Tuulihatut ja éclair-leivokset ovat klassisia ranskalaisia pieniä leivonnaisia, jotka sopivat jokaiseen juhlaan sekä makeina että suolaisina tarjottavina. Tuulihatut ovat pehmeitä ja ilmavia pieniä kekoja, joiden sisään jää tyhjä ontelo täytettä varten.
Näiden valmistus ei ole vaikea, mutta näissäkin on pari tärkeää kohtaa, joiden kanssa on oltava tarkkana. Tässä postauksessa kerron kaikki tärkeät vinkit, joiden avulla nämä saa varmasti onnistumaan!
Tuulihatut ja éclairit tehdään samasta taikinasta. Makeaan versioon lisätään hieman sokeria, mutta suolaisista leivonnaisista se jätetään kokonaan pois.
Tuulihattutaikina
20 annosta
1 dl vettä
1 dl maitoa
100 g voita
½ rkl sokeria
2 ½ dl vehnäjauhoja
4 kananmunaa
25 g voita voitelua varten
TÄRKEÄÄ!
Käytä joko puolikarkeita tai karkeita vehnäjauhoja!
Ei erikoishienoja!
- Laita vesi, maito, voi ja sokeri kattilaan.
- Lämmitä seosta keskilämmöllä, kunnes voi liukenee.
- Nosta lieden lämpötilaa ja kiehauta seos, mutta älä keitä.Nosta kattila liedeltä ja lisää joukkoon kaikki vehnäjauhot kerralla.
Sekoita, kunnes seos irtoaa kattilan reunoilta ja muodostaa kiinteän pallon. - Anna taikinan jäähtyä 10 min huoneenlämmössä.
- Lisää kananmunat yksitellen taikinan joukkoon ja sekoita koko ajan sähkövatkaimella.
Sekoita taikina tasaiseksi ja sileäksi.
- Kuumenna uuni 200 asteeseen. Itse teen nämä yleensä ilman kiertoilmaa.
- Laita taikina pursotinpussiin, jossa on noin 1 cm läpimitaltaan oleva tähtitylla.
Éclair
Pursota taikinasta 10-12cm pituisia pötköjä leivinpaperille.
Tuulihatut
Pursota taikinasta pieniä nokareita leivinpaperille vähän kuin cupcake pursotuksia tehdessä. Katso tarkemmat ohjeet videolta.
- Kasta sormenpää kylmään veteen ja siisti pursotuksesta jäävä terävä pää tasaiseksi.
- Sulata 25 g voita ja voitele leivokset varovasti pullasudin avulla. Älä paina voimakkaasti!
- Voit vielä sirotella päälle tomusokeria, mutta tämä ei ole pakollista. Tomusokeri tekee pinnasta vielä aavistuksen ruskehtavamman.
- Laske uunin lämpötila 175 asteeseen ja paista leivoksia uunin keskitasolla 25-30 minuuttia.
- Kun leivokset tulevat uunista, nosta ne leivinpaperin kanssa ritilälle jäähtymään.
TÄRKEÄÄ!
Uunin luukkua ei saa avata paistamisen aikana, sillä tällöin leivokset todennäköisesti lässähtävät. Leivokset ovat valmiit, kun niiden pinta on kauniin rusehtava.
VINKKI!
Tuulihatut ja éclairit voi pakastaa ilman täytettä ilmatiivissä rasiassa tai pussissa, joten nämä voi valmistaa hyvissä ajoin ennen juhlia.
Tuulihattuihin voi laittaa täytteeksi myös hilloja, kermavaahtoa, ganachea ym. Suolaisiin tuulihattuihin voi tehdä täytteen esim. creme fraichesta ja lohesta.
Vanukasmainen täyte pursotetaan leivosten sisään, mutta mikäli tämä tuntuu vaikealta, voi leivokset leikata kahteen osaan ja pursottaa täytteeksi jotain kuohkeaa. Tällöin täytevaihtoehtoja on huomattavasti enemmän ja täyte saa myös näkyä puolikkaiden välistä.
Tässä on ohje perinteisiin éclair-täytteeseen.
Vaniljakreemi
2 dl täysmaitoa
4 rkl sokeria
1 kananmuna
1 keltuainen
2 rkl maissitärkkelystä
1 tl vaniljasokeria tai ½ tl vaniljajauhetta
1 rkl voita
- Sekoita kulhossa sokeri, kananmuna, keltuainen ja maissitärkkelys vispilällä.
- Kuumenna maito kiehuvaksi.
- Kaada ½ dl kuumaa maitoa kananmunaseokseen koko ajan vispaten.
- Kaada sitten kananmunaseos kattilaan ja keittele seosta keskilämmöllä 1-2min koko ajan sekoittaen, kunnes se sakenee.
- Nosta kattila liedeltä ja lisää vanilja sekä voi.
- Sekoita tasaiseksi.
- Anna seoksen jäähtyä huoneenlämpöiseksi ja nosta se sitten jääkaappiin jähmettymään.
Täyttäminen
Vanukas on helpoin pursottaa éclair-leivosten sisään täytetyllalla. Mikäli tämmöistä ei ole saatavilla, jokin pieni pyörötylla/tähtitylla käy myös (halkaisija max ½ cm).
Täytettä pursotetaan leivosten alapuolelta kolmesta eri kohtaa. Katso tarkemmat ohjeet videolta.
Jos ei halua käyttää tyllaa, voi leivokset leikata kahtia ja pursottaa täytteen pelkän pursotinpussin avulla. Tuulihatut varsinkin leikataan usein kahteen osaan ja täytetään eri kermatäytteillä.
Tuulihatut voi täyttää myös esim. vaahdottavalla sukla ganachella. Tällöin sulatetaan 2 dl kermaa ja 150 g tummaa suklaata tasaiseksi seokseksi. Tämän jälkeen seos jäähdytetään aivan jääkaappikylmäksi ja sen jälkeen vaahdotetaan kermavaahdon tapaan.
Täytteeksi voi laittaa myös tavallista kermavaahtoa ja hilloja. Myös nutella ja muut tahnat voisivat olla hauska täyteidea. Mutta kannattaa olla varovainen, ettei täytteestä tulee liian raskas.
Éclairit kuorrutetaan vielä suklaa ganachella. Jos haluaa eri värisiä kuorrutteita, voi käyttää valkosuklaata ja värjätä sitä suklaaväreillä tai sitten käyttää candy melts nappeja.
Tumma suklaa, jonka kaakaopitoisuus on vähintään 50%, on paras kuorrutetta varten.
Tuulihatut voi myös kuorruttaa suklaalla, mutta yleensä ne jätetään ilman kuorrutetta.
Kuorrutus
100 g tummaa suklaata
1 dl kermaa (kuohu tai vispi)
- Laita suklaa ja kerma mikron kestävään laakeaan kulhoon.
- Lämmitä seosta mikrossa puolella teholla 1 min ajan.
- Sekoita seosta tämän jälkeen, kunnes se on tasaista.
- Voit tarvittaessa lämmittää seosta lisää 10 sekunnin pätkissä.
- Seoksen voi lämmittää myös vesihauteessa.
- Kasta tyllalla täytetyt leivokset sulaan suklaaseen ja ripottele ylimääräinen suklaa takaisin kulhoon.
- Jos kulho on liian kapea, voi dippausapuna käyttää lusikkaa.
VINKKI
Jos tuulihatut on täytetty niin, että hattu on irti, voi suklaalla kuorruttaminen olla haastavaa. Tällöin voi tehdä niin, että dipataan vain hattu suklaassa ja nostetaan sen toisen puoliskon päälle.
Tuulihattutaikina ei raakana maistu juuri miltään, mutta tämän ei kannata antaa hämätä! Tuulihatut ja éclairit ovat nimittäin todella koukuttavia, sillä nämä eivät ole ollenkaan ällömakeita ja raskaita, vaan kevyitä ja miedolla tavalla makeita. Aion ehdottomasti tehdä näitä seuraaviin isompiin juhliin!
Kommentit
Lähetä kommentti
Kiitos kommentistasi <3