Pursotuksia
Tässäpä tietopaketti eri pursotustyyleistä ja kakun kuorruttamisesta kreemillä/kermalla.
Toinen pursotuspostaus löytyy täältä. Kermakakkuja löytyy kategoriasta Täytekakut: kerma.

Videon sisällysluettelo:

0:13 pursotinpussit
1:07 tyllaliittimet
2:31 kreemit ja kerma (kermavaahdosta lisää 9:46)
3:02 tähtitylla ja kierre/kukkatylla
4:41 rosette pursotus
5:08 cupcake pursotus
5:23 venäläiset tyllat / russian tip
6:33 koripunostylla
7:54 lehtitylla
8:43 spagettitylla
9:22 pyöreät tyllat
9:43 petal pursotus
11:48 terälehtitylla/ruusutylla ja pursotetut kreemikukat
14:09 neilikkatylla
15:43 täyte tylla
15:52 monivärinen pursotus


Kreemit ja kerma
 
Sokerikreemillä ja suklaakreemillä saa todella nättiä ja kiinteää pursotusta aikaan. Oma suosikkini on marenkikreemi, jonka valmistuksesta löytyy myös video youtubesta. Kermavaahdolla pursotus onnistuu myös, mutta jälki ei ole yhtä nättiä. Katso tarkemmat ohjeet kermavaahtoon täältä.

Myös suklaa ganachen voi vaahdottaa jääkaappikylmänä ja pursottaa.

Värjääminen 

Kermaa ja kreemiä on helppo värjätä esim. pasta/geeliväreillä. Myös nestemäiset värit käyvät, mutta näiden kanssa kannattaa olla tarkkana, ettei kreemin/kerman koostumus kärsi liikaa. Geeliväriä tarvitaan vähemmän kuin nestemäistä väriä. Tomuvärit käyvät myös, mutta näillä tulee melko hentoinen sävy.

Itse käytän pursottamiseen yleensä kertakäyttöisiä pursotinpusseja, sillä ne ovat hygieenisempiä. Tyllina käytän yleensä metallisia tyllia, sillä nämä voi pestä tiskikoneessa. Pursotustarvikkeita löytyy paljon leivontarvikeliikkeistä.
 
Lehtitylla
 

Lehtityllalla voi nimensämukaisesti pursottaa pieniä lehtiä koristeeksi, mutta myös nättiä kuviota kakun reunaan. Itse käytän tätä usein kakkujen reunojen koristeluun.Koripunos
 

Korityllalla voi tehdä nättiä suoraa kuviota kakun reunaan tai myös aidonnäköistä koripunoskuviota. Katso videolta tarkemmin koripunos. Kuvassa vasemmalla oleva jättimäinen tylla (45mm) on tarkoitettu lähinnä kakun kuorruttamiseen. Katso postauksen lopusta ohjevideo sen käyttöön.

Spagettitylla


Spagettityllalla on kätevä tehdä esim. ruohomaista kuviota kakun reunoille. Tässä vesiputouskakussa tein ruohon karkkimassasta marsipaanipuristimen avulla, mutta myös sokerikreemillä tai kermalla pursottamalla se onnistuisi. Tyllalla voi tehdä myös lankakerämäisen koristelun.

Yllä olevassa kakussa koira on kuorrutettu pelkästään spagettityllalla.
Eli tällä kertaa on koiraa karvoihin katsominen!

 Kierretylla ja tähtitylla


Kierretyllaa käytän eniten. Sillä on näppärä koristella myös muffinssit. Yksi suosikkityllistani on 16 sakarainen pieni tähtitylla (kuvassa edessä). Videolla näytän monta eri pursotustyyliä näillä tyllilla.


 Tähtitylla muistuttaa hieman kierretyllaa, mutta sen sakarat ovat suorat. Tähtityllalla tulee kaunista kuviota pelkästään yhdellä pursotuksella.

Rosette pursotus


Kierretyllalla saa tehtyä myös nättiä ruusukuviota kakkuun, joka on melko suosittu koristelumuoto nykyisin blogeissa. Tätä kutsutaan mm. nimellä rosette-pursotus. Kakku peitetään näillä kuvioilla kauttaaltaan. Kierteet tulevat ihan vieriviereen sekä kakun laidoille että päälle. Kts postauksen lopusta video näiden tekemiseen.

Cupcake


Tässä klassinen muffinssipursotus. Pursotus tehdään toisinpäin kuin ylläoleva ruusupursotus. Tämä aloitetaan ulkokehältä ja edetään keskelle päin ja samalla koko ajan noustaan myös ylös päin. Katso tarkemmat ohjeet videolta.

Pyöreät tyllat


Pientä pyöreää tyllaa käytän lähinnä pikeerillä koristeluun. Mitä pienempi tylla, sitä tarkempi. Pienin tyllani taitaa olla ½mm halkaisijaltaan. Fantasia pikkuleipiäni löytyy täältä.

Isoa tyllaa tulee käytettyä leivosten täyttämiseen, mutta myös kuorrutuksiin. Alla oleva nalle on kuorrutettu pelkästään pyöreällä tyllalla.

Oikealla kuvassa on kukkanaula, jonka avulla voi tehdä pursotettuja kukkia. Siitä vähän edempänä terälehtityllien yhteydessä.
 

Oikealla oleva kakku on kuorrutettu petal tekniikalla. Ohjeet tähän löytyy yllä olevalta videolta.

Russian tip / Venäläiset tyllat


Nämä tyllat ovat ilmestyneet viime aikoina leivontatarvikekauppoihin. Näillä saa pursotettua kukan yhdellä painalluksella. Minulta löytyy ruusu ja tulppaani tylla.

TerälehtityllatNäitä kutsutaan myös ruusutylliksi. Näillä saa tehtyä kukkia yksi terälehti kerrallaan. Näiden käyttöä joutuu kuitenkin hieman harjoittelemaan. Pursotusapuna kannattaa käyttää kukkanaulaa (kts. ylempänä). Videolta löytyy tarkemmat ohjeet. Lisäksi kannattaa vilkaista ruusu cakepopsien video postauksen lopusta.

Röyhelötyllat


Näillä saa aikaiseksi erilaisia röyhelöitä. Lisää tyllia löytyy videolta.

Täyte tylla
 
 Tällä tyllalla on näppärä pursottaa täyte esim. munkkien sisään.Kakun kuorruttaminen kermalla / kreemillä

Kakun kuorruttamiseen on varmaan yhtä monta tyyliä kuin on leipureitakin.
Tässä muutama vinkki, joilla voi helpottaa kuorruttamista.

Ensinnäkin marenkireemi on kakun kuorruttamiseen paras, sillä se on silkkistä ja levittyy hyvin. Lisäksi se jähmettyy jääkaapissa hyvin.

Kermavaahto ei sovellu kaikkiin pursotuksiin, sillä se ei ole tarpeeksi jämäkkää ja kestävää.

Sokerikreemillä voi tehdä monimutkaisiakin pursotuksia, mutta kakun kuorruttamiseen se on vähän turhan jämäkkää. Varsinkin murustavaa kakkua kuorrutettaessa (esim. sokerikakkupohja). Kuorruttamista helpottaa, jos kakku on jäinen.

Suklaakreemi, johon lisätään suklaata, on sen sijaan kohtalaisen helppo levittää. Jäisen kakun kuorruttaminen onnistuu sokerikreemilläkin hyvin.

Suklaa ganachet ovat myös helppoja työstää.


Yksi helppo kikka kakun kuorruttamiseen on tuommoinen jättitylla, joka on tasainen ja leveä.
Tämä on kätevä varsinkin murustavien kakkujen kanssa. Kreemiä pursotetaan kakun laidoille tyllan avulla.Sitten isolla palettiveitsellä levitellään kreemi tasaiseksi. Pintaa voi tasoitella vielä lisää kastamalla veitsi lämpimään veteen ennen tasoitusta. Tasoitukseen voi käyttää myös tavallista veistä tai vaikka kakkunostinta. Katso tarkemmin alla olevalta ohjevideolta.
Tässä lehtityllalla tehty kuvio. Kakun pintaa en yleensä aivan ikkunan tasaiseksi silottele, sillä luovuin sisäisestä perfektionististani jokin aika sitten.


Katso myös videoni valkoisen sokerikreemin valmistuksesta!


Tältä videolta löytyy vielä ruusun pursotus. Videon alussa näytän ruusun muovaamisen sokerimasssalla, mutta lopussa on kreemiversio. Tämä on yksi haastavimpia pursotuksia ja sen tekemiseen suosittelen voi-sokerikreemiä. Huomaa, että puolet voista voi korvata margariinilla, jolloin kreemista tulee hieman pehmeämpää.


Tältä videolta löytyy ohje kakun kuorruttamiseen kreemillä ja sokerimassalla.

Tässä vielä ohje miten tehdään kaksivärinen kuorrutus kakun laidoille.

Edit: 19.4.2016

Kommentit

 1. no olitpas viitsinyt tehä hienot videot, piti heti käyvä kyyläämässä!

  VastaaPoista
 2. Onnistuuko ruusupursotus tähtityllalla? :) Kun ajattelin väsätä tuommoiset pursotukset koulun itsenäisyyspäivän tanssiasten kuppikakkuihin, ne kun suht helpot tehdä. Eli niissä onnistuu muutkin..mikä on hyvä, koska kuppikakkuja tehdään sinne 400kpl :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yleensä teen pursotukset kukkatyllalla, koska sillä tulee nätein. Mutta tähtityllallakin pitäisi tulla ihan kiva. Mutta suosittelen kukkatyllaa, jos on paljon porukkaa tekemässä kuppikakkuja eikä kaikilla ole paljon kokemusta leipomisesta =P Hurjan monta kuppikakkua! Toivottavasti saat paljon apureita! =D

   Poista
  2. Kukkatylla? Millainen se on? No, täytyy vähän harjoitella, ja pyytää josko köksän tunnillakin voitais harjoitella. Muffinsit leivotaan yhdessä, mutta saa nähdä millaiset päällykset tulee :D niitä on hurrrja määrä :D !

   Poista
  3. Kukkatylla? Millainen se on? Täytyy harjoitella ja pyytää josko voitais harjoitella köksänkin tunnilla! 400kpl on hurrja määrä! Muffinssit onneksi leivotaan yhdessä, ja sa nähdä millaiset päällyset tulee... :D

   Poista
  4. Kukkatylla on melkein kuin tuo kierretylla. Sitä taisin noissa ylläolevissa pursotuksissakin käyttää.. Kierretylla on tosi hyvä. Tässä on esim. hyvä kukkatylla: http://www.ullanunelma.fi/tylla-_kukka_6-terainen_14_mm. Löytyy myös 10-terälehtisenä yms. Pursottaa voi myös ilman tyllaa, jos leikkaa pursotinpussin suun tietyllä tavalla. Hankala selittää. Voisin tehdä siitä jonkinlaisen postauksen tässä kunhan kerkeän ;)

   Poista
 3. Sinulla on niin hyvät pursotusohjeet, joista saa hyvät opit ja mallit. Kiitos!!! Sopiiko, että linkkasin sinut blogissani ( http://helenanhella.blogspot.fi/2013/11/ruusukakku.html ), jotta muutkin näkevät sivustosi :)

  VastaaPoista
 4. Kiitos! Ja kiva kun linkitit sivuilleni! =)

  VastaaPoista
 5. Mun pitäis tehdä kakka-emojin pursotus ilman tyllaa... mitenköhän onnistuisi vai ei mitenkään :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyl mä luulen et onnistuu pelkällä minigrip pussilla. Kunhan ei leikkaa liian isoa palasta pussin kulmasta pois. Laita kuvaa sit miten onnistuu! :) instaan voi esim tägätä @kakkumonsterinkakut tai laittaa e-mailiin.

   Poista
 6. Hei, minua pyydettiin tekemään ensi viikonlopuksi ystävän äidin muistojuhlaan kaksi marjajuustokakkua kiilteellä ja mustaherukkajuustokakkua suunnittelen. Mietin miten koristelen ja kysymykseni on, että pärjääkö marenkikreemi kiilteen päällä vai sulaako? Jotain kukkasta haaveilen, ehkä simppeliä ruusua, mutta en halua sitä kermasta tehdä, koska luulen, että lopputulos tulee olemaan jotenkin suttuinen. Tai onko sinulla jotain ideaa ehdottaa? En ole mikään taituri, mutta en ihan noviisikaan enää - kiitos hienojen youtube-videoidesi. Olet ollut monet kerrat kaverina minun keittiössäni minua opastamassa askel askeleelta :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Marenkikreemi pysyy hyvänä kiilteen päällä. Kreemikukka on varmempi. Kiva et videoistani on ollut apua 💖🤗

   Poista
 7. Hei.. mitä luulet pystyykö marenrikreemi tekeen ilman kananmuna? (et tekisi marengin kikherne säilyke liemestä) voiks voi-sokerikreemillä tehdä ruusuja?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En oo testannut kikherneliemeen. Kreemistä voi tehdä ruusuja. Multa löytyy siihen ohje videolta

   Poista
 8. täytyy vielä kysyä käytätkö ihan tavallista voita vai suolatonta voita? voiks voi olla margariini vai mielummin ihan voita?

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi <3