Italialainen marenki Italialainen marenki muistuttaa hieman sveitsiläistä marenkia, mutta tämä on huomattavasti helpompi valmistaa. Sveitsiläisessä marengissa valkuaiset vaahdotetaan vesihauteessa, mikä on minusta aika työläs ja hankala vaihe. Tässä ohjeessa valkuaisvaahdon joukkoon kaadetaan kuumaa siirappia, joka kypsyttää valkuaiset paksuksi marengiksi.

Tällä reseptillä tulee samettisen pehmeä, jämäkkä ja herkullinen marenki. Tämä ei ole mitenkään työläs tehdä, vaikka siltä voi alkuun vaikuttaa. Suosittelen käyttämään tätä ohjetta marengin valmistukseen. Tästä marengista voi valmistaa myös suklaapusuja tai macaronseja.

4 valkuaista
2,5dl sokeria
½dl vettä

Vaahdota valkuaiset kovaksi vaahdoksi metallikulhossa. Keitä samaan aikaan vesi ja sokeri kattilassa 121 asteiseksi. Tähän menee noin 5-10min. Kaada kuuma sokeriliemi valkuaisvaahdon joukkoon ja vatkaa marenkia suurella teholla. Vatkaa, kunnes marenki on jäähtynyt. Tähänkin menee noin 10min. Metallikulhosta on helppo seurata marengin jäähtymistä.

Suomessa raa'at kananmunat eivät sisällä salmonellaa, joten ne ovat täysin turvallisia. Mutta tässä ohjeessa on kuitenkin sekin hyvä puoli, että valkuaiset kypsyvät kuuman siirapin ansiosta hyvin, joten ulkomaalaisiakin munia uskaltaisi tähän hyvin käyttää.

Marengin voi levittää tai pursottaa kakun, kuppikakkujen ym leivosten päälle. 
Marengin pintaa voi vielä polttaa butaanipolttimella, jolloin se saa ihanan ruskehtavan värin.
Marengilla voi myös pursottaa leivinpaperille kauniita nöttösiä ja paistaa niitä 125 asteisessa uunissa tunnin ajan, jolloin saa söpöjä kovia marenkeja, joita voi käyttää esim. kakkujen koristeena.

Kts myös marenkikreemin ohje.


Tässä vielä vinkki keltuaisten ja valkuaisten erotteluun.

Vinkkejä ylijäämäkeltuaisten käyttöön löytyy täältä. Itse käytän yleensä marenkia varten Laitilan proegg valkuaisia purkissa, niin säästyy erottelemiselta. Olen kuitenkin huomannut, että tätä marenkia varten on melkeinpä parempi käyttää tuoreita valkuaisia, sillä niistä tulee jämäkämpi vaahto. Perusmarenkiin ja marenkikreemeiin purkkivalkuaiset sopivat kuitenkin hyvin.

Kommentit

 1. Kiitos tästä :) menee kokeiluun heti huomenna!

  VastaaPoista
 2. Aivan ihana kuorrute tuli kakkuun :P

  VastaaPoista
 3. Hei!
  Tein ohjeellasi italialaista marenkia suklaasuukkoihin. Ohje löytyy blogistani Kipakka kokkaa. Mainitsin löytäneeni marengin reseptin täältä, kiitos ohjeesta! :)

  VastaaPoista
 4. Hei, voisko tämän tehdä vegaanisena. Esim säilykepapujen liemestä. Olisiko tälläiseen jotain ohjetta

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hmm.. en tiedä tulisko vaahdosta tarpeeks ilmavaa, pitääpä testata joskus ;) vegaaneille teen yleensä pelkän sokerikreemin maidottomasta rasvasta :)

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi <3