Luukku 7: Glögi ja GlühweinGlögeissä on paljon eroja ja jokaisella on varmasti suosikkinsa. Etsin netistä paljon glögiohjeita ja mikään niistä ei oikein miellyttänyt. Joten päätin kehitellä niiden pohjalta oman. Tämä on huomattavasti parempaa kuin kaupan valmisglögit!
 
Ensin on alkoholittoman glögin ohje, sillä sitä meillä on totuttu juomaan. Maistoin kuitenin Saksassa kerran heidän glögiään eli Glühweinia (suom. hehkuviini), joka tehdään punaviinistä. Se oli ihan kivanmakuista, vaikka en punaviinistä yleensä pidäkään. Lopusta löytyy ohje myös siihenkin.

 Alkoholiton glögi

2dl mustaherukkatiivistemehua
1dl omenamehua (ei tiivistettä)
1dl mustikkamehua (ei tiivistettä)
½dl fariinisokeria
10kpl kokonaista neilikkaa
noin 1cm kokoinen pala inkivääriä
5 maustepippuria
4 kanelitankoa
 6dl vettä
 
  Laita ainekset kattilaan ja keitä seosta miedolla lämmöllä noin 10min. Kaada glögi kannuun siivilän läpi ja tarjoile kylmänä tai kuumana. Mausteet voi ottaa talteen ja käytää myöhemmin vielä toiseenkin satsiin, jos iskee säästäväisyys päälle.

Suosittelen ehdottomasti käyttämään noita kaikkia mehuja! Mustaherukkamehu on tietty se olellisin, mutta täydellinen glögi syntyy noista kolmesta.


Glögilasin koristeeksi käy loistavasti pieni pipari.


Pipareihin kannattaa tehdä pieni viilto ennen kuin ne laitetaan uuniin. Uunissa tuo rako kuitenkin menee lähes umpeen, joten se on "avattava" heti kun piparit ovat tulleet uunista ja ovat pehmeitä. Näin pipareista saa hauskoja lasinkoristeita. Piparitaikinan resepti löytyy täältä.

Glühwein

1,8dl vettä (tai appelsiinimehua)
1,8dl sokeria
1 kanelitanko
1 appelsiini
10 kpl kokonaista neilikkaa
750ml punaviiniä

Kiehauta vesi, sokeri ja kanelitanko. Purista sekaan appelsiinin mehu. Tökkää neilikat appelsiininkuoriin ja laita kuoret veteen. Keitä miedolla lämmöllä 30min, kunnes seos on hieman siirappimaista. Lisää viini ja lämmitä seos lämpimäksi, mutta älä keitä enää. Poista appelsiinikuoret ja neilikat.
 
Laita lasit lämpimään veteen hetkeksi ja kuivaa ne. Kaada sitten hehkuviini laseihin. Kylmät lasit saattavat rikkoitua. Hehkuviinin voi myös kaataa viinipulloon takaisin ja ottaa mukaan työpaikan pikkujouluihin. Jos viinin tekee lahjaksi, voisi sen myös pullottaa itsekoristeltuun pulloon, jolloin siitä tulisi hieman elegantimpi.


Kommentit