maanantai 10. elokuuta 2015

Itse tehty levite ja pari kuvaa kesältäOlen pariin otteeseen kokeillut itse tehtyä levitettä ja minusta tämä on ehdottomasit parhaimman makuinen levite. Nykyisin kuulee suositeltavan, että levite kannattaisi nimen omaan tehdä itse voista ja rypsiöljystä. Kauppojen levitteitä kuulee haukuttavan paljon eri lähteissä, mutta tämän hetkisen tiedon mukaan kaikki joissa on sydänmerkki olisivat vielä suositeltuja tuotteita.


Sydänmerkki

Tässä levitteessä on se hyvä puoli, että se sisältää paljon rypsiöljyä. Voita tässä on kuitenkin vähän liikaa. Minulla kolesteroliarvot alkoivat nousta, kun aloin käyttämään tätä levitettä, joten en voi tätä ihan kaikille suositella. Minulla on suuri sukurasite sydän- ja verisuonitauteihin äitini puolelta, joten minulle tämä levite ei joka päiväiseen käyttöön sovi. Levitettä voi tosin laimentaa vaikka desillä vettä.

Tähän levitteeseen voi käyttää mitä tahansa kylmäpuristettua öljyä. Mutta suosittelen kuitenkin rypsiöljyä, sillä se on nykytiedon mukaan yhä yksi terveellisimmistä öljyistä maailmassa. Ja rypsiöljyä ei saisi kuumentaa, vaikka pullon kyljessä lukeekin että kestää kuumennusta.  Kuumentaminen tuhoaa rypsiöljyn arvokkaat rasvat. Muita öljyjä on esim. oliivi-, avocado-, manteli- tai hamppuöljy. Lue tarkemmin rasvatietopakettini.

500g voita
n.5dl rypsiöljyä
(yrttejä)

Levite on helpoin tehdä perus käsivatkaimella. Monitoimikoneet eivät tee seoksesta tasaisen pehmeää. Vaahdota voita hieman isossa kulhossa sähkövatkaimella ja lisää öljy ohuena nauhana joukkoon. Sekoita seos tasaiseksi ja kaada kulhoon. Laita kansi päälle ja nosta levite kiinteytymään jääkaappiin. Mausta halutessasi yriteillä tai muilla mausteilla.

Rypsiöljy rulaa! Paleoruokavalio on nykyisin hyvinkin terveellinen dieetti, mutta minua jurppii siinä eniten juuri tämä, että rypsiöljy ei siihen kuulu. Muuten idea siinä on hyvä.


Löysin kirpparilta Pentikin voirasian. Sopii tähän täydellisesti. Tämä levite on ihanan pehmeää, vaikka sen ottaa suoraan jääkaapista. Tätä voi käyttää myös ruoanlaittoon. 


Levite säilyy jääkaapissa yhtä kauan kuin voi.


 Tässä vielä kuva Helsingin Korkeasaaresta.  Riikinkukko on kyllä upea eläin!
Riikinkukkokakkuni löytyy täältä.


 Tässä vielä pari kuvaa kesältä.  Tämä on otettu Power Parkin maailmanpyörästä Alahärmässä.
Power Park on mielestäni ehdottomasti Suomen paras huvipuisto. Vuoristoradat olivat ihan mahtavia!

Meillä oli ihan täydellinen huvipuistokeli. Ja se tarkoittaa sitä, että sää on pilvinen ja ehkä muutama vesipisara tipahtaa silloin tällöin. Tästä syystä jonot ovat lähes olemattomat, jolloin laitteisiin pääsee samantien, mutta sade ei kuitenkaan pysäytä vuoristoratoja.


Tämä on otettu Linnanmäeltä. Lapset tykkäsivät puistosta kovasti, mutta minusta laitteet olivat ihan liian lyhytkestoisia.

5 kommenttia:

 1. Hei! Minustakin Power Parkin vuoristoradat ovat upeita. Jo 90-luvulla teimme itse levitteitä, kun appiukon työpaikan naiset innostuivat niistä. Salvia oli suoksikkimausteeni, tuolloin kevennettiin margariinia tai voita maitorahkalla. Seuraavaksi rouvat innostuivat kaiken parantavasta inkivääri-valkosipuli- liemestä, ja sen jälkeen heinäsuolasta ja intiaanisokerista. Sen heinäsuolan ideaa terrveyden ihmeaineena minä en koskaan oikein ymmärtänyt.
  T:Saukkis

  VastaaPoista
 2. Ihania mausteideoita! Ja hauska tuo rahka. Pitääpä joskus kokeilla ;)

  VastaaPoista
 3. Minäkin kokeilin levitteen tekoa tuossa reilu viikko sitten, ja hyvää tuli. Ensi kerralla pitää kokeilla maustaa sitä noilla yrteillä. Hieno tuo voirasia. :)

  VastaaPoista
 4. Kiiitos :) itsekin olen tykästynyt kovasti tähän levitteeseen :)

  VastaaPoista
 5. Heiii, tätä pitää kokeilla! Kiitos vinkistä :)

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi <3