Koko Suomi leipoo kolmas jakso on nyt ohi! Se meni minulta ihan kivasti, vaikka keltaista essua ei tullutkaan. Aamun teknisenä tehtävänä oli jälleen suolaista leivontaa, mitä inhoan yli kaiken. Mutta kuroin itseni siinä jotenkin neljänneksi! Näkkärit ja keksit olivat minulle tuttu juttu, mutta aika meinasi kisassa käydä ongelmaksi. Harmitti, kun en kerennyt auttaa Heidiä enempää..
Taidonnäyte tehtävässä tehtiin minijuustokakkuja, joihin valitsin mauksi klassisen omena-kauramurupaistoksen. Tuomarit kehuivat makua, mutta juustokakkumassa jäi vähän liian tiiviiksi. Välillä tuntui, että kisauunit elivät ihan omaa elämäänsä.. Hieman harmitti, kun en irroittanut kakkuja vuoista, mutta en kertakaikkiaan tajunnut, että tämä manööveri olisi ollut verrattavissa jonkinlaiseen taikatemppuun.. Ajattelin, että juustokakku on ehdottomasti kauniimpi vuoassa. Kakun irroittaminenhan ei olisi ollut ollenkaan vaikeaa, jos pohjalle olisi laittanut leivinpaperia. Mutta kaiken kaikkiaan olen ihan tyytyväinen suoritukseeni.
Teen tätä juustokakkua ajoittain, sillä se on yksi herkullisimmista juustokaukuista ikinä. Teen kakun aina 24cm vuokaan, en minivuokiin. Siksipä suosittelenkin käyttämään tätä ohjetta, josta löytyy myös YouTube video. Laitan tähän kuitenkin vielä ohjeen minijuustokakkuihin, mutta muokkasin ohjetta pikkasen tuomareiden vinkkien mukaan.
Pohja:
75 g voita
1 dl fariinisokeria
2,5 dl kaurahiutaleita
2 tl kanelia
•
Sekoita kaurahiutaleet, sokeri ja kaneli
pannulla.
•
Lisää voi ja paahda seosta pari minuuttia
matalalla lämmöllä.
•
Ota 10 kpl uuninkestävää vuokaa, joiden
halkaisija on noin 10cm.
•
Nosta 1-2 rkl seosta jokaisen vuoan pohjalle.
Jätä kauraseosta noin 2 rkl koristelua varten.
Juustokakkumassa:
600 g tuorejuustoa
3/4 dl tomusokeria
1 dl kuohkukermaa
2 kananmunaa
2,5 tl kardemummaa
3 litraa kiehuvaa vettä
•
Sekoita täytteen ainekset keskenään
sähkövatkaimella. Älä vaahdota, koska tällöin juustokakku repeilee uunissa.
•
Lusikoi seos tasaisesti vuokiin kauramurun
päälle.
•
Nosta vuoat matalaan astiaan/vuokaan, jonka koko
on noin 30x40cm.
•
Kaada isoon astiaan/vuokaan vettä, kunnes vesi
yltää pienten vuokien puoleen väliin.
•
Paista kakkuja vesihauteessa 150 asteessa noin
30 min, kunnes kakut vaikuttavat kiinteiltä ja pinta on hieman ruskistunut.
•
Nosta vuoat heti pois vesihauteesta.
•
Anna kakkujen jäähtyä jääkaappikylmäksi.
Omenasiivut:
3 kpl omenoita
25 g voita
kanelia
•
Kuori omenat ja poista kodat.
•
Pilko omena ohuiksi lohkoiksi/siivuiksi.
•
Paista siivut molemmin puolin voissa, kunnes ne pehmenevät.
•
Mausta lohkot kanelilla.
Kinuski:
110 g sokeria
35 ml vettä
½ dl kuohukermaa
35 g voita
1/4 tl vaniljajauhetta
•
Laita vesi ja
sokeri kattilaan.
•
Lämmitä
keskilämmöllä, kunnes sokeri on liuennut.
•
Nosta lämpöä
korkealle ja anna seoksen kiehua (älä sekoita), kunnes se muuttuu
ruskehtavaksi. Voit keittämisen alkuvaiheessa sivellä kattilan sisäreunoja
kylmällä vedellä pari kertaa, mikä estää sokeria kristalloitumasta reunoille.
•
Nosta kattila
liedeltä ja lisää kerma.
•
Nosta kattila
takaisin liedelle ja lisää voi ja vanilja.
•
Lämmitä seosta,
kunnes voi on sulanut täysin.
15 g sokeria
½ dl kaurahiutaleita
•
Sulata voi.
•
Lisää sokeri ja anna hetki jäähtyä.
•
Lisää joukkoon kaurahiutaleet.
•
Nosta massa pellille leivinpaperin päälle
nokareiksi ja levitä ne ohueksi levyksi. Jätä reilusti tilaa nokareiden
välille, sillä lastut leviävät uunissa.
•
Paista levyjä 200 asteessa (175 kiertoilmalla)
noin 5 minuuttia ja seuraa paistamista koko ajan, sillä nämä palavat herkästi.
•
Nosta leivinpaperi uunipelliltä ja anna palasten jäähtyä kunnolla.
Kokoaminen ja
koristelu:
½ dl vaniljasokeria
•
Vaahdota kerma ja mausta se vaniljasokerilla.
•
Kaada kinuski jäähtyneiden juustokakkujen
päälle.
•
Nosta omenalohkot kinuskin päälle.
•
Ripottele jokaisen kakun päälle hieman
kauramurua toiseen reunaan.
•
Pursota 1-2 pientä kermapursotusta tähtityllalla
jokaisen kupin kulmaan, niin että pursotus menee osaksi kauramurun päälle.
•
Nosta kauralastu koristeeksi.
Kommentit
Lähetä kommentti
Kiitos kommentistasi <3