Kinuski- ja salmiakkimunkit

 Pikku leipurini tekivät kaksi vuotta sitten helppoja uunidonitseja vapuksi. Tänä vuonna testasimme nuorimmaisen kanssa täytettyjä munkkeja sekä salmiakkikuorrutetta. Molemmista tuli todella ihania!

Pullataikinan ohje löytyy vinkkeineen täältä.
Tältä videolta löytyy myös perusohjeet munkeille ja simalle.
 

Munkit kannattaa ehdottomasti kuorruttaa pomadalla. Vesi-tomusokeriseos on hyvin löysää eikä sillä saa yleensä nättiä lopputulosta. Olen aiemmin käyttänyt paljon sitä, koska se on niin helppo valmistaa, mutta jatkossa käytän kyllä vain pomadaa. Opettelin sen tekemisen Pahalapsi youtube kanavalta.

Pomadan valmistus ei ole vaikeaa, mutta sen valmistusta varten tarvitaan digitaalinen lämpömittari. Näitä tosin saa nykyisin perus marketeistakin eikä ne maksa paljoa.

 
Pomada

 225g sokeria
50g vettä
45g glukoosisiirappia


  • Ohjeesta riittää noin kuuteen isoon munkkiin. Kuumenna sokeri, vesi sekä glukoosisiirappi kattilassa hämmentämättä 115 asteeseen. Seosta ei saa hämmentää, vaikka kuinka tekisi mieli, jottei sokeri kiteydy ja pala reunaan. Kattilan reunoja voi sivellä kylmällä vedellä, jos sokeri alkaa kiteytyä.
  • Kaada 115-asteinen seos siihen astiaan jäähtymään, jossa aiot sen myöskin vatkata. Jäähdytä seos 60-asteiseksi ja vatkaa sen jälkeen vaaleaksi tahnaksi. 
  • Siirrä tahna astiaan jossa aiot pomadan sulattaa, eli mikronkestävään astiaan. 
  • Anna pomadan jähmettyä seuraavaan päivään, jotta sokerin kiderakenne saa järjestäytyä kunnolla. Jos on oikein kiire, voi pomadan käyttää samantien.

 

Pomadan käyttö:

  • Lämmitä pomada mikrossa noin 40 asteiseksi. Tähän menee max minuutti. 
  • Lisää vettä teelusikallinen kerrallaan, ettei kuorrute löysty liikaa. Kuorrutteen tulee olla notkeaa, muttei lötköä. 
  • Värjää kuorrute halutessasi. Joukkoon voi myös lisätä makuaromeja.
  • Pomada säilyy lähes ikuisesti. Se tosin voi ajan kuluessa kuivua, joten pomada kannattaakin kääriä hyvin kelmuun ja säilöä huoneenlämmössä.   

  


Salmiakkikuorrute: 

½ annos pomadaa
1 putkilo salmiakkijauhetta (apteekista) 


Tästä kuorrutteesta tuli todella herkullinen! Tämän kehittämisessä oli vähän haasteita, koska minulla oli makuaisti monta päivää kadoksissa flunssan takia enkä pystynyt testaamaan milloin kuorrutteessa on tarpeeksi salmiakkia. Niinpä tein ohjeen summassa ja luotin maisteluraatiini. Kun makuaisti lopulta palasi, huomasin että ainesosien suhde oli juuri sopiva! 

Salmiakkijauhe sekoitetaan 40 asteisen pomadan joukkoon ja lisätään nestettä kunnes seos on levittyvää. Tarkemmat ohjeet pomadan valmistukseen löytyy myös alla olevalta videolta.
Lisäksi testasimme kinuskitäytettä munkkien sisään. Ruokakaupoista saatava karamellisoitu kondensoitumaito sopi tähän tehtävään loistavasti. Jos kinuskin kuitenkin halua keitellä itse, suosittelen käyttämään tätä ohjetta!

Kinuski on helpoin pursottaa minkin sisään täyte/hillotyllalla. Näitä löytää netistä monestakin eri liikkeestä. Jos ei satu löytämään täytetyllaa, voi käyttää kapeaa pyörö- tai tähtityllaa. Katso lisää vappu aiheisia reseptejä täältä.


Hauskaa vappua kaikille!

Kommentit