Aperol juustokakku

 


 
Tässä raikkaassa juustokakussa maistuu mm. appelsiini ja se on tarkoitettu nimenomaan aikuiseen makuun. Kakku sopii hyvin kesään, mutta myös talven juhliin. Lopusta löytyy ohje myös alkoholittomaan vaihtoehtoon.

Kakku sai inspiraation Aperol juomasta, joka on Camparin tapainen italialainen aperitiivi. Aperol sisältää kuitenkin vähemmän alkoholia ja siinä maistuu mm. appelsiini ja raparperi. Juoma lanseerattiin Padovassa vuonna 1919.

Suosituin juoma, mitä Aperolista tehdään on Aperol Spritz, joka on hyvin tunnettu kaikkialla maailmassa. Juoman suosio kasvoi 2000-luvulla vaikka se keksittiin jo vuonna 1919. Itse en juo alkoholia juuri koskaan, mutta maistoin Italian reissullamme kyseistä Aperol Spritz juomaa ja se oli yllättävän hyvää. Sain käsiini pullon Aperolia ja pitihän siitä heti kehitellä jokin makea leivonnaisresepti.

Aperol Spritz tehdään Aperolista, kuohuviinistä (Prosecco) ja soodavedestä. Tämä kakku ei kuitenkaan sisällä kuohuviiniä, sillä se säilyy jääkaapissa huonosti eikä meillä kukaan joisi sitä kuitenkaan. Aperol säilyy jääkaapissa avattuna useamman kuukauden.


Aperol juustokakku
20 cm vuoka

Pohja:

160 g keksejä
50 g voita

Täyte:

2,5 dl vispikermaa
200 g maustamatonta tuorejuustoa
½ dl sokeria
½ dl Aperolia 
3/4 dl appelsiinimehua (1 appelsiini)
1 appelsiinin kuoriraaste
4 liivatelehteä


Kiille:

½ dl Aperolia
1 dl vichyä tai kuohuviiniä
(oranssia elintarvikeväriä)

 


 

  • Hienonna keksit tehosekoittimessa, kulhossa tai pussissa.
  • Lisää sula voi ja sekoita tasaiseksi.
  • Vuoraa irtopohjavuoan pohja ja reunat leivinpaperilla.
  • Painele keksimuru vuokaan.

  • Vaahdota kerma löysäksi vaahdoksi.
  • Lisää tuorejuusto, sokeri ja appelsiinin kuoriraaste.
  • Liota liivatelehtiä kylmässä vedessä 5-10min.
  • Purista appelsiinista mehu ja kiehauta se mikrossa 30 sekunnin ajan.
  • Sulata pehmenneet liivatelehdet mehuun. Jäähdytä hetki ja lisää Aperol.
  • Lisää neste vaahdon joukkoon koko ajan sekoittaen.
  • Kaada täyte vuokaan ja nosta jääkaappiin 4-6 h ajaksi jähmettymään.


  • Kiillettä varten liota liivatelehtiä kylmässä vedessä.
  • Kiehauta vichy ja liuota pehmenneet liivatelehdet siihen.
  • Lisää Aperol ja jäähdytä huoneenlämpöiseksi.
  • Värjää kiille vielä halutessasi oranssilla elintarvikevärillä.
  • Kaada kiille jähmettyneen juustokakun päälle. Jos kiilteen kaataa kakun päälle kuumana, alkaa juustokakku sulamaan ja kiilteestä tulee laikukas.


Vinkki!

Alkoholittoman kakun täytteeseen voi Aperolin sijaan käyttää pelkkää vettä tai appelsiinimehua. Alkoholiton kiille syntyy pelkästä appelsiinimehusta.

Täytteen voi jähmettää myös pakkasessa (1-2h), mikäli on kiire. Kakkua voi myös säilyttää pakkasessa kelmulla peitettynä useiden viikkojen ajan. Kiille kannattaa kuitenkin tehdä vasta tarjoilupäivänä tai edellisenä päivänä.

 



Tästä kakusta tuli todella hyvää! Kiille oli vähän turhan tuju minun makuuni, mutta täytteen ja keksin yhdistelmä oli todella herkullinen! Täytteessä maistui Aperol mietona, jolloin alkoholin maku ei haitannut ollenkaan.


Ohje löytyy kokonaisuudessaan vielä YouTuben puolelta!


Kommentit