maanantai 7. toukokuuta 2018

Stabiloitu kermavaahto (video)Olen kirjoittanut kermavaahdosta oman postauksen, joka löytyy täältä. Tänään näytän kuitenkin konstin, jolla kermavaahdostakin saa super jämäkkää! Toimii myös vegaanisena!

Mikään ei ole ärsyttävämpää, kun kermavaahto, joka sulaa kuumalla ilmalla. Tai se, että tökkää vahingossa kermapursotuksiin, ja vaivalla tehty koristelu on pilalla. Täydellisesti stabiloitua kermavaahtoa saa liivatteen tai agar agar jauheen avulla! Näin pursotuksia ei tarvitse ihan yhtä paljon varoa.

15-18cm kakun pursotuksiin

2,5dl kylmää kermaa
1rkl liivatejauhetta
3rkl kylmää vettä
½dl huoneenlämpöistä kermaa

1. Mittaa liivatejauhe kylmään veteen ja anna turvota 5min. Kiehauta turvonnut liivate mikrossa täydellä teholla 30sek. Lisää huoneenlämpöinen kerma ja sekoita tasaiseksi. Anna jäähtyä koko ajan sekoittaen 1-2min. 

2. Vaahdota kerma kuohkeaksi vaahdoksi. Kerma on valmista, kun se on jämäkkää, kiiltävää ja pinnalla pysyy pieniä kermahuippuja. Varo vatkaamasta liikaa tai liian vähän.

3. Lisää liivateseos ohuena seoksena kermavaahdon joukkoon koko ajan sekoittaen. Sekoita kunnes seos on pursotettavaa. Mikäli seos on liian löysää, on liivateseos mahdollisesti ollut liian kuumaa. Tällöin seoksen voi laittaa vartiksi jääkaappiin ja vaahdottaa uudelleen. 

Käytä kerma mahdollisimman nopeasti. Stabiloidulla kermalla voi kuorruttaa kakun sekä veitsellä että pursotuksin. Lue eri pursotustyylistä ja tyllistä enemmän täältä. Anna pursotusten jähmettyä jääkaapissa 3-4h. Liivatteella stabiloitu kermavaahto muistuttaa koostumukseltaan hieman juustokakkua.Vinkki!
Tuplaa ohje 24-26cm kakkua varten!
Liivatejauheen tilalla voi käyttää 6kpl liivatelehtiä, mutta jauhe on kätevämpi.

HOX!
Liivatteella käsitelty kermavaahto saattaa sulattaa sokerimassakoristeita, joten koristeet kannattaa laittaa kakun päälle vasta tarjoilupäivänä. Liivatekermalla kuorrutettua kakkua ei myöskään kannata kuorruttaa enää massalla


Kermat

  • Eri merkkisillä kermoilla on väliä. Kokemukseni mukaan Arlan vispikerma on pursotuksiin paras, mutta sitä ei Pohjois-Suomesta meinaa löytää. 
  • Lidlin aidot kermat ovat yleensä katastrofi, en suosittele niitä. Sulavat hetkessä. 
  • Itse käytän yleensä Flora vispiä, koska sillä tehdyt pursotukset pysyvät varmasti jämäkköinä, vaikka kermavaahdon joukkoon ei lisäisi yhtään mitään. Flora vispi on valmistettu kasviöljystä, johon on lisätty maitoa. Flora vispi ei mene niin herkästi voiksi kuin tavallinen kerma. 
  • Laktoositon kerma vaahdottuu hitaammin kuin tavallinen.
  • Vispikerma soveltuu pursotuksiin yleensä kuohukermaa paremmin, mutta molempia voi käyttää.

Kermavaahdon voi jämäköittää myös seuraavanlaisella ohjeella:

2,5dl kermaa
100g tuorejuustoa
100g rahkaa
1rkl vaniljakreemijauhetta
tomusokeria

Voi käyttää joko tuorejuustoa tai rahkaa tai molempia. Yllä olevalla ohjeella ei kuitenkaan tule yhtä jämäkkää vaahtoa kuin liivatteella tai agar agarilla.


 Vegaani

2dl kasvikermaa (esim. alpro soija)
1/4tl agar agar jauhetta
1rkl sokeria

Laita kerma, sokeri ja agar kattilaan. Kiehauta seos. Laske lämpöä hieman ja keittele 2min. Anna seoksen jäähtyä ja nosta jääkaappiin vähintään 2h ajaksi. 

Vaahdota kermahyytelö tavalliseen tapaan vaahdoksi. Käytä samantien. 
Tämä ohje toimii myös hyvin. Ohjetta voi soveltaa myös tavalliselle kermalle, mutta kasvikermoille tämä tyyli sopii paremmin.

Kasvikermoista paras on Alpron soijakerma. Soijan maku ei valmiista kermavaahdosta maistu läpi. Soijakermasta tulee samettisen silkkinen vaahto, jollaista ei saa tavallisella kermalla. Myös kaurakermat sopivat hyvin pursotuksiin, mutta GoGreen tuotteet kannattaa jättää kauppaan, sillä ne eivät sovellu agar kikkailuun.


Huom!
Agar agarilla jämäköitetty kermavaahto on hyvin pehmeää eikä muistuta yhtä paljon hyydykekakkua kuin liivatteella stabiloitu.

Agar agar ei sulata sokeria samalla tavalla kuin liivate.
Katso lisää vegaanileivonnaisia täältä.

2 kommenttia:

Kiitos kommentistasi <3