Aito Sacher-kakku



Tässä vielä toinen ristiäiskakku Elisalle. Pääkakku löytyy täältä. Kävin Wienissä jokin aika sitten ja onnistuin saamaan käsiini aitoa Sacher-kakkua muistuttavan reseptin. Netistä löytyy paljon Sacher-kakun reseptejä, mutta suuri osa niistä ei kyllä muistuta Sacher-kakkua millään tavalla. Aito resepti on salainen ja Sacher hotellin kokki säilyttää sitä kassakaapissa. Hän on kuitenkin luovuttanut yleiseen käyttöön tämän reseptin, joka on lähimpänä aitoa versiota. 

Sacher kakkua ei tule koristella millään lailla. Vain Sacher hotelli saa käyttää sacher-merkkiä. Korkeintaan sulalla suklaalla saa kirjoittaa kakun päälle. Itsekin meinasin kunnioittaa tätä ja kirjoittaa vain suklaalla vauvan nimen kakun päälle, mutta sitten ajattelin, että pitäähän ristiäisiin saada näyttävä kakku. Pohja tehdään ihan erilaisella reseptillä, mitä yleensä olen tottunut kakkupohjia tekemään ja kuorrutekin kuulosti aluksi pelottavalta, koska suklaan sekaan valutetaan sokerivettä! Mutta uskokaa, tämä toimii ja maistui älyttömän paljon samalta mitä söin Wienissä!


Pohja 22-24cm:

140g huoneenlämpöistä voita
110g tomusokeria
½ vaniljatanko
6 keltuaista
130g suklaata (vähintään 70% kaakaopitoisuus)

6 valkuaista 
110g sokeria

140g erikoishienoa vehnäjauhoa

Täyte:
200g aprikoosihilloa

  • Vaahdota valkuaisia minuutin ajan ja lisää sitten joukkoon sokeri pienissä erissä koko ajan sekoittaen. 
  • Vaahdota seosta kunnes se on jämäkkää eikä ylösalaisin asetetusta kulhosta valu vaahtoa ulos. Nosta valkuaisvaahto sivuun hetkeksi.
  • Vaahdota voi, tomusokeri ja vaniljatangon siemenet vaaleaksi seokseksi 2-3 min ajan. Voit käyttää samoja vatkaimia eikä niitä tarvitse pestä.
  • Lisää keltuaiset yksitellen koko ajan sekoittaen. Sekoita kunnes seos on paksu ja kermainen:



  • Sulata suklaa mikrossa 30-60 sek pätkissä (400W) välillä sekoittaen. Anna jäähtyä noin minuutin ajan ja lisää se sitten voiseokseen. 
  • Nostele valkuaisvaahto suklaaseoksen joukkoon 3-4 erässä ja sekoita taikina tasaiseksi varovasti pyörivin liikkein nuolijalla tai lusikalla. Älä missään nimessä vatkaa seosta.
  • Siivilöi tämän jälkeen jauhot seokseen ja sekoita varovasti tasaiseksi nuolijalla tai lusikalla. 
  • Vuoraa kakkuvuoan pohja leivinpaperilla ja voitele reunat.
  • Paista kakkua 170 asteisessa uunissa uunin keskitasolla (kiertoilmalla) 55-60min. Uunin ovi tulisi jättää raolleen ensimmäisten 10-15min ajaksi, mutta itse en tehnyt näin. 
  • Kakku on valmis, kun se tuntuu kiinteältä sormella painettaessa ja kakun keskelle pistettyyn tikkuun ei tartu märkää taikina kiinni. 
  • Anna valmiin kakun jäähtyä noin 20min ja irrota se sitten vuoasta. Anna jäähtyä täysin.




Tasoita kakun pinta ja leikkaa pohja kahteen osaan. Levitä väliin aprikoosihilloa. Pohjaa voi myös kostuttaa hieman vedellä, mutta en ole varma kuuluuko tämä alkuperäiseen proseuuriin. Laita toinen puolikas pohjan päälle ja sivele hilloa vielä kauttaaltaan kakun päälle. Jos hilloa on vaikea levittää, lämmitä sitä pari sekuntia mikrossa.


Kuorrute:
200g sokeria
125ml vettä
150g tummaa suklaata (vähintään 70% kaakaopitoisuus)


Sacher-kakun päälle ei kuulu ganache, jossa on suklaata ja kermaa, vaan siirapilla maustettu suklaa. Voi kuulostaa hullulta, mutta tämä toimii. 

Kuorrutetta varten laita vesi ja sokeri kattilaan. Anna kiehua kuplien 5-6min keskilämmöllä. 
Anna siirapin jäähtyä noin 40 asteiseksi. 

Sulata suklaa vesihauteessa tai mikrossa. Lisää vesi-sokeriliuos vähitellen joukkoon samalla sekoittaen. Seos voi alkuun paakkuuntua, mutta tätä ei kannata säikähtää. Seos tasoittuu sekoittamalla. Mikäli kuorrute vaikuttaa liian jämäkältä, lämmitä sitä mikrossa 10 sekunnin pätkissä puolella teholla (400W).

Levitä kuorrute kakun päälle. Kuorrute jähmettyy huoneenlämmössä, mutta kakun voi myös nostaa jääkaappiin. En suosittele pakastamista kuorruttamisen jälkeen. Pohjan toki voi pakastaa. Kakkua ei kuitenkaan kannata kuorruttaa umpijäisenä, koska kuorrute jähmettyy nopeaa.

Jos tuo kuorrute ahdistaa, niin toki voi tehdä päälle suklaa ganachenkin

Pääasia et kakun sisään ei tungeta mousseja, kermaa tai vastaavaa. Silloin voi puhua vain pelkästä täytekakusta. 



Onnea koko perheelle! 

Kommentit

  1. olis kiva jos olis tekovaiheista kuvia ! :) hitsi tääl on kyllä ihan sikana kaikkea mieletöntä! yleensä en jaksa innostua ihmisten leivontablogeista kun on aika tylsiä ja ykstoikkosia mut tää se vasta on monipuolinen! aivan varmasti pidän osotteen muistissa!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos <3 Ihana kuulla! =) Otanpa vaihekuvia ensi kerralla kun teen tätä kakkua. Varmasti tulee tehtyä taas uudestaankin. ;) Ja muutenkin jatkossa koitan laittaa enemmän vaihekuvia eri kakkujen teosta. =)

      Poista
  2. Muistoja Sacher kakusta. Äidilläni oli tapana tehdä sitä, kun olin lapsi. Resepti oli muistaakseni vuoden 1957 kotikokki(?) lehdestä. Kakku leivottiin vatkaamaalla voita, sokeria, sulatettua suklaaata ja keltuista. Sen jälkeen siihen sekoitettiin jauhot ja lopuksi valkuaisvaahto. Kuorrutus tehtiin keittämällä hiljaisella tulella sokerivettä, joka lirutettiin sulatetun suklaan ja pienen määrän voin sekaan. Jos sokerivettä keitettiin liian vähän tuli kuorrutuksesta liian juoksevaa. Jos taas liian pitkään kuorrutus jämähti liian kovaksi.

    VastaaPoista
  3. Sacher kakut joiden reseptejä on kymmenittäin. Eivät OLE Sacher kakkuja. Se Aito SACHER kakku resepti on kassa kaapissa. Oikea nimitys näille resepteille on Suklaa kakku sacherin tapaan. Saamanne resepti on mahdollisesti lähinnä alkuperäistä. Itsekin syönyt Wienin Hotel Sacherissa . SACHER kakkua.2002. Oli herkullista. Demellin Sacher oli myös hyvää.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi <3