Kotitekoinen makuaromi

 


 Ruokakaupoista ja leivontatarvikeliikkeistä saa paljon erilaisia makuaromeja, mutta itse tehtynä kaikki on aina parempaa. Ja jopa terveellisempää. Tässä on ohjeet sekä vanilja- että minttuaromeihin. Myös alkoholittomana. Näiden tekeytyminen vie vähän aikaa, mutta se on odottamisen arvoista. 

 Vanilja

 Aidon vaniljatangon siemenet ovat aina paras vaihtoehto leivonnassa maun puolesta, mutta aromit ovat näppärämpiä käyttää. Ekokaupoista saa myös vaniljajauhetta ja vanilla bean paste tahnaa, joissa on voimakas vaniljan maku ja käytänkin näitä paljon leivonnassa. Tämmöistä nestemäistä vanilja-aromia käytän usein kuorrutusten ja kakkupohjien maustamiseen.

Perusohje:
3 vaniljatankoa
2,5 dl kirkasta alkoholia, esim. vodkaa

Leikkaa vaniljatanko puoliksi. Leikkaa se tarvittaessa vielä kahteen osaan, jos se ei muuten mahdu purkkiin. Täytä purkki vodkalla ja sulje korkki. Kuvassa näkyy kaksi pientä pulloa (noin ½ dl) ja molemmissa on puolikas vaniljatanko.
 
Pullon annetaan levätä huoneenlämmössä suljettuna noin kahden kuukauden ajan. Maun pitäisi vain parantua ajan kanssa, joten kiirettä tämän kulutuksen kanssa ei ole. Pulloon voi myös lisätä myöhemmin lisää alkoholia ja vaniljatangon palasia, kun se käytössä tyhjenee.
 
 
Minttu
 
1 ruukku minttua 
1-1,5 dl vodkaa
 
Mintun lehdet irroitetaan varresta ja laitetaan tiiviisti purkkiin. Päälle kaadetaan kirkasta alkoholia ja annetan tämänkin tekeytyä 2-3 kk. Pulloa voi välillä käännellä.
 
Vaikka nämä sisältävät alkoholia, ei se yleens haittaa ollenkaan, koska aromeja tulee yleensä vain 1-2 tl per ohje. Mutta jos haluaa tehdä täysin alkoholittoman aromin, voi alkoholin korvata syötävällä glyseriinillä, jota saa leivontatarvikeliikkeistä.
 
Tällöin purkkiin tulee vodkan tilalle 3 osaa glyseriiniä ja 1 osa vettä. Muutoin valmistus sama.
 
 

 

Kommentit