Jälkiruokapuuroja


Moni on varmaan huomannut, että olen viime aikoina julkaissut paljon erilaisia puuroreseptejä. Puuroa pidetään yleisesti tylsänä ja kalorittomana ruokana, mutta siitä saa loihdittua kaikenlaisia täyttäviä aterioita, joissa taivas on vain rajana! 

Kaura on loistava aterian lisuke, jonka kanssa voi tarjoilla mitä tahansa proteiinin lähdettä mausta tinkimättä. Kaura on mieto, kevyt ja kuitupitoinen. Se auttaa helposti myös painonhallinnassa ja sitä on helppo syödä. 

Jos itselläni on rankka elämänvaihe menossa, menetän helposti ruokahaluni, mutta puurot ovat aina pelastaneet tilanteen, jolloin olen saanut edes jotain syötyä. Puurosta voi valmistaa minkä tahansa aterian, mutta kannattaa kiinnittää huomiota, että siitä tulee tarpeeksi täyttävä. 

Aiemmista postauksista löytyy paljon ihania suolaisia puuroreseptejä, jotka soveltuvat hyvin myös lounaaksi tai päivälliseksi. Itse syön puuroa yleensä aamuisin ja iltaisin, mutta tällä kertaa loihdin viisi makeaa reseptiä, jota sopivat hyvin myös sekä jälkiruoaksi että välipalaksi!

Huomaa, että kaura on luontaisesti gluteenitonta, mutta se kontaminoituu helposti myllyjen valmistusprosesseissa. Tämän takia gluteenittomia kauratuotteita löytyy kaupoista eri osastoilta. Nämä ovat valmistettu erillisissä tiloissa kaukana gluteenia sisältävistä tuotteista.


Mittasuhteet

Jos puuro valmistetaan yhdelle, kannattaa se tehdä mikrossa. Tällöin kaurahiutaleiden suhde nesteeseen on 1:2 eli puurohiutaleita tulee 1dl ja nestettä 2 dl. 

Jos syöjiä on kaksi, teen puuron yleensä liedellä ja laitan nestettä hieman enemmän. Usein käytän 2 dl kaurahiutaleita ja 5 dl nestettä. Kattilaan tehdystä puurosta tulee pehmeämpi ja mehevämpi eikä puuron valmistus vie paljoa kauempaa kuin mikrossa. Tiskiä vain tulee enemmän.

Yleensä lisään puuron joukkoon vielä 1-2 valkuaista, kun puuro on kuumaa. Valkuaiset kypsyvät kuuman puuron seassa nopeaa ja tuovat loistavan proteiinilisän. Vegaanit voivat korvata valkuaisen pähkinöillä, siemenillä tai pavuilla. 



 Pistaasipuuro (mikrossa tai liedellä)
1:lle

1 dl kaurahiutaleita
2 dl vettä
1 valkuainen

½ dl pistaasipähkinävoita (esim. KoRo)
½ dl suklaarouhetta 


  • Laita kaurahiutaleet ja neste lautaselle tai kulhoon.
  • Lämmitä mikrossa täydellä teholla 2,5-3 min.
  • Sekoita joukkoon valkuainen. 
  • Sekoita pistaasivoi marmorimaisesti puuron joukkoon.
  • Ripottele päälle suklaamurua. Itse suosin suklaata, jossa kaakaopitoisuus on vähintään 70%. Suklaa on sitä makeampaa, mitä vähemmän siinä on kaakaota. 




Tästä puurosta tuli niin herkullista, että alan tekemään sitä jatkossa säännöllisesti! 

Puuroon voi käyttää mitä tahansa keksivoita ja sitä voi tehdä myös itse tällä reseptillä. Myös Nutella sopii tähän ihanasti. Senkin voi halutessaan valmistaa itse tällä reseptillä. Tällä ohjeella tulee terveellisempi Nutella vaihtoehto.

Foodinilta löytyy vähäsokerisia levitteitä, jotka soveltuvat päivittäiseen käyttöön (esim. Herkkuisa). Puuron joukkoon voi lisätä myös hieman piparkakkumaustetta tai kanelia tuomaan lisämakua.


Keksivoipuuro
1:lle

1 dl kaurahiutaleita
2 dl vettä
1 valkuainen

½ dl keksivoita
½ dl punaherukoita/puolukoita/vadelmia
1 keksi (esim. Bastogne tai piparkakku)

  • Laita kaurahiutaleet ja neste lautaselle tai kulhoon.
  • Lämmitä mikrossa täydellä teholla 2,5-3 min.
  • Sekoita joukkoon valkuainen. 
  • Sekoita keksivoi marmorimaisesti puuron joukkoon. 
  • Ripottele päälle marjat ja keksimurua. 




Tämä puuro on yksi suosikeistani ja teen sitä usein vapaapäivinä! 

Puuroon voi käyttää mitä tahansa kirpeitä marjoja, mutta vadelmat ovat oma suosikkini. Tässä tapauksessa ei haittaa vaikka vadelmat olisivat ulkomaalaisia, sillä ne kypsyvät tovin kuumassa uunissa. Valkosuklaa karamellisoituu uunissa kinuskimaiseksi lisukkeeksi, mikä kruunaa täydellisesti tämän ihanuuden.

Paahdettu valkosuklaa-vadelmapuuro (uunissa)
2:lle

2 dl kaurahiutaleita
3 dl maitoa tai vettä
1 valkuainen (tai 1 kananmuna)
1 banaani
½ dl valkosuklaarouhetta (n. 6 palaa suklaata)
1-2 dl (pakastekuivattuja) vadelmia

  • Voitele litran vuoka.
  • Mössää banaani vuokaan haarukalla.
  • Lisää joukkoon puurohiutaleet, neste, valkuainen ja vadelmat.
  • Paista 200 sateisessa uunissa 15min. Lisää sen jälkeen valkosuklaarouhe puuron pinnalle ja paista vielä 5min, kunnes valkosuklaa on karamellisoitunut.



Appelsiini-suklaapuuro (uunissa)
2:lle

1 banaani
2 dl kaurahiutaleita
½ dl kandeerattuja appelsiininpaloja tai appelsiinihilloa
½ dl (raaka)suklaarouhetta
3 dl maitoa tai vettä
1 valkuainen (tai 1 kananmuna)

  • Voitele litran vuoka.
  • Mössää banaani vuokaan haarukalla.
  • Lisää joukkoon puurohiutaleet, neste, valkuainen, suklaarouhe ja appelsiini.
  • Paista 200 sateisessa uunissa 20 min.
     



Suklaa-vadelmapuuro (mikrossa tai liedellä)
1:lle

1 dl kaurahiutaleita
2 dl maito tai vettä

1 valkuainen
1-2 rkl raakasuklaarouhetta
½ dl pakastekuivattuja vadelmia


  • Mittaa kaurahiutaleet ja neste lautaselle.
  • Lämmitä mikrossa täydellä teholla 2,5-3 min. 
  • Sekoita raaka valkuainen kuuman puuron joukkoon. 
  • Lisää lopuksi vadelma ja suklaa.
  • Lisää halutessasi vähän suolaa tai sokeria.




Kommentit