Macaron



Olen tehnyt macaroneja monta kertaa ja minulta löytyy youtubestakin video niiden valmistamiseen. Siinä teen macaronit italialaiseen marenkiin, joka on melko suosittu bloggaajien keskuudessa. Italialainen marenki on tavallista jämäkämpää, jolloin taikinan sekoitusvaihe on helpompi. Jostain syystä onnistun kuitenkin paremmin perus marengin kanssa, joten päätin napata näiden teosta myös ohjevideon.
 
30-40kpl
 
100g mantelijauhetta
110g kananmunan valkuaisia (3-4kpl)
4rkl hienoa sokeria
200g tomusokeria
väriainetta ja/tai makuainetta
 
1. Mittaa ainekset digitaalisen vaa'an avulla. Tuoreet valkuaiset toimivat paremmin kuin purkkivalkuaiset. Valkuaiset vaahtoutuvat paremmin lämpiminä. Varo, ettei joukkoon pääse yhtään keltuaista tai esim. rasvaa, koska muuten valkuaiset eivät vaahtoudu.
 
2. Hienonna mantelijauhe tehosekoittimessa tomusokerin kanssa. Tomusokeri estää mantelia paakkuuntumasta. Valmis mantelijauhe ei ole tarpeeksi hienojakoista, joten se kannattaa hienontaa. Seoksen voi vielä siivilöidä hienonnuksen jälkeen.

3. Vaahdota sähkövatkaimella huoneenlämpöiset valkuaiset ja lisää vähitellen sekaan sokeri ruokalusikallinen kerrallaan. Vatkaa, kunnes vaahto on kiinteää ja kiiltävää. Vaahto on valmista, kun se ei valu vatkaimista ja pinnalle jää pieni huippu. Varo kuitenkin vatkaamasta liikaa, jolloin vaahto menee kokkareiseksi. Lisää väri- tai makuaine tässä vaiheessa.

4. Sekoita mantelijauhe-tomusokeriseos valkuaisvaahdon joukkoon nuolijalla. Seoksen voi myös lisätä kerralla tai pienissä osissa. Sekoita massaa varovasti pyöritellen. Mikäli seosta sekoittaa liikaa, se menee liian löysäksi, jolloin seosta ei voi enää pelastaa. Seoksen paksuutta voi testata nostamalla pieni nokare massaa lusikalla lautaselle. Mikäli seos tasoittuu 10 sekunnin kuluessa, on se valmista. Jos seokseen jää huippuja ja se on kökköistä, pitää sitä vielä sekoittaa pari kertaa. Nyrkkisääntönä on noin 50 pyöräytystä.

5. Laita taikina pursotinpussiin, jossa on pyöreäpäinen tylla. Itse käytän noin 1cm halkaisijaltaan olevaa tyllaa. Pursota noin 2cm kokoisia pyöreitä nappeja leivinpaperille. Leivinpaperille voi piirtää valmiiksi sopivankokoisia ympyröitä, jolloin leivoksista tulee suunnilleen samankokoisia. Kestoleivinpaperi toimii myös hyvin. Macaron matosta en pidä. Koputa peltiä pari kertaa pöytää vasten, jolloin leivosten pinta sileää.
 
6. Anna macaronien seistä pöydällä, kunnes niihin on muodostunut sileä ja kiinteä pinta. Tähän kuluu ilman kosteudesta ja lämpötilasta riippuen n.30-60min. Pinta on valmis, kun sitä koskettaessa sormeen ei jää yhtään taikinaa kiinni. Mikäli kuorta ei kunnolla muodostu, repeilevät macaronit uunissa rumasti.
 
 7. Lämmitä uuni 150 asteeseen, kun pinta alkaa muodostua. Paista macaroneja noin 15min keskitasolla. Kiertoilmalla voi paistaa useamman pellin kerralla. Anna macaronien jäähtyä ja irroita sitten paperista. Mikäli macaron tarraa paperiin kiinni, paista macaroneja vielä pari minuuttia.


 
Huom!
Uuneissa on paljon eroja. Nykyisessä uunissani macaronit onnistuvat parhaiten kiertoilmalla alatasolla. Mikäli macaronit menevät pilalle, kannattaa syytä usein alkaa metsästämään uunista ja sen säädöistä. Tästä postauksesta löytyy paljon vinkkejä macaronien valmistukseen ja sudenkuoppien välttämäiseen.
 
Macaron taikinaan ei kannata lisätä nestettä (esim. kahvi tai mehu), ettei taikina mene pilalle. Myöskään sitruunan tai appelsiinin kuoriraaste ei oikein toimi, koska se tekee taikinasta herkästi paakkuisen.
 
Macaronien täytteeksi sopii hyvin suklaa ganache, kreemit, jämäkät hillot, nutella ym. 

Suklaa ganache

1,5 dl kermaa
100 g suklaata

Sulata suklaa ja kerma mikrossa puolella teholla 30-60sek pätkissä välillä sekoittaen. Anna seoksen jäähtyä jääkaappikylmäksi. Vaahdota seos sähkövatkaimella kuohkeaksi. Vaahdotettavan suklaa ganachen voi tehdä mistä suklaasta tahansa.

Lisäsin kerman joukkoon 1tl pikakahvijauhetta, jolloin tuli kiva kahvi-suklaa ganache. Seoksen voi valmistaa myös niin, että lämmitetään kerma kuumaksi ja kaadetaan se suklaan päälle, jolloin suklaa sulaa kerman seassa.


Tein yhden satsin sitruuna-aromilla maustettuja macaroneja ja toisen satsin kahviaromilla maustettuja macaroneja. Käytin pieniä tujuja makuaromeja, joita saa Suomestakin leivontatarvikeliikkeistä, mutta minä ostin omani Tallinnasta, koska ne olivat siellä niin halpoja. Myös ruokakauppojen aromeja voi käyttää. Pasta/geelivärit soveltuvat marenkimassan värjäämiseen hyvin.

Kommentit