Kurtöskalacs - Chimney cake - Rullapulla



Kurtöskalacs taitaa suoraan suomennettuna olla savupiippukakku, mutta kansainvälisillä markkinoilla tämä taipui rullapullaksi. Törmäsin pullaan kyseisillä markkinoilla viime vuonna Unkari kojun luona. Samalla törmäsin unkarilaiseen ystävääni, joka asuu Suomessa! 

Kakku tehdään pullataikinasta, jonka vuoksi tämä muistuttaakin enemmän pullaa kuin kakkua. Pulla kuuluu alunperin paistaa nuotiolla ja voidella jälkeen päin vielä siirapilla. Toinen vaihtoehto on kieritellä pulla sokerissa ennen paistoa, jolloin avotuli karamellisoi sokerin ihanasti.

Minulla on paljon unkarilaisia ystäviä ja olenkin vieraillut Budapestissa pari kertaa hyvän ystävän luona. Hänen isänsä lupasi tehdä meille ensi kerralla aitoa kurtöskalacsia. Yksi unkarilaisista ystävistäni sattuu asumaan ihan lähellä meitä perheensä kanssa ja vierailemmekin heidän luona usein. 

 
Laskiainen lähestyy ja minä ajattelin vääntää tästä ihanasta ideasta laskiasiversion! Aiempina vuosina olen testannut mm. laskiaispullasarvia ja laskiaispullakranssia. Mega kuohkeiden laskiaispullien ohje löytyy täältä. Kevyemmät ja terveellisemmät laskiaispullat löytyvät täältä. Minä käytin näihin ihan perus pullataikinan ohjettani, joka toimii aina hyvin.


Poimin muutaman talouspaperihylsyn talteen ja käytin niitä paistoapuna. Kun hylsyn käärii tiiviisti folioon ei ole minkäänlaista tulipalovaaraa.


Kauli taikinasta pitkä levy ja leikkaa siitä noin 3-4cm paksuja liuskoja.


Kierrä liuskat tötteröiden ympärille ja nosta pellille. Voitele pullat kananmunalla ja paista 200 asteessa noin 10-15min, kunnes pinta on kauniin ruskea. Nämä ovat ikäänkuin suomalainen versio kurtöskalacsista.


Laskiaista ajatellen täytin pötkön hillolla ja kermavaahdolla.
Ei varmaan tarvinne todeta että oli hyvää! De édes! Jó étvagyát.

Kommentit

  1. Nämä ovat oikeasti herkullisia ilman kermaakin ja muuntautuvat maun mukaan riippuen missä kierittelee....

    Kiva aihe, KakkuMonsteri! ”Chimney Cake / Kürtős Kalács"...muuta ei olisi tarvittu, kuin olisit jättänyt pienen pienet raot rullauksessa :)

    VastaaPoista
  2. Nämä olivat kyllä hyviä. Ja nämä voi tosiaan kieritellä missä haluaa :)
    Noista raoista en tiennytkään. Yhteen minulla tuli vahingossa rakoja ja ajattelin et se meni pilalle :D kiitos, nami-hiiri! <3

    VastaaPoista
  3. Itse sain live-oppia unkarilaisilta Zürichin markkinoilla ja kiiruhdin kotikoloon harjoittelemaan ohjeet paperilla. Leipomuksen juju on siinä, että se loimutuksen/paiston jälkeen irtoaa 'taikinan' tavoin kierteenä syötäväksi.
    https://nami-hiiri.vuodatus.net/lue/2013/12/hauska-leipomus-lahjaksi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinhän se olikin! Teen ens kerralla silleen ;) ja kokeilen karamellisoida pintaa

      Poista
  4. Ihana idea koittaa tehdä näitä itse. Näitä näkyi Budapestissä tosiaankin paljon, jäi maistamatta kylläkin. Viime kesänä törmäsin tämän kaltaisiin myös Gdanskissa Puolassa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Pitää ehkä pyytää unkarilainen kaveri ens kerralla kaveriksi näitä tekeen ;)

      Poista
  5. Söin tällaisen Budapestissa 2014 ja rakastuin heti, oli pakko tuoda äidille tuliaisena.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nämä on ihania. Kansainvälisiltä markkinoilta ostan aina myös ;)

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi <3