Runebergin tortut



5.2. vietetään taas Runebergin päivää ja mitenkäs muutenkaan sitä voisi juhlistaa kuin klassisilla tortuilla, joita J.L. Runebergilla oli tapana syödä aamiaisella punssin kera. Näihin leivonnaisiin uppoaa helposti loput piparitalojen jämät. Syanidi myrkyn makuiseen karvasmanteliöljyynkin minulla on kiva vaihtoehto.
Mikäli kaipaa vaihtelua perusmalliin, kannattaa kokeilla Runebergin kakkua tai pieniä juustokakkusia. Mikäli haluaa kokeilla vähän kevyempää ja terveellisempää versiota näistä, suosittelen testaamaan tätä ohjetta.

n. 15kpl
3 munaa
1,5dl (fariini)sokeria
1,5dl vehnäjauhoja
1,5dl mantelijauhetta
1dl piparimuruja
1,5tl leivinjauhetta
½tl kardemummaa
½tl vaniljasokeria
200g voita
 
Kostutukseen:
2dl vettä
1-2rkl sokeria
4rkl sitruunamehua (tai 2rkl punssia/rommia tai 2tl manteliaromia)
 
Päälle:
vadelmahilloa
sokerikuorrutetta


  • Vaahdota munat ja sokeri. 
  • Lisää kuivat aineet. 
  • Lisää lopuksi sulatettu voi pienissä erissä varovasti sekoittaen. 
  • Leivokset  voi paistaa silikonisessa muffini- tai leivosvuoissa. Kertakäyttöiset muffinivuoat käyvät toki myös. Täyte 2/3 vuokien korkeudesta taikinalla.
  • Kaada taikina vuokiin ja paista 200asteisessa uunissa 15-20min.

Vinkki!
Säilytä valmiit tortut aina suljetussa rasiassa!
Leivokset voi myös pakastaa.



Tämän wikipedia tietää Runebergin tortuista:
 Usein kuullun käsityksen mukaan runebergintortun kehitti J. L. Runebergin vaimo Fredrika Runeberg, jonka tiedetään tehneen miehelleen vehnäjauhoista, korppujauhoista, keksimuruista ja manteleista omenahillolla ja sokerikuorrutuksella koristeltuja leivoksia. Tarina kertoo, että Runebergillä oli makean nälkä ja hän pyysi vaimoltaan jotain herkullista syötävää. Kun Fredrikalla ei ollut mitään sopivaa antaa, päätti hän tehdä leivonnaisen niistä aineksista, jotka hänellä oli. Fredrika Runebergin 1850-luvulta peräisin olevassa reseptikirjassa on kyseisen leivoksen ohje, joka kuitenkin lienee muunnelma alun perin porvoolaisen kondiittorimestarin Lars Asteniuksen 1840-luvulla luomasta tortusta.

Kommentit

  1. Syanidi myrkyn makuista...😂
    Sun ohje vaikuttaa hyvältä! 😊

    VastaaPoista
  2. Kiitos kommenistasi toisessa blogissani:) Hienot tortut ja video:) Eilen tein minäkin Runebergin torttuja, tällä kertaa gluteenittomina koska ne menivät saman kadun tutun tyttärelle joka ei syö vehnää. Ensimmäistä kertaa maistoivat Runebergin torttuja ,ja tykkäsivät:)

    VastaaPoista
  3. Täytyy tunnustaa, että en oo kuin kerran tehnyt Runebergin torttuja. :o Joskus vuosia sitten köksän leivontakurssilla. Tämä ohje vaikuttaa hyvältä, ja kiva kun videokin taas tekovaiheista mukana. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mäkin tein eka kertaa köksän tunnilla ja niihin tungettiin sairaan paljon sitä karvasmanteliaromia enkä pystynty tuolloin syömään niitä x)

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi <3