Kakun täyttäminen (video)Tässäpä tietopaketti kakun kokoamisesta/täyttämisestä. Näytän tässä kuusi eri tyyliä täyttää kakku. Lisäksi postauksen lopusta löytyy ohjevideo täytteiden valmistamiseen. Katso kakkupohjien ohjeita täältä.

Täyttämistyyli riippuu paljon kakkupohjasta ja täytteestä. Suomalaiseen makuun sopii hyvin liivatteella hyydytetty täyte, joka on hyvin runsas. Tämmöisen kakun täyttämiseen sopii hyvin mm. 1. ja 2. tavat. Täytereseptejä löytyy paljon mm. täältä, täältä ja täältä.


1. Tapa - tuorekelmu


 Yleensä kokoan kakun siihen vuokaan, jossa olen pohjan paistanut.
Vuoka vuorataan kelmulla ja kakku kasataan vuokaan "ylösalaisin". Periaatteessa on kyllä ihan sama missä järjestyksessä kakun palaset vuokaan latoo, sillä kuorrutetun kakun läpi näkee melko huonosti. Tällä tyylillä ei vain voi kovin korkeaa kakkua tehdä.


Leikkaan kakkupohjan yleensä kolmeen osaan sahalaitaisella veitsellä. Minulla on myös tuommoinen kuvassa oleva kakkupohjan siivuttaja, jossa on ohut metallinen lanka, mutta en yleensä käytä sitä, koska se häviää puukolle terävyydessä niin paljon.
   

Aseta ensimmäinen kakkupala vuokaan, kostuta ja lisää täyte. Kostutuksesta voi lukea enemmän mm. sokerikakkupohjaohjeen postauksesta. Aseta seuraava pala vuokaan, kostuta ja lisää täytettä.


Aseta päällimmäisin pala vuokaan, kostuta ja peitä vuoka kokonaan kelmulla, jottei kakku pääse kuivamaan. Kakun voi pakastaa näin. Vuoka kannattaa vuorata kelmulla myös pakkaseen, sillä kakku kuivaa myös siellä.
 
Täytteen kannattaa antaa hyytyä jääkaapiissa vähintään 4-6h. Mielellään seuraavaan päivään, jotta kakku kerkeää makustua. Pakastaminen on myös näppärä konsti saada kakusta vieläkin mehevämpi, sillä kun kakku sulaa hiljalleen pakastuksen jälkeen jääkaapissa, mehevöityy se entisestään. 
Jos täytteen hyytymisellä on kiire, kannattaa vuoka tällöinkin laittaa hetkeksi pakkaseen, jossa se hyytyy tunnissa. Kun kakku on hyytynyt, poistetaan päällimmäisin kelmu, irroitetaan vuoan reuna ja kumotaan kakku alustalle. Sitten poistetaan kelmut ja pohjaosa.


 2. Tapa - reunakalvo


 Kelmulla vuoratussa vuoassa saattaa olla se huono puoli, että kakusta tulee melko matala. Suomessa kakut täytetään yleensä mousseilla, jolloin paistovuoan korkeus ei riitä, sillä täytteet nostavat korkeutta niin paljon. Tähän tulee kuitenkin apuun reunakalvo, jota voi ostaa leivontatarvikeliikkeistä. Jos sattuu löytämään 10cm korkeaa kalvoa, niin kannattaa ehdottomasti ostaa sitä useampi paketti varastoon, sillä sitä on joskus vaikea löytää.

Aseta irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperi. Aseta reunakalvo vuokaan. Kalvo pysyy hyvin paikoillaan kakkupohjan ansiosta, mutta tarvittaessa kalvon kiinnittämisapuna voi käyttää esim. klemmaria tai puhdasta hiuspinniä.

Hox!
Reunakalvoa ei koskaan saa laitta uuniin.


 Muutoin kakku kootaan samalla tavalla kuin edellä. Ylläolevassa kuvassa vasemman puolimmaisessa vuoassa on reunakalvoa ja oikealla pelkkää kelmua.
Vuoka kannattaa aina lopuksi muistaa peittää kelmulla (tai foliolla).


3. Isot kakutJos täyttää kohtuu kookkaan kakun, joka ei mahdu mihinkään kakkuvuokaan, niin voi tehdä näin, että pursottaa kakun reunat sokerikreemillä ja sitten latoo täytettä pohjalle. Näin täyte ei pääse karkaamaan välistä niin helposti. Käytän tätä kikkaa usein tämmöisten suurten suorakaiteenmuotoisten kakkujen teossa. Tämmöisten kakkujen kanssa ei kuitenkaan kannata käytää aivan todella lötköä täytettä.


 Tällaisia suorakulmion muotoisia kakkuja tulee tehtyä yllättävän paljon.
Tämän aarrearkkukakun ohje löytyy täältä.
 

 Tämä kakku meni mummun hautajaisiin.


Tässä kitarakakussakin käytin samaa täyttämistyyliä.


Myös valmistujaiskakkuihin tulee usein tehtyä suorakulmion muotoinen kakku.
Tarkemmat ohjeet suorakulmion muotoisen kakun kokoamiseen kahdesta kääretorttupohjasta löytyy tästä postauksesta.

 Tästä postauksesta löytyy video lääkärintakkikakun koristelemiseen. Nykyisin paistan suorakulmion muotoiset kakut 20x30cm vuoassa ja kokoan kakun myöskin vuokaan. Tässäkin voi käyttää apuna reunakalvoa.

4. Puolipallon muotoinen kakku


 Kakun voi myös koota periaatteessa mihin vuokaan vain. Usein puolipallon muotoisia kakkuja tehdessä kokoan kakun kääretorttupohjista kelmulla vuorattuun kulhoon. Kts. postauksen lopusta video. 2 litran kulhoon tarvitaan 1,5 kääretorttupohjaa.
Tässä on tulossa masukakku.


 Angry birds kakkuja tulee tehtyä lähes joka vuosi. Tämmöinen kakku on loppujen lopuksi nopea ja helppo tehdä. Kokoan kakun yleensä aina 2 litran kulhoon.


5. Tapa - irtopohjavuoan reunaosa
   

 Joskus kakkupohja saattaa olla noinkin surkeannäköinen jäähdyttyään, kuten kuvassa vasemmalla ylhäällä. Kakku on kohonnut uunissa liikaa ja jäähdyttyään kevyt sokerikakkupohja lässähtää. Jos näin alkaa jatkuvasti käymään, kannattaa leivinjauheen määrää vähentää tai jättää se jopa kokonaan pois. Toki tuommoisen lätsähtäneen kakunkin saa nätiksi, kun sen leikkaa osiin ja täyttää.

Ylläoleva kakku on parin vuoden takaa ja kokosin sen suoraan tarjoilualustalle ja käytin pelkästään irtopohjavuoan reunaosaa apuna täytteen hyydyttämisessä. Tuossa on vain usein se vika, että kun kakkupohja jäähtyy, tuppaa se kutistumaan jonkin verran ja tuolloin reunaosa ei ole tarpeeksi tiivis. Tähän voi toki käyttää aavistuksen pienempää vuokaa. Esim. 22cm kakkuun 20cm reunaosaa.
Myöskin pelkkää reunakalvoa voisi käyttää ympärillä. Tällöin kalvon on oltava hyvin tiiviisti kiinni kakussa.

6. Suoraan tarjoilualustalle


Tämä kakku on täytetty suoraan kakkulautaselle ilman mitään tukirakennelmia. Täytteenä oli muistaakseni keitettyä raparperia, kermavaahtoa ja mansikoita. Pelkkä kermavaahto pysyy hyvin kakun sisällä ilman tukirakennelmia. Amerikkalaisissa kakuissa on täytteenä usein lähinnä vain kreemejä, joten nekään kakut eivät vaada mitään tukireunoja.


Näytän videolla kolme eri tyyliä kakun täyttämiseen.


Tältä videolta löytyy teko-ohjeet täytteisiin.

Edit: 20.4.2016

Kommentit

 1. Kiitos vinkeistä! Minun kakkupohjat lässähtää aina, joten jätän ensi kerralla leivinjauheen pois.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eipä kestä =) Itsekin laitan enää ihan vain murusen leivinjauhetta sokerikakkutaikinaan. Gluteenittomaan pohjaan en laita enää ollenkaan, sillä se lötsähtää helpommin.

   Poista
 2. Hei, pakastin nimijuhlakakun täytteineen, kannattaako kakku ottaa sulamaan päivä vai kaksi päivää ennen juhlia?
  Huippu blogi, tosi hyviä ideoita saa sulta, kiitos! Ompahan koko ko. kakun reseptit täältä.. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos <3
   Minä usein kuorrutan kakut ihan jäisinäkin. Kreemit on helpoin levittää kohmeisen kakun päälle. Kakun sulaminen jääkaapissa vie noin päivän. Esim edellisenä iltana viimeistään kannattaa nostaa pakkasesta jääkaappiin :)

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi <3