Tikkunekut



Tikkunekkuja on tehty Suomessa jo 1800-luvulla, jolloin sokeri alkoi yleistyä kansan keskuudessa. Tänään leivontaan siis vanhalla historiallisella reseptillä.

Kävin kesällä Luostarinmäen museoalueella, jossa on 200 vuotta vanhoja rakennuksia. Osallistuin kierrokselle, jossa kerrottiin sokerin ja makeisten historiasta Suomessa. Se oli todella mielenkiintoista. Museolta sainkin inspiraation näihin makeisiin ja videolla kerron hieman lisää näitä historiaalisia faktoja. Lisäksi näytän videokuvaa keskiaikaisilta markkinoilta ja ritaripäiviltä.

Tikkunekut 
n.20kpl

2 dl kuohukermaa
2 dl tummaa siirappia
2 dl sokeria
(makuaromeja)

Laita ainekset kattilaan. Keittele seosta keskilämmöllä, kunnes se on 120 asteista. Tähän menee noin 20min. Mikäli et omista paistolämpömittaria, tipauta pieni määrä kinuskia lasiin, jossa on kylmää vettä. Kinuskin tulee kiintytyä heti veteen jouduttuaan. Kun vesi kaadetaan pois, voi kinuskista muotoilla pallon. Jos kinuski on löysää, tulee sitä keittää lisää. Mikäli kinuskista keitetään 150 asteista, tulee siitä kovaa karkkia, kuten Daimista.



Leikkaa leivinpaperista n.10x10cm palasia ja kääri ne rullalle. Taita kärki ja tökkää tötteröt sokeriastiaan, pulloon tai vastaavaan, jossa ne pysyvät pystyssä. Tarkempi taitteluohje näkyy videolla. Mikäli tötteröt eivät pysy kasassa, voi kiinnitysapuna käyttää nuppineulaa.



Kaada kinuskia tötteröihin ja anna jäähtyä. Nosta tötteröt sitten jääkaappiin kiinteytymään kunnolla. Onnistuneet tikkunekut ovat pehmeitä, mutta pitävät muotonsa huoneenlämmössä. Karkki ei saa olla kovaa kuten tikkari, vaan sen pitää olla aavistuksen sitkeää, mutta ei kuitenkaan niin sitkeää, että hampaat irtoaa.



Alla olevalla videolla on myös kuvaa Luostarinmäeltä, Turun linnasta, Keskiaikaisilta markkinoita, Tuomiokirkolta sekä Turnajaisista! Katso lisää kuvia Instagramista @kakkumonsterinkakut



Kommentit