sekoittamiseen nimenomaan jotain sähkökonetta. Porakonekin toimii hätätilanteessa.Aineita sekoitetaan suhteessa 1:1. Minä käytin 0,75 litran astiaa, johon mittasin 2,5dl toista komponenttia ja 2,5dl toista. Seosta sekoitetaan minuutin ajan jonka jälkeen on noin 5 minuuttia aikaa asettaa haluttu esine aineen joukkoon. Jähmettymiseen menee 40min, jonka jälkeen esineen voi poistaa ja silikoni on käyttövalmis.

Muotti kestää hetkellisesti 150 C lämpötilan eli siihen voi kaataa esim. kuumaa sokeria. Muotin voi laittaa uuniin, mikäli sen lämpökäsittelee kovettumisvaiheessa. Tästä voi tiedustella enemmän materialshopista.

Ulkomailta voi tilata silikonia, joka vain sulatetaan mikrossa ja sen jälkeen siihen voi valaa minkä tahansa muotin. Lisäksi aineen voi sulattaa uudelleen toista muottia varten. Minä en Suomesta tällaista ainetta löytänyt, mutta amazon nettikaupasta voi löytyä. Siellä on haittana vain kalliit postikulut.


Suomi 100 vuoden kunniaksi tein Alvar Aallon klassisesta pienestä aaltomaljasta suklaisia tarjoilumaljoja. Koristeita varten suklaa kannattaa temperoida. Toinen vaihtoehto on käyttää feikkisuklaata (esim. candy melts), joka ei vaadi temperointia. Katso näistä tarkemmin linkin takaa. Silikonimuotilla voi tehdä myös sokerimassakoristeita.


Tein samalla muotilla myös pienen juustokakun, joka onnistui oikein hyvin. Umpijäässä oleva kakku oli yllättävän helppo irrottaa vuoasta. Suihkutin kakun päälle sinistä suklaa sprayta (velvet spray) Suomi100 teemaa sivuten.


Suosittelen ehdottomasti testaamaan diy silikonimuottia! Mielikuvitus vain lentämään!


Yhteistyössä:


1 kommenttia:

  1. Onpas hauskannäköinen kakkumuotti! En ole tullut ajatelleeksikaan, että tuollaisia valumuotteja voisi itsekin tehdä. Välillä olen harmitellut kun kaupasta ei ole löytynyt mieleistä mallia, joten täytyypä ottaa tämä vinkki talteen ja laittaa silikonia tilaukseen.

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi <3