Vinkit kesään (video)



Tässä postauksessa kerron vinkkejä oikeanlaiseen nesteytykseen kesähelteellä. Lisäksi näytän nopean 1 minuutin mukikakkuohjeen, joka ei vaadi uuninlämmittämistä.

Kesäkuumalla tarvitaan vettä lähemmäs 3 litraa/vrk. Riippuu toki ihmisestä, perussairauksista ja lääkityksistä. Vettä olisi hyvä juoda n.2dl 1-2h välein. Raskasta liikuntaa harrastavan tulisi juoda vettä 20min välein 2dl.

Ei kuitenkaan kannata juoda pelkkää vettä, vaan mukana täytyy olla myös suoloja! Liika vesi aiheuttaa pahimmassa tapauksessa vaikeita rytmihäiriöitä. Paras sekoitus on lisätä ½ litraan vettä ripaus jodioitua merisuolaa sekä yhden sitruunan mehu. Tästä saa kaikki tarvittavat aineet, kuten natrium, kalium, sokerit ja vitamiinit. Tämä juoma on loistava lisänesteytys kesähelteellä.

Nesteytyksen ja suolan kanssa on toki otettava huomioon muu nautittu ruoka. Älyttömän suolaisia, sokerisia tai rasvaisia ruokia keho ei kesällä tarvitse. Mielummin kevyitä ruokia, paljon kasviksia ja hedelmiä. Mikäli suolaa tulee ruoan mukana paljon, ei veteen tarvitse sitä enää lisätä.

Toinen kiva juoma on mineralisoitu vichy sekä sokeroitu mehu. Light tuotteet kannattaa jättää kesällä kauppaan. Ole tarkkana, että vichy varmasti sisältää mineraaleja/suoloja, sillä monesta tuotteesta nämä puuttuvat.

Mikäli suosit sinkkiä lisäravinteena, osta tuotteita, joissa on sinkkiasetaattia.
Sinkkisitraatti tai -glukonaatti ei imeydy.



Natrium ja Kalium

Natrium ja kalium ovat elimistön tärkeimmät suolat. Niiden oikea suhde pitää happo-emästasapainon balanssissa. Natriumia saa ruokasuolasta. Kaliumia mm. banaanista, perunasta, viljoista, kalasta, kanasta, avocadosta, kiwistä, maitotuotteista, sitrushedelmistä ym. Kalium on natriumin vastavaikuttaja ja se huolehtii mm. sydämestä, hermostosta sekä lihaksista. Elimistö tarvitsee näitä veden lisäksi.

Jodi

Kilpirauhanen valmistaa jodista kilpirauhashormoneja, jotka vaikuttavat mm. vireystilaan, hengitykseen, hermostoon, sydämeen, painoon, suolistoon, kuukautiskiertoon, kolesteroliarvoihin, aineenvaihduntaan sekä lapsen älylliseen kehitykseen. Jodin puute aiheuttaa struumaa ja kilpirauhasen vajaatoiminnan oireita (väsymys, palelu, ummetus, kuivaiho ym). Liian suuri määrä jodia elimistössä aiheuttaa myös struumaa ja kilpirauhasen liikatoimintaa.

Jodia lisätään ruokasuolaan, mutta nykyisin suosiota kasvattavat muotisuolat (esim. himalajan suola) eivät sisällä jodia, joten jodinpuutoksia on alkanut jälleen esiintyä väestössä. Valmisruokiin ei myöskään saa nykyisin jodia enää lisätä. Jodia saa ruokasuolan lisäksi kalasta, kananmunista, maitotuotteista ja merilevästä. Vegaaneille suositellaan jodia lisäravinteena.
Myös sylkirauhaset, haima ja kateenkorva käyttävät jodia hyödykseen.

Kilpirauhanen
 
Kilpirauhasen tehtävä on muodostaa kilpirauhashormoneja, jotka varastoituvat vereen, josta ne kulkeutuvat lähes jokaiseen elimistön soluun. Kilpirauhashormonit säätelevät perusaineenvaihduntaa ja kehon lämpötilaa. Ne vaikuttavat proteiinisynteesiin sekä luuston kehitykseen ja kasvuun.
Kilpirauhashormonit säätelevät myös kehon proteiinien, rasvan ja hiilihydraattien käyttöä sekä ne stimuloivat vitamiinien ja hivenaineiden aineenvaihduntaa. Kilpirauhashormonit vaikuttavat myös ihmisen psyykkiseen hyvinvointiin. Niillä on tärkeä rooli ylläpitää kehon kokonaisvaltaista hyvinvointia ja kehitystä.

Kilpirauhasen sairauksia ovat vajaatoiminta (hypotyreoosi), liikatoiminta (hypertyreoosi), tulehdus (tyreoidiitti), liikakasvu eli struuma sekä maligniteetit.

Helteellä ei oikein uunia viitsi lämmittää, joten suosinkin paljon nopeita hellalla valmistettavia ruokia. Esim. pasta on nopea keittää ja sekaan voi nakata hieman makutuorejuustoja, jolloin hiilareiden lisäksi saa rasvaa ja proteiinia. Myös munakkaat ovat näppäriä, sillä kananmuna sisältää lähes kaiken mitä ihminen tarvitsee aminohappoja myöden.

Blondiemukikakku

30g voita sulana
3rkl fariinisokeria
6rkl vehnäjauhoja
3rkl maitoa
1/8tl vaniljajauhetta
1/8tl leivinjauhetta
1/8tl suolaa
4-8palaa valkosuklaata rouhittuna

Sekoita ainekset keskenään mukissa ja laita muki mikroon 1400W 1min 20sek. Mikäli kakku näyttää raa'alta, paista sitä vielä 30sek pätkissä lisää. Nauti jäätelön tai kermavaahdon kera!

Lisää mukikakkuohjeita täällä.
Lisää terveysvinkkejä täällä.

 

Kommentit