Kakkujen täytteitä (video)



  • Ohjeilla tulee tarpeeksi täytettä 20cm kakkuun kahteen väliin
  • 24cm kakkuja varten kannattaa ohjeet tuplata
  • Kerroskakkuja varten kannattaa valmistaa jämäkkää moussea, joten liivatetta voi lisätä esim. 1-2kpl enemmän mitä ohjeessa lukee! 
  • Kostutan kakut usein veden ja makusiirapin (esim. Monin) seoksella, koska siirappi tekee kakkupohjasta todella mehevän.

Kakun täyttämisestä löytyy kattava tietopaketti täältä.
Näytän kuusi eri tapaa kakun täyttämiseen.

Suklaamousse
 
200 g vaniljatuorejuustoa
2,5 dl vispikermaa
150 g suklaata
3 liivatelehteä
½ dl vettä
 
  • Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. 
  • Vaahdota kerma. 
  • Lisää joukkoon tuorejuusto. 
  • Sulata suklaa ja jäähdytä. 
  • Lisää suklaa seokseen ja sekoita tasaiseksi. 
  • Sulata pehmenneet liivatteet kuumaan veteen. 
  • Jäähdytä liivateseosta 1-2min koko ajan sekoittaen ja lisää seokseen. 
  • Täyte jähmettyy jääkaapissa neljässä tunnissa tai pakkasessa 30 minuutissa.
  • Seos hyytyy jääkaapissa ilman liivatteitakin suklaan ansiosta, mutta täytekakkujen kanssa kannattaa ottaa varman päälle ja lisätä liivatteet. Muuten kakku saattaa painua kasaan tai mennä vinoon.
 
Kinuskiksi keitetty kondensoitu maito 
 
Usein suklaamoussen kanssa käytän vielä kinuskiksi keitettyä kondensoitua maitoa. Karamellisoitua kondensoitua maitoa saa nykyisin marketeistakin valmiina, mutta sitä voi myös valmistaa itse. Kondensoitua maitopurkkia keitetään kattilassa noin 2h. Vettä kannattaa lisätä aina vähän väliä kattilaan. Maito muuttuu purkin sisällä kinuskiksi. Kinuskia sivellään pohjan päälle ja sitten lisätään mousse. Kinuski on helpoin levittää, kun se on vielä hieman lämpöistä,mutta ei liian lämmintä, ettei mousse sula. Kondensoitu maito tarkoittaa sokeroitua maitotiivistettä. Evaporated milk tarkoittaa sokeroimatonta maitotiivistettä.


 Mousse onnistuu myös täysin laktoosittomana.

Turkinpippurimousse 
 
1,5 dl vaniljakastikejauhetta
3 dl kermaa
3 dl maitoa
3 liivatelehteä
tilkka kuumaa vettä
1 dl turkinpippurirouhetta
  
Sekoita vaniljakastikejauhe maidon sekaan. Anna tekeytyä jääkaapissa. Vatkaa kerma vaahdoksi. Yhdistä vaahdot. Liota liivatelehtiä kylmässä vedessä 10min. Sulata ne sitten kuumaan veteen, annajäähtyä ja lisää seokseen. Lisää lopuksi turkinpippurirouhe.
  
Tämän moussen kanssa käytän lisäksi Lemon curd tahnaa vajaa 1prk. Lemon curdia levitetään kakkupohjalle ja sitten lisätään mousse. Lemon curdia voi tehdä myös itse.


Suklaa-hunajamousse
 
1 dl hunajaa
3 dl kuohukermaa
1,5 dl kaakaojauhetta
2 rkl nestettä
  
Sekoita kreemiksi sähkövatkaimella. Usein vaahdotan ensin kerman, mutta ei ole välttämätöntä. Tämän kanssa passaa hyvin yhteen vadelmat.


Kinuskitäyte 1
 
2,5 dl kuohukermaa
2 dl fariinisokeria
  
Keitä kerma ja sokeri kattilassa kunnes kiehahtaa. Anna jäähtyä ja laita jääkaappiin. Tee mielellään jo edellisenä päivänä. Kannattaa käyttää kuohukermaa, ei vispikermaa. Kun seos on varmasti tarpeeksi kylmä, vatkaa se sähkövatkaimella kreemiksi. Moussen kanssa sopii hyvin yhteen raikas marjahillo.
 Moussen joukkoon voi lisätä kaksi liivatelehteä. Varsinkin jos ohjetta soveltaa isomman kakun väliin.

Kinuskitäyte 2

 2 dl kermaa
200 g tuorejuustoa
½ prk kinuskiksi keitettyä kondensoitua maitoa
2 liivatelehteä
1/4 dl kiehuvaa vettä

Vaahdota kerma. Lisää tuorejuustoa ja kinuski. Pehmitä liivatelehtiä kylmässä vedessä ja sulata ne sitten kiehuvaan veteen. Lisää seokseen.

Nutellatäyte

2,5 dl kermaa
200 g tuorejuustoa
1,5 dl nutellaa
4 liivatelehteä
tilkka vettä


Kookosmousse
 
1prk kookosmaitoa
1,5dl vispikermaa
vajaa 0,5dl perunajauhoja
0,5dl sokeria
1tl vaniljasokeria
kookoshiutaleita
3liivatelehteä
tilkka kuumaa vettä

Laita maito, sokerit ja perunajauho kattilaan. Kuumenna, kunnes pulpahtaa. Laita kattila kylmään veteen jäähtymään. Liota liivatelehtiä 10min kylmässä vedessä. Vispaa kerma ja lisää jäähtynyt kookosseos. Sulata liivatteet kuumaan veteen ja lisää seokseen.

Kahvimousse

2 dl kermaa
200 g tuorejuustoa
1 dl kiehuvaa vettä
1 tl pikakahvijauhetta
1-2 rkl kahvisiirappia tai sokeria
2 tl agar agar jauhetta tai 5 liivatelehteä
 
 Liota liivatelehtiä kylmässä vedessä 5min. Vaahdota kerma. Lisää tuorejuusto ja makeutus. Sekoita pikakahvijauhe kuuman veden joukkoon. Sulata liivatteet kuumaan kahviin ja sekoita tasaiseksi. Jäähdytä 1-2 min vähän väliä sekoittaen. Lisää moussen joukkoon.

Hedelmä/marjamousse

2,5 dl vispikermaa
200 g tuorejuustoa (tai 1prk rahkaa)
1-3 rkl sokeria

2 dl marjoja tai hedelmiä soseena (n.200g)
4 liivatelehteä
tilkka kuumaa vettä
  
Liota liivatelehtiä kylmässä vedessä 5min. Vaahdota kerma. Lisää tuorejuusto/rahka ja soseutetut hedelmät/marjat. Lisää kuumaan veteen liuotetut liivatteet. Seos on löysää ennen hyydytystä, mutta tämä kuuluu asiaan.

Vinkki!
Voit käyttää tuoreiden marjojen tilalla hilloja! Hillot on keitetty kokoon, joten niissä tuppaa olemaan enemmän makua ja makeutta. Tällöin sokeria ei yleensä tarvitse lisätä moussen joukkoon.

Pähkinätäyte
 
1,5 dl Flora vispiä
1,5 dl Flora vanillaa
100 g valkosuklaata
1,5 dl hasselpähkinäjauhetta
(Nutellaa)

Vaahdota kermat ja yhdistä kaikki aineet.
Levitä nutellaa kakkupohjalle ja lisää täyte.

Lime-valkosuklaa

2,5 dl kermaa
200 g tuorejuustoa
3-4 limen mehu
2 limen kuoriraaste
100 g valkosuklaata
4 liivatelehteä

Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. Vaahdota kerma. Lisää tuorejuusto. Sulata valkosuklaa ja jäähdyttele sitä hieman. Lisää seokseen. Lisää limen kuoriraaste. Purista mehu hedelmistä. Kiehauta noin 1/2dl mehua ja sulata liivatteet siihen. Lisää lippu mehu ja kaada seokseen ohuena nauhana koko ajan sekoittaen.

Huom!
Täytteet voivat olla täyttämisvaiheessa todella lötköjä, mutta ne hyytyvät jääkaapissa. Katso kakun täyttämisvinkit postauksen yllä ollevan linkin takaa.

Kommentit

  1. Osaatko arvioida minkä kokoisen kakun väliin (kahden kerroksen?) toi suklaamouse määrä riittää?

    VastaaPoista
  2. kiitos ohjeista. vähän jäi mietityttää kuinka kauna suklaamousse liivatteella pitää hyytyä (joo,en leivo ikinä..) jotta voi alkaa koristelee kakkua?

    VastaaPoista
  3. Suklaamousse jähmettyy ilman liivatteita jopa puolessa tunnissa ja on koristeluvalmis. Liivatteiden kanssa neljä tuntia pitäisi riittää. =)

    VastaaPoista
  4. iha parhaita reseptejä on! sen kysyisin että onko tuossa turkinpippurimoussessa ihan sama että käyttääkö siinä vanljakreemi vai vaniljakastike jauhetta vai onko ne sama asia??=)

    VastaaPoista
  5. sen vielä kysyisin että millainen pohja kävisi tohon turkinpippuri mousseen??

    VastaaPoista
  6. Kiitos!! =) Turkinpippurimoussen kanssa käy mielestäni parhaiten ihan perus sokerikakkupohja tai kääretorttupohja. Suosittelen käyttämään täytteeseen vaniljakastikejauhetta (esim. blå bandin vanhan ajan vaniljakastike). Maku on hieman parempi kuin vaniljakreemillä tehtynä, mutta onnistuu toki vaniljakreemistäkin. =)

    VastaaPoista
  7. Ui, toi suklaamoussetäyte oli ihan superhyvää! pikkusen muokkailin sitä, tosin, eli laitoin vähemmän suklaata, mutta oli namia! Mulla toi satsi riitti tosi hyvin, kun laitoin halkaistujen uunipeltikakkulevujen kahteen väliin ja vielä kuorrutin kakun samalla moussella ennen sokerimassan laittamista. :) Ihan superreseptit! Kiitos! :)

    VastaaPoista
  8. Kokeilin suklaa-hunajamousse ohjettasi! Hyvää oli ja mikäs sen paremmin nallepuh kakkuun sopisikaan kuin hunajatäyte ;) Laitoin linkin sivuillesi. :) http://61tuumaarakkautta.blogspot.fi/2013/04/nalle-puh-ja-ilmapallo-kakku.html

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla! =) Tuo Nalle Puh kakku oli kyllä suloinen. ;)

      Poista
  9. varmaan hyvää tulee!! muokkasin siitä hedelmä version. kun sitä koklaan niin nähdään toimiko =)

    VastaaPoista
  10. Voisiko suklaamoussesta tehdä ihan sellaista jälkiruokaa, ettei laittaisikaan sitä kakun väliin? :D Tuli kauhea makeanhimo kun näitä reseptejä lueskelin

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi toki, mutta liivatteen jättäisi tuolloin pois. =) Yksinkertaisinta olisi vain vaahdottaa 2-2,5dl vispikermaa ja lisätä 150-200g suklaata sekaan. ;)

      Poista
  11. Ihania kakkuja! Mun pitäisi ensi viikonlopuksi tehdä synttärikakku omia 25v kakkukahveja varten ja mietin tuossa, että onko tuo ensimmäinen suklaamousse sitten sellainen, että sitä tulee paksu kerros ja jähmettyy kylmässä vai jääkö sellaiseksi löysäksi lössöksi?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos =) Suklaamoussesta tulee jämäkkä ilman liivatelehtiäkin, koska suklaa jähmettyy jääkaapissa. Mutta suosittelen silti laittamaan pari liivatelehteä joukkoon, mikäli se tulee kakun väliin, jotta kakku pysyy nättinä. =) Moussesta tulee melko paksu kerros 20-24cm halkaisijaltaan olevaan kakkuun, mikäli pohja leikataan kolmeen osaan. Mikäli reseptin tuplaa, tulee siitä sopiva määrä 24cm juustokakkuun.

      Poista
  12. Suklaamoussesta ja vadelmarahkamoussesta kysymystä olisi. Pitääkö niiden hyytyä jääkaapissa ennen kerrosten väliin levittämistä? Kun laitan molempia auton muotoisen kakun kerroksiin niin onko ok, että teen esim torstaina kokoamisen ja täytön ja perjantaina kuorrutan marsipaanilla ja koristelen? Kiitti paljon, noviisi näisä hommissa vielä olen ja opettelen kovasti :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi! Kiva kun löysit blogini. =) Pyöreää kakkua tehdessä teen yleensä niin, että vuoraan vuoan (jossa kakku on paistetttu) kelmulla ja kokoan kakun siihen. Täytteen kaadan samantien kerrosten väliin ja laitan jääkaappiin tai pakkaseen hyytymään. Sitten kumoan kakun tarjoilualustalle.

      Tuommoista muotokakkua tehdessä voi kuitenkin tehdä niin, että antaa täytteen hyytyä jääkaapissa max 30min ja sitten levittää pohjille. Jos täytteen antaa hyytyä liikaa, tulee siitä melkein hyytelömäistä ja sitten sitä joutuu leikkaamaan veitsellä. Riippuu tietty liivatteen määrästä. Suklaamoussen joukkoon ei kuitenkaan ole pakko laittaa liivatteita, sillä suklaa jähmettää sen aika hyvin. Mutta yleensä kakkujen väliin meneviin mousseihin laitan liivatetta, ettei kakkupohjat paina kakkua kasaan.

      Kakun voi hyvin tehdä ennakkoon ja säilyttää jääkaapissa kuvun alla ja koristella vasta myöhemmin. Näin yleensä kannattaakin, jotta kakku kerkeää maustua. Usein teen kakun esim. viikkoa ennen pakkaseen, jolloin kakku mehustuu lisää sulaessaan. Sitten tarvitsee vain koristella kakku ennen juhlia. =)

      Olen tehnyt yhden autokakun, niin että paistoin pyöreän kakun ja täytin sen vuokaan. Sitten leikkasin siitä auton mallisen. Ohje löytyy kategoriasta Täytekakut: lapset tai/ja Täytekakut:urheilu. Semmoinen kulplan näköinen, vaaleanpunainen auto, ensimmäinen autoni. Sieltä löytyy myös leikkausohjeet. Teen monesti muotokakut niin, että leikkaan ne muotoon vasta täyttämisen jälkeen, mutta aina se ei onnistu. Riippuu kuinka haastava muoto on.

      Toivottavasti tämä vastasi kysymykseen, innostun aina selittämään. =D Tarkentavia kysymyksiä saa esittää lisää. ;) Näkisin mielelläni kuvan valmiista kakustasi. Niitä on niin kiva katsella. Voita lähettää kuvan esim. sänköpostiini, mikäli kerkeät ja haluat. =)

      Poista
  13. Moikka!
    Kiitos vastauksesta siitä oli todellakin paljon apua! Olen tekemässä kääretorttupohjia ja siitä rakentamassa poliisiautoa.
    Teen blogiini http://ruokasurffausta.blogspot.fi/ postauksen kakusta joka tapauksessa eli sieltä sen näkee viimeistään ensi viikon alussa.
    Hirvittää jo valmiiksi kun en ole ennen tehnyt muotokakkuja saati moussetäytteitä tai marsipaanikuorrutustakaan ja tämä on vielä tilauskakku :D Äiti tulee auttamaan onneksi mutta ei hänelläkään ole kokemusta näistä :) hahah No joskus se on opeteltava.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuulostaa hauskalta! =D Tulen sitten ihailemaan kakkua blogiisi ;) Hyvä siitä tulee, kunhan vain tekee rauhallisesti joka vaiheen. Kiireellä saa melko helposti pilattua kakun. x)

      Poista
  14. Tein tuon kinuskimoussen ylhäällä olevilla määrillä. Kerrot, että pitäisi riittää kahteen väliin 20cm vuoassa. Ensimmäisessä kommentissa kerrot, että kaikki ylläolevat riittävät kahteen kerrokseen 24cm vuokaan.

    Sain juuri ja juuri riittämään 22cm vuokaan yhteen kerrokseen. Olisiko tuohon pitänyt lisätä vielä jotain mitä ohjeessa ei ole? Sinne meni äitienpäiväkakku... aikaa ei enää ole lähteä hakemaan lisää aineita tai tehdä uutta. Todella kurjaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi harmi! Tuonne ekaan kommenttiin on tullutkin kirjoitettua väärin. Postauksen alussa lukee heti, että täytteiden ohjeilla tulee tarpeeksi täytettä 20cm kakkuun ja se on se pätevä yleisohje. Harmi, pahoittelut. =( Poistin tuon vanhan kommentin, siihen on tullut virhe. Voisiko kakun päälle tehdä jonkin kivan kuorrutuksen kreemeistä tai suklaa ganachesta, jolloin kakkuun saisi lisää makua. Tai tietty jos haluaa alkaa taiteilemaan, voi pohjat vielä irrottaa toisistaan ja lisätä täytettä. Tai sitten tempaiset kakusta triflen:
      http://kakkumonsterinkakut.blogspot.fi/2012/02/mita-tehda-ylijaama-kakuille.html. Muistelen et olen käyttänyt kinuskimoussea juuri tuolla ohjeella kahteen väliin, mutta voihan se olla et olen laittanut vain ohuelti tai sitten yksistään toiseen väliin. Muokkaan ohjeen varalta tuplaksi. Mielummin liikaa kuin liian vähän täytettä.

      Poista
  15. Tein tuota suklaamoussea kakun väliin. Seos kyllä juoksettui kun lisäsin liivatteen. Yksi syy lienee se, että vatkasin liian kovaa... toinen varmaan se, että mascarpone on kenties juoksettuvampaa kuin esim. Philadelphia, jota tavallisesti käytän. No, kovalla vatkauksella sain jotain pelastettua, mutta eihän siitä kovin mieltä ylentävä mousse tullut. Ei vain ollut muuta vaihtoehtoa kuin käyttää se, onneksi toiseen väliin olin varannut muuta.

    VastaaPoista
  16. Niin, lisäys vielä aikaisempaan kommenttiin: suklaamoussessa kermavaahto olisi syytä lisätä viimeisenä liivatteen lisäämisen jälkeen.

    VastaaPoista
  17. Itselläni on aina tullut silkkistä moussea tuolla ohjeella mut varmempaa tosiaan olisi jos kermavaahdon lisää lopuksi. Kiitos huomautuksesta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Palaan vielä tähän: vaikka täyte juoksettui ja jouduin vispaamaan sitä todella kovaa - jolloin siitä tuli tietenkin todella vetelää - se kuitenkin liivatteen ansiosta yllätys kyllä asettui ja teki tehtävänsä. Laittaisin kuitenkin kermavaahdon vasta lopussa, varmuuden vuoksi.

      Poista
  18. Halkasija on 26cm kakkupohjassa nii riittääkö kaksin kertaiken ohje

    VastaaPoista
  19. Vähän oli epäselvää, miten tuo rahkatäyte kannatti muuttaa 24 cm kakulle, kun jossain oli maininta "tuplaa kaikki tai ainakin kerma". Tuplasin kerman ja laitoin liivatteita 6 kpl, niin tuli mielestäni just hyvä rakenne ja määräkin riitti meidän 1-v. kaksosten kakkuun. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Molemmilla tavoilla onnistuu. Teen monesti vähä fiiliksellä.

      Poista
  20. Moikka, miten tämä nutella-täyte, eikö siihen tarvitse liivatetta? Minulta pyydettiin isoa nutella-täytekakkua, pysyykö tämä kerma/nutella seos reiluina kerroksina 8munan pohjan tehtyyn 24cm vuokaan?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi. Tuo mihin tulee vain nutellaa ja kermaa, pysyy ihan hyvin ohuena kerroksena. Ohje on aika vanha, en ole sitä pitkään aikaan käyttänyt. Mut isoa kakkua varten kannattaa varmaan laittaa liivatelehtiä. Tuplasin ohjeen ja lisäisin vielä tuorejuustoa ja 6 liivatetta. Voisin ehkä vähän päivittää tuota ohjetta ;)

      Poista
  21. onko lime-valkosuklaa täytteeseen pakko laittaa liivatteita? kiireessä jos tulisi tehtyä...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sillon ei kannata laittaa mehua joukkoon. Vain valkosuklaa ja limen kuoriraaste. Isoa kakkua varten laitan aina liivatetta.

      Poista
  22. Videolla ei tule selkoa vadelma ja suklaamoussejen ohjeesta, vadelmamousseohjetta kaipasin, nyt en saanut selkoa 1 montako liivatelehteä siihen tulee ja tuleeko siihenkin joku sulkaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ohje vadelmamousseen on videolla kohdassa 0.10. Mikäli haluat tehdä vadelmamoussen molempiin väleihin. Sen jälkeen näytän videolla miten saa nopeasti tehtyä vadelmamoussen toiseen väliin ja suklaan toiseen.

      Poista
  23. Onko tuo vadelmamousse tarpeeksi jämäkkä voikakkupohjaan? Tein ohjeillasi 24cm ja 15cm halkaisijaltaan olevat pohjat ja tarvitsisin tuota täytettä molempiin pohjiin yhteen kerrokseen, niin paljon pitäisi tehdä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On jämäkkää. Rahkan voi myös korvata tuorejuustolla. Tuplaa ohje jos tulee vain yhteen kerrokseen. Jos tulisi kahteen, tulisi ohje triplata

      Poista
  24. Riittääkö jos tuplaa kerman määrän kuten videollakin sanoit? Entä pitääkö liivatteen määrää lisätä?

    VastaaPoista
  25. Jos tekee tupla määrän täytettä, niin pitääkö myös se neste määrä johon ne liivatteet sulatetaan tuplata?

    VastaaPoista
  26. Tuohon suklaamousseen voi varmaan käyttää mitä suklaata vain? Onnistuu valkosuklaalla?

    VastaaPoista
  27. Apuaa. Tein äsken gluteenittoman kakkupohjan. Voinko laittaa tässä välissä pohjan pakkaseen ja leikata kerroksiin vasta illalla sekä täyttää? Väliin tulee vadelma ja suklaamoussetäyte videolta. Juhlat on vasta ens viikonloppuna, mutta jos täytän jo valmiiksi ja siirrän pakkaseen?
    Tekeekö siis hallaa pakastaa ja sulattaa pohja 2 kertaa vai siirränkö nyt iltaan asti vaan jääkaappiin ennen leikkuuta?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Laita vain jääkaappiin ja täytä illalla. Kakku tosin ei parissa tunnissa umpijäiseksi kerkeä pakkasessa. Kakun voi laittaa täytettynä pakkaseen ja sulattaa jääkaapissa esim. yön ajan.

      Poista
  28. Kiitos.
    Voiko kakku vielä onnistua vaikka vadelma"mousse" oli ihan pirtelöä kakun väliin laitettaessa? Siirsin äsken pakkaseen enkä uskalla katsoa, onko tullut läpi vuuasta..
    Kuorrutan kakun marenkreemillä, jos se vaan onnistuu. Onko kuorrutus hyvä laittaa vasta tarjoilupäivänä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pitäs onnistua jos liivatetta on tarpeeksi. Kakun voi kuorruttaa päivää ennenkin.

      Poista
  29. Moi:) Oon tekemässä kerroskakkua ja aattelin tuota kinuskimoussea laittaa väliin. Tarviikohan siihen lisätä paljon liivatetta että pysyy kasassa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaksi liivatelehteä voi tuohon määrään lisätä. Ja sitä ohje kannattanee tuplata isompaan kakkuun :) mulla on tulossa toinenkin kinuskitäyte resepti piakkoin blogiin :)

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi <3