Porokakku


Koitin erään päivänä keksiä keinoja, miten pakastealtaiden valmiskakuista saisi hieman parempia ja kauniimpia. Niinpä päätin kokeilla ideaa porokakkuun, joka muistuttaa kuuluisaa yksisarviskakkua.

En ole aiemmin ostanut valmiskakkuja ja tätä kakkua tehdessä minulle tuli tunne, että eipä näitä kannata vaivautua ostamaankaan.. Tuntui että kaikki mikä vain voi mennä pieleen, meni pieleen. Luulen että leivontafiilikseni oli alusta asti vähän pielessä. Vaikka kakkupohjien valmistus saattaa joskus tuntua tylsältä, kannattaa ehdottomasti nähdä vaivaa ja aloittaa leipominen siitä!

Testasin kakkuun browniekakkua ja mutakakkua, mutta jälkimmäinen sai jo heti alussa potkut osoittauduttuaan täysin käyttökelvottomaksi tähän projektiin. En ole koskaan nähnyt ihan noin vetistä mutakakkua..

Kakku onnistui lopulta, mutta suivaannuin virheistä sen verran, että tein toisenkin kakun, mutta tällä kertaa ihan alkuaineista. Kaikki tämän postauksen kuvat on otettu onnistuneesta kakusta, vaikka ensimmäinen olikin päällisin puolin ihan hieno. Alla olevalla videolla on videokuvaa ensimmäisestäkin kakusta.

Valmiskakun tuunaaminen kannattaa aloittaa kuorimalla kaikki kuorrutteet ja koristeet pois. Sitten leikataan kakku kahteen tai kolmeen osaan korkeudesta riippuen. Kuorrutteet voi myöhemmin sekoittaa täytteiden joukkoon.

Täytteeksi valmistin piparkakku-suklaamoussen, joka osoittautui oikein kivaksi täytteeksi. Tästä voisi tehdä jatkossa vaikka juustokakunkin!

Täyte:

3 dl vispikermaa
200 g piparkakkutuorejuustoa
100 g piparkakkusuklaata
4 liivatelehteä
½ dl kiehuvaa vettä

Kakkumoussen valmistuksesta löytyy erillinen postaus täältä.

  Kuorrutin kakun luotettavalla suklaakreemilläni, vaikka tällä kertaa kreemi sai kokea kovan kolauksen. Minulta oli tomusokeri loppunut enkä viitsinyt yllä olevalla poromeikillä lähteä sitä kaupasta hakemaan. Päätin sitten alkaa räpeltämään sitä itse. No eihän siitä hienojakoista tullut ja kreemi jäi ikävän rakeiseksi. Lapsista koostuva maisteluraatini ei kuitenkaan eroa huomannut ja kreemi osoittautui heidän lempiasiakseen kakussa! Pitänee vielä kouluttaa heidän makunystyröitään paremmin..

Kakun täyte sai myös paljo kehuja. Kakkupohja oli kovin mauton, mutta se tuskin ketään yllätti. Mutakakun kuorrutin vain kermavaahdolla ja suklaamuruilla, mikä oli ihan hyvä valinta. Kakusta tuli huomattavasti parempi näin. Valokuvauskelpoinen siitä ei kuitenkaan tullut.

Koristeet on tehty sokerimassasta. Sarvet muovasin edellisenä päivänä, mutta näidenkin olisi pitänyt antaa kuivua kauemmin, sillä toinen räksähti rikki.. Sain kakun kuitenkin kunnialla pystyyn ja naapuritkin söivät sitä hyvällä ruokahalulla. Olen kuitenkin varma, että jos olisin tämmöisen kakun vienyt Koko Suomi leipoo -tuomareille, olisivat he potkineet minut välittömästi kisasta ulos!

Päätin sitten tehdä toisen kakun ihan alkuaineista ja pohjaksi valikoitui supersuklainen kakkupohja chai-mausteseoksella. Tein kakun 4 munan ohjeella 15cm vuokaan. Tähän määrään meni noin 1 tl chai-mausteseosta. Pohjasta tuli ihan super ihana! Mausteseosta olisi voinut laittaa jopa 2tl, niin olisi tullut vieläkin voimakkaampi maku.

Täyte ja kuorrute pysyivät samoina kakkoskakussa. Koristeiden valmistamisen aloitin myös hyvissä ajoin ja vahvistin sokerimassaa vielä cmc jauheella. Mielestäni tästä tuli erittäin edustuskelpoinen. Ja herkullinen! 

Poromeikki ainakin onnistui ihan hyvin, vaikka ensimmäinen kakku olikin melko pohjanoteeraus..
Katso ohjeet ja toilailut vielä videolta.Kommentit