sunnuntai 11. syyskuuta 2011

Aito Sacher-kakku



Tässä vielä toinen ristiäiskakku Elisalle. Pääkakku löytyy täältä. Kävimme mieheni kanssa Wienissä jokin aika sitten ja onnistuin saamaan käsiini aitoa Sacher-kakkua muistuttavan reseptin. Netistä löytyy paljon Sacher-kakun reseptejä, mutta suuri osa niistä ei kyllä muistuta Sacher-kakkua millään tavalla. Aito resepti on salainen ja Sacher hotellin kokki säilyttää sitä kassakaapissa. Hän on kuitenkin luovuttanut yleiseen käyttöön tämän reseptin, joka on lähimpänä aitoa versiota. 

Sacher kakkua ei tule koristella millään lailla. Vain Sacher hotelli saa käyttää sacher-merkkiä. Korkeintaan sulalla suklaalla saa kirjoittaa kakun päälle. Itsekin meinasin kunnioittaa tätä ja kirjoittaa vain suklaalla vauvan nimen kakun päälle, mutta sitten ajattelin, että pitäähän ristiäisiin saada näyttävä kakku. Pohja tehdään ihan erilaisella reseptillä, mitä yleensä olen tottunut kakkupohjia tekemään ja kuorrutekin kuulosti aluksi pelottavalta, koska suklaan sekaan valutetaan sokerivettä! Mutta uskokaa, tämä toimii ja maistui älyttömän paljon samalta mitä söin Wienissä!

Pohja 22-24cm:
140g huoneenlämpöistä voita
110g tomusokeria
½ vaniljatanko
6 keltuaista
6 valkuaista 
130g suklaata
110g sokeria
140g erikoishienoa vehnäjauhoa

200g aprikoosihilloa

Vispaa voi, tomusokeri ja vaniljatangon siemenet kuohkeaksi. Lisää keltuaiset yksitelleen samalla vispaten. Sekoita kunnes seos on paksu ja kermainen:


Sulata suklaa ja lisää seokseen. Vatkaa valkuaiset, lisää sokeri. Vatkaa, kunnes vaahto on jämäkkää. Lisää varovasti seokseen. Siivilöi jauhot seokseen ja sekoita varovasti. Vuoraa vuoan pohja leivinpaperilla, voitele reunat ja paista 170asteisessa uunissa 55-60min. Uunin ovi tulisi jättää raolleen ensimmäisten 10-15min ajaksi, mutta itse en tehnyt näin. Kakku on valmis, kun se tuntuu kiinteältä sormella painettaessa. Anna valmiin kakun jäähtyä noin 20min.

Leikkaa kakku kahteen osaan ja laita aprikoosihilloa väliin. Laita toinen puolikas pohjan päälle ja sivele hilloa vielä kauttaaltaan kakun päälle. Jos hilloa on vaikea levittää, lämmitä sitä hiukan.


Kuorrute:
200g sokeria
125ml vettä
150g vähintään 70% suklaata

Sacher-kakun päälle ei kuulu ganache, jossa on suklaata ja kermaa. Kuorrutetta varten laita vesi ja sokeri kattilaan. Anna kiehua kuplien 5-6min. Ei kuitenkaan täydellä teholla. Anna hieman jäähtyä. Sulata suklaa vesihauteessa ja lisää vesi-sokeriliuos vähitellen joukkoon samalla sekoittaen. Levitä kuorrute kakun päälle. Suklaa ei saa kuumua liikaa, muuten päällys menettää kiiltonsa.  Anna kuorrutteen jämäköityä huoneenlämmössä pari tuntia.

Jos tuo kuorrute ahdistaa, niin toki voi tehdä päälle suklaa ganachenkin. Tai sulattaa suklaata ja lisätä joukkoon hieman voita/kookosrasvaa. Tämä kovettuu hieman kovemmaksi.

Pääasia et kakun sisään ei tungeta mousseja, kermaa tai vastaavaa. Silloin voi puhua vain pelkästä täytekakusta. Nimeä Sacher ei saa laittaa lähellekään kermahärpäkettä.


Onnea koko perheelle! 

5 kommenttia:

  1. olis kiva jos olis tekovaiheista kuvia ! :) hitsi tääl on kyllä ihan sikana kaikkea mieletöntä! yleensä en jaksa innostua ihmisten leivontablogeista kun on aika tylsiä ja ykstoikkosia mut tää se vasta on monipuolinen! aivan varmasti pidän osotteen muistissa!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos <3 Ihana kuulla! =) Otanpa vaihekuvia ensi kerralla kun teen tätä kakkua. Varmasti tulee tehtyä taas uudestaankin. ;) Ja muutenkin jatkossa koitan laittaa enemmän vaihekuvia eri kakkujen teosta. =)

      Poista
  2. Muistoja Sacher kakusta. Äidilläni oli tapana tehdä sitä, kun olin lapsi. Resepti oli muistaakseni vuoden 1957 kotikokki(?) lehdestä. Kakku leivottiin vatkaamaalla voita, sokeria, sulatettua suklaaata ja keltuista. Sen jälkeen siihen sekoitettiin jauhot ja lopuksi valkuaisvaahto. Kuorrutus tehtiin keittämällä hiljaisella tulella sokerivettä, joka lirutettiin sulatetun suklaan ja pienen määrän voin sekaan. Jos sokerivettä keitettiin liian vähän tuli kuorrutuksesta liian juoksevaa. Jos taas liian pitkään kuorrutus jämähti liian kovaksi.

    VastaaPoista
  3. Sacher kakut joiden reseptejä on kymmenittäin. Eivät OLE Sacher kakkuja. Se Aito SACHER kakku resepti on kassa kaapissa. Oikea nimitys näille resepteille on Suklaa kakku sacherin tapaan. Saamanne resepti on mahdollisesti lähinnä alkuperäistä. Itsekin syönyt Wienin Hotel Sacherissa . SACHER kakkua.2002. Oli herkullista. Demellin Sacher oli myös hyvää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinhän minä tuolla tekstissä mainitsinkin.

      Poista

Kiitos kommentistasi <3