Sponge cake



Tämän kakun voisi suomentaa joko sokerikakku tai sienikakku. Perus sokerikakkupohjaan tulee vain sokeria, munia ja jauhoja. Sienikakkupohjaksi usein kutsutaan sokerikakkupohjaa, johon on lisätty vettä. Nämä käsitteet menevät hieman sekaisin, koska ihmisillä tuntuu olevan vähän omiakin nimityksiä eri kakkupohjille. Tämä on ehkä enemmänkin amerikkalainen versio sokerikakkupohjasta. Tällä reseptillä tulee ihanan ilmava, pehmeä ja mehevä kakkupohja. Passaa hyvin suomalaiseen makuun ja varsinkin kesäisiin leivonnaisiin.

2x20cm
300g vehnäjauhoja
330g sokeria
1rkl leivinjauhetta
1tl suolaa
1,5tl liivatejauhetta

125ml öljyä
7 keltuaista
250ml kylmää vettä

7 valkuaista
(½tl viinikiveä)

Laita uuni lämpeämään 160 asteeseen. Vuokien pohjat kannattaa vuorata leivinpaperilla, mutta vuokien reunoja ei tule rasvata tai jauhottaa!
 

Sekoita jauhot, sokeri, leivinjauhe, suola ja liivatejauhe kulhossa sekaisin. Seoksen voi siivilöidä, jotta siinä ei olisi paakkuja. Kannattaa käytää vähintään 2,5 litran kulhoa. 
Tee seoksen keskelle "kaivo".

Huomaa, että leivinjauhetta tulee tosiaan ruokalusikallinen!
 

Laita kaivoon öljy, keltuaiset ja vesi. Nimenomaan tuossa järjestyksessä. 
Nosta hetkeksi sivuun tällaisenaan, älä sekoita.
 

Vatkaa valkuaiset vaahdoksi. Vaahto on valmis, kun siihen nousee huippuja, mutta ei kuitenkaan ole liian jämäkkää. Valkuaisten joukkoon voi lisätä viinikiveä, jota saa mm. apteekeista ja maustekaupoista. Viinikivi on kaliumbitartraattia (engl. cream of tartar) ja sitä käytetään leivonnaisissa mm. nostatusaineena sekä kermavaahdoissa ja marengeissa stabilointiaineena.

Vatkaa jauho-keltuaisseosta sähkövatkaimella n.30sekuntia. Seosta ei saa ylivatkata.
Lisää valkuaisvaahto kolmessa erässä varovasti sekoittaen esim. puulastalla.

Kaada taikina kahteen 20cm halkaisijaltaan olevaan (irtopohja)vuokaan ja paista 160asteessa n.55-60min. Taikinan voi paistaa myös yhdessä n.26cm vuoassa. Reseptin voi puolittaa ja tehdä vain yhden 20cm kakun.


Ota kakut uunista ja anna niiden jäähtyä vuoissaan ylösalaisin noin tunnin ajan.
Älä kokeile kakun kypsyyttä tikulla.
 
Kun pohjat ovat jäähtyneet, irroita reunat puukon/veitsen avulla ja ota kakut vuoistaan alustalle.
 Jos käytät pohjia vasta myöhemmin, pakkaa ne kelmuun jotteivat ne pääse kuivamaan.
Pohjat voi myös pakastaa.

Kommentit