Pavlovakranssi - Koko Suomi leipoo


Kahdeksas Koko Suomi leipoo jakso on ohi ja mukana ollaan edelleen! 💖 Tätä jaksoa oli jälleen todella kiva kuvata! Teknisessä tehtävässä leivottiin super herkullisia pastel de nata leivoksia ja taidonnäytetehtävässä taiteiltiin pavlovakranssi. Minun kranssissa oli passionhedelmäcurdia, kinuski-vaniljavanukasta, pistaasipähkinöitä, paahdettua valkosuklaata ja kermavaahtoa. 

Pavlovani sai paljon kehuja sekä maun että ulkonäön puolesta, mistä olin todella iloinen. Pavlovamassa on minulle kohtalaisen helppo valmistaa, sillä olen tehnyt sitä niin useasti. Rakastan pavlovaa ja maustankin sen yleensä jollain kirpeällä, kuten lime tai passionhedelmä. 


Pavlovavaahto

6 valkuaista
300 g (3dl) sokeria
2 tl maissitärkkelystä
½ tl viinikiveä
2 limeä
                     

                                                                                      

        Vaahdota valkuaiset jämäkäksi vaahdoksi.

        Lisää sokeri ruokalusikallinen kerrallaan ja vaahdota kiiltäväksi vaahdoksi.

        Lisää viinikivi ja maissitärkkelys. Sekoita tasaiseksi hiljaisella nopeudella.

        Raasta limeistä kuori ja lisää seokseen. Sekoita tasaiseksi.

 

        Piirrä leivinpaperille 24 cm ympyrä kakkuvuokaa apuna käyttäen.

        Tee sama toiselle leivinpaperille.

        Käännä leivinpaperit toisin päin, jotta lyijykynän jälki jää pöytää vasten.

        Pursota massa leivinpaperille 24cm ympyrän sisäpuolelle pyöreiksi noin 5cm levyisiksi kiekoiksi.

        Pursota massaa vielä kekojen reunoille aidaksi, niin että keskelle jää kolo. Niin kuin linnunpesässä.

        Pursota toiselle leivinpaperille toinen kranssi.

        Paista kekoja 140 asteisessa uunissa kiertoilmalla 40-50 min.

        Anna jäähtyä. Varmista että kranssin irtoavat leivinpaperista helposti.

 


Passionhedelmätahna

6 passionhedelmää
1 sitruuna
1,5 dl hillosokeria
3 keltuaista
75 g voita

 

        Halkaise passionhedelmät kahtia ja kaavi hedelmäliha blenderiin. Hienonna.

        Purista sitruunasta mehu.

        Laita kattilaan passionsose, sitruunamehu, hillosokeri ja keltuaiset.

        Kuumenna kunnes seos pulpahtaa.

        Laske lämpö keskilämmölle ja keittele seosta 10min.

        Jäähdytä seos kylmässä vesihauteessa.

        Lisää joukkoon pehmeä huoneenlämpöinen voi ja vatkaa seos vaahtomaiseksi sähkövatkaimella.

 


Kinuski-vaniljavanukas

 1 dl maitoa
1 dl kermaa
1 tl maissitärkkelystä
½ tl vaniljajauhetta
2 rkl fariinisokeria
2 keltuaista

 

        Sekoita maissitärkkelys ½ desilitraan maitoa. Jätä sivuun odottamaan.

        Laita loppu maito, kerma ja fariinisokeri kattilaan. Lämmitä höyryäväksi, mutta älä keitä.

        Vaahdota keltuaiset kulhossa.

        Kun maito höyryää, lisää sitä puoli desiä keltuaisten joukkoon koko ajan sekoittaen.

        Kaada keltuaisseos kattilaan. Lisää maissitärkkelysseos.

        Keittele seosta keskilämmöllä koko ajan sekoittaen, kunnes se sakenee.

        Nosta kattila liedeltä ja lisää lopuksi vanilja. Anna jäähtyä.

 


 Koristelu ja kokoaminen

 40 g valkosuklaata

4 dl vispikermaa
1 tl vaniljasokeria
1 rkl tomusokeria
1 pussi cream fix jauhetta (dr.oetker)

10 ananaskirsikkaa
10 viinirypälettä
2 rosmariinioksaa
50 g pistaasipähkinöitä

 

        Pilko valkosuklaa karkeaksi muruksi veitsellä ja levitä se tasaisesti leivinpaperilla vuoratulle uunipellille.

        Paahda suklaata 175 asteisessa uunissa noin 8 min, kunnes suklaa on vaalean ruskeaa. Anna jäähtyä.

        Rouhi valkosuklaa muruksi ja jätä odottamaan koristelua.

        Vaahdota kerma. Lisää joukkoon vaniljasokeri, tomusokeri ja cream fix jauhe.

        Nosta ensimmäinen kranssi alustalle.

        Lusikoi jokaisen keon sisään passiontahnaa.

        Pursota kermaa marenkikekojen päälle tähtityllalla. Ripottele päälle vielä valkosuklaamurua.

        Nosta toinen kranssi ensimmäisen päälle. Käytä apuna leikkuulautaa.

        Lusikoi jokaisen keon sisään passiontahnaa ja vanukasta. Ripottele näiden päälle loppu valkosuklaamuru.

        Pursota loppu kermaseos kekojen päälle.

        Hienonna pistaasipähkinät rouheeksi veitsellä.

        Ripottele kermavaahdon päälle pistaasipähkinämurua.

        Leikkaa viinirypäleet kahtia terävällä veitsellä siksak tyyliin.

        Koristele keot hedelmillä ja rosmariininoksilla.



Pastel de nata on portugalilainen leivos, joka tehdään voitaikinasta ja vaniljavanukkaasta. En ollut törmännyt tähän leivonnaiseen aiemmin, mutta jo ensimmäisellä puraisulla jäin täysin koukkuun! Nämä ovat niin herkullisia, että olen tehnyt näitä kotona (ajan kanssa) lisää!

En ollut tehnyt voitaikinaa koskaan aikaisemmin, mutta tämän jakson jälkeen perehdyin aiheeseen hyvin ja tein siitä ihan oman tietopaketinkin. Voitaikinan valmistus kahdessa tunnissa on ihan tuuripeliä. Varsinkin kun leivotaan 30 asteisessa teltassa. Minun voi suli aivan täydellisesti vaikka laitoin sen välillä pakkaseen ja jopa pieni taikinapalanen suli pöydälle! Onneksi täytteen maku pelasti minut ja tulin jopa neljänneksi tässä skabassa.



Keltainen essu toi tänään todella hauskan edun. Minä olin ainut, jolla oli käytössä täydellinen resepti pastel de nata leivoksiin. Muilta puuttui paistolämpötila- ja aika kokonaan. 

Minulla teki alkuun mieli paljastaa nämä tiedot kaikille, mutta sitten mietin että se pilaisi kyllä koko jakson ihan alkuunsa. Niinipä päädyin antamaan pieniä vihjeitä näistä tiedoista, mutta kukaan muu kuin ohjaaja ja tuottaja ei tajunnut näitä.

Edusta ei loppupeleissä ollut minulle paljoa apua, sillä uunini eli taas ihan omaa elämäänsä eikä todellakaan pysynyt asetetussa lämpötilassa. Taisin alkuun laittaa lämpöä uuniin pikkasen alakanttiin, koska muut kilpailijat kävivät tähyilemässä uuniani enkä halunnut heti paljastaa puuttuvia tietoja. 😁


Keltaisen essu vei tänään Juulia hauskalla pavlovakeikauskakullaan.



Meidän ihana porukka! 💛 Oli ihanaa että 7.jaksossa ei pudonnut kukaan jotta sain nauttia vielä kaikkien näiden ihanien naisten seurasta! Jaksot 6-8 olivat minulle muutenkin ihanimmat, sillä tässä vaiheessa pahin jännitys alkoi lievenemään ja pystyin nauttimaan sekä leivonnasta että ihmisistä! 


Siksi olinkin todella murheellinen, kun Hanna ja Siiri joutuivat lähtemään kotiin tässä jaksossa. Tuntui todella hämmentävältä kun porukka suppeni niin pieneen.


Seuraavana onkin vuorossa semifinaali minun, Harrietin, Juulian ja Memmun kanssa!
Uskomatonta että ollaan jo tässä vaiheessa kisaa! Älä unohda katsoa seuraavaa jaksoa ensi ma klo20!




Kommentit

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi <3