Pasteis de nata

 

Pääsin maistamaan ensimmäistä kertaa pastel de nata leivoksia Koko Suomi leipoo kisassa viime kesänä. Näitä tehtiin 8.jakson teknisenä tehtävänä 30 asteen helteessä. Ihastuin leivoksiin niin paljon, että olen tehnyt niitä monta kertaa kotona tämän jälkeen ja lisään ohjeen sen takia tänne blogiinkin. Ohje on alunperin maikkarin sivuilta.

Pasteis de nata on portugalilainen leivos, joka tehdään voitaikinasta ja vaniljavanukkaasta. Näihin voi käyttää valmista voitaikinaa, mutta paras lopputulos tulee ehdottomasti itse tehdystä taikinasta, sillä sen maku on kaupan taikinaa voimakkaampi ja herkullisempi. Julkaisin viime vuonna voitaikina tietopaketin, josta voi opiskella lisää taikinan valmaistuksesta.


Voitaikina

150 g (2,5dl) erikoisvehnäjauhoja
n.90ml kylmää vettä
ripaus sokeria
ripaus suolaa
100 g voita

Kisassa saimme seuraavanlaisen ohjeen:
Viipaloi voi ja kaulitse se leivinpaperin välissä yhtenäiseksi, tasaiseksi neliöksi. Sekoita vehnäjauhot, sokeri, suola ja vesi taikinaksi. Kaulitse taikina voilevyä vähän suuremmaksi (pidä tarvittaessa hetki kylmässä). Kääri voilevy kuoritaikinan sisälle. Kaulitse taikina suorakulmion muotoiseksi ja taittele kolmeen osaan. Laita jääkaappiin tai pakastimeen 15 minuutiksi. Ota taikina kylmästä, käännä taikina edellistä kaulauksesta 90 astetta. Kaulitse taikina ja taittele neljään osaan. Laita kylmään tai pakastimeen vähintään 15 minuutiksi. Toista vielä kerran kaulitseminen ja taittele kolmeen osaan. Anna olla kylmässä tai pakastimessa vähintään 20 minuuttia ennen muotoilua. Peitä taikina muovilla huolellisesti kaulintojen välissä.


Tässä on vielä ohjevideo siltä varalta, että voitaikina on kohtalaisen uusi tuttavuus:



Täyte:

Siirappi:
150 g (1 3/4 dl) sokeria
60 ml vettä
25 ml sitruunamehua
1 kanelitanko
sitruunankuori

Vaniljakiisseli:
160 ml kuohukermaa
80 ml maitoa
½ vaniljatanko
4 keltuaista
25 g erikoisvehnäjauhoja


TÄYTE: Raasta sitruunan kuori ja purista mehu. Keitä siirappi; laita kattilaan sokeri, vesi, sitruunanmehu ja kanelitanko. Keitä miedolla lämmöllä, kunnes sokeri on sulanut. Lisää lämpöä ja keitä siirappimaiseksi.

Mittaa toiseen kattilaan kuohukerma, maito ja halkaistu vaniljatanko. Sekoita joukkoon vehnäjauhot. Kuumenna miedolla lämmöllä, kunnes seos hieman sakenee. Lisää siirappi vaniljakiisselin joukkoon koko ajan hyvin sekoittaen. Riko keltuaiset isoon kulhoon ja sekoita rakenne rikki. Sekoita kiisseli keltuaisten joukkoon (siivilöi tarvittaessa). Anna jäähtyä. 

MUOTOILU, TÄYTTÄMINEN JA PAISTO: Kaulitse taikina noin 20 x 30 cm:n kokoiseksi levyksi. Kääri tiukahkoksi rullaksi lyhemmältä sivulta. Voit antaa hetken olla kylmässä. Leikkaa tanko vähintään kahteentoista samankokoiseen palaan. Aseta palat foliovuokiin vuokiin kierrepuoli ulospäin. Painele taikinaa varovasti sormilla edeten pohjasta reunoille. (Voit myös ensin kaulita paloja pöydällä kiekon muotoon). Anna pohjien olla kylmässä/pakastimessa vähintään 10 minuuttia. Kaada täytettä pohjan päälle. Paista 210 – 240 asteissa uunissa 15 – 20 minuuttia. Laita tarvittaessa paiston loppupuolella uunipelti pasteis de natojen yläpuolelle estääksesi liian tumman paistovärin. Anna hetki jäähtyä ja poista vuoista. 


Tässä on huimat kisaleivokseni vuoden takaa. Taikina meni ihan murotaikinaksi kuumasta ilmasta johtuen. Taikinaköntti itsessään jo suli pöydälle, mutta täyte onnistui niin hyvin, että tulin tässä skabassa neljänneksi kuudesta. 

Kannattaa ehdottomasti testata näitä täydellisiä leivoksia! 💛



Kommentit