KurpitsasosePäätinkin kokeilla kurpitsapiirakkaa ja koska en löytänyt kurpitsasosetta kaupasta, päätin tehdä sen alusta asti itse. Kurpitsasosehan on pelkkää soseutettua kurpitsaa, mutta siitä voi tehdä vielä hilloa lisäämällä sokeria.


Poikamme halusi kauppareissulla ostaa tämän veikeän näköisen kurpitsan ja ajattelin että sehän onkin ihan kiva idea, kun en muista kurpitsasta aiemmin mitään tehneeni. Ensin ajattelin kaivertaa tästä jack o'lanternin, mutta piirakkaa tehdessä tulikin äkillinen tarve kurpitsasoseelle. Näytän tässä kaksi ohjetta. Toinen on pelkkää soseutettua kurpitsaa ja toinen on jatkettu hilloksi.

Kurpitsa taisi painaa noin 1kg.. Kurpitsa on sisältä lähes ontto. Liha on vain reunoilla. Sisällä on myös paljon suuria siemeniä ja ne voi vaikka paahta pannulla ja syödä sellaisenaan, sillä kurpitsan siemenet ovat hyvin terveellisiä. Kurpitsa haisi aika pahalle.. Hillokaan ei pelkiltään mitään herkkua ollut, mutta leivonnassa se toimii täydellisesti! Mikäli pitää porkkanapiirakasta, pitää varmasti kurpitsaleivonnaisistakin.

Noin 1kg hilloa

n.1kg kurpitsa
n.5dl hillosokeria
1dl vettä
½dl sitruunamehua
1 vaniljatanko tai 1tl vanilla bean paste 

Pilkoin kurpitsan jollain omalla ihme tyylilläni. Jotkut pilkkovat kurpitsan isoiksi lohkoiksi ja paistavat lohkoja uunissa noin 1,5h, jolloin liha on helppo erottaa kuoresta. Mutta minusta se ei ollut hankala homma raakanakaan. Yllä oleva kurpitsa on ilmeisesti talvikurpitsa / halloween kurpitsa.

Laita pienet kurpitsakuutiot kattilaan veden ja sitruunamehun kanssa ja keitä seosta keskilämmöllä noin 15-30min, kunnes kurpitsat ovat pehmenneet. Soseuta seos esim. sauvasekoittimella. Soseen voi jättää tähänkin, sillä leivonnassa tarvitaan yleensä pelkkää sokeroimatonta kurpitsasosetta. 

Jos haluat tehdä sokeroitua hilloa, niin nosta kattila takaisin liedelle ja lisää vaniljatangon siemenet sekä hillosokeri. Keitä vielä kymmenisen minuuttia. Anna jäähtyä ja kaada seos tölkkiin. Anna jäähtyä täysin jääkaappilämpöiseksi, jolloin hillo kiinteytyy.


Kurpitsahillo sopii hyvin myös esim. leivän päälle.
Yllä olevassa muumikulhossa on reilu 400g hilloa.


Lapsista oli muuten todella jännä seurata tämän valmistumista.
Kurpitsa on hauska kapine.

Vinkki!
Suosittelen kuitenkin tekemään kurpitsasoseen myskikurpitsasta, sillä sen voi kuoria nopeasti kuorimaveistellä!

Kommentit

  1. Itse en ole koskaan käyttänyt tälläistä "leffakurpitsaa" vaan aina tehnyt myskikurpitsasta kaikkea erilaista (tässä syksyllä paljon muusta leiponutkaan ;D). On kyllä käynyt mielessä tuollaisenkin kurpitsan käyttö mutta on vaan jostain syystä tullut mentyä sillä tutulla ja helpolla :D Eroaako tämän kurpitsan maku paljonkin myskikurpitsasta?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En nyt äkkiseltään muista miltä myskikurpitsa maistuu mut veikkaan et se on ainakin helpompi työstää ;)

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi <3