tiistai 1. toukokuuta 2012

Hyvää vappua!Pitiähän meillekin vapuksi saada simaa ja munkkeja. Kotitekoisia ei kyllä voita mikään.

Sima

4 litraa vettä
250g fariinisokeria
250g sokeria
1-2 sitruunaa
1/5tl tuorehiivaa (herneen kokoinen pala)
rusinoita

Kiehauta noin puolet vedestä ja kaada se sokerien päälle. Sekoita loput vedestä sekä puristettu sitruunan mehu joukkoon. Liuota hiiva kädenlämpöiseen seokseen. (Helpoiten onnistuu, kun liuotat hiivan ensin nestetilkkaan ja sekoitat sitten seokseen.) Sekoita ja anna siman käydä huoneenlämmössä 1–2 vuorokautta.

Pullota sima. Lisää jokaiseen pulloon 1 tl sokeria ja muutama rusina. Sima on valmista, kun rusinat nousevat pintaan. Viileässä sima valmistuu noin viikossa, huoneenlämmössä noin 3 päivässä. Säilytä valmis sima viileässä ja käytä noin viikon kuluessa.Munkit

100g voita/margariinia
2,5dl maitoa
25g tuorehiivaa
3rkl vettä
1tl kaardemummaa
ripaus suolaa
1dl sokeria
1muna
n.7-8dl jauhoja 

Sulata rasva. Lisää sekaan maito. Sekoita hiiva veteen ja anna seistä hetken. Lisää sekaan sokeri, suola ja kaardemumma. Lisää voi-maitoseos. Lisää muna. Lisää jauhoja. Älä tee taikinasta liian jämäkkää, jotta munkeista tulee meheviä. Anna taikinan kohota noin tunti lämpimässä paikassa.
Pyöritä taikinasta pullia ja anna kohota vielä 30min.

Paista munkit öljyssä. Öljyä tarvitaan noin 7dl. Paras paistolämpötila olisi noin 180astetta. Tällöin taikina alkaa heti tirisemään kattilassa. Paista munkkeja molemmilta puolilta. Tässä ei mene kuin minuutti. Mitä kuumempaa öljy on, sitä vähemmän rasvaa imeytyy munkkeihin. Öljyn kanssa on kuitenkin oltava varovainen, ettei se syty palamaan. Palava öljy sammutetaan tukahduttamalla eli esim. kattilan kannella. Nosta munkit öljystä reikäkauhalla ja anna jäähtyä hetki. Pyörittele munkit sokerissa.

Jos haluaa aavistuksen keveämpiä munkkeja, kannattaa kokeilla uunissa paistettavia donitseja


 Hyvää vappua kaikille!

2 kommenttia:

Kiitos kommentistasi <3