Luukku 13: PiparikaruselliTähän rakennelmaan sain idean ihanasta joulukoristeesta, joka esitti karusellia.
Kaavat ovat omaa käsialaani.

Joulukoristeita tulee kuitenkin hankittua aina ihan tarpeeksi ja sitten ne pitäis vielä mahduttaa varastoonkin joulun jälkeen, joten ajattelin että teen karusellikoristeen itse, jotta sen voi joulun jälkeen tuhota parhaaksi katsomallaan tavalla. Poltin muuten sormeni ensimmäistä kertaa piparitöitä tehdessä. Auts.


Laitan tähän vähän vaihekuvia, miten rakennelman kokosin. Kahden pienen lapsen äitinä tämä tuntui aika isoltakin projektilta.. Suunnittelutyökin vei jonkin verran aikaa. Piparitöitä on ihana koota ja koristella, mutta jos sen joutuu kiireellä tekemään, niin sitten siitä tulee pelkkä rasite. Kannattaakin aloittaa ajoissa kaikki mahdollinen, joka vaatii pikkutarkkaa työtä.

Piparitaikinan resepti löytyy täältä. Koristelu on tehty pikeerillä. Pikeeriä taisi mennä kolme satsia.

 Rakennelman koko on valmiina 17cm x 32cm.

Laitan myös osien mitat erillisinä kuvina, mutta yhden suhde yhteen ne eivät kuvassa tulostettuna ole, joten sabluunat on piirrettävä itse. Mutta noiden mittojen avulla pitäisi onnistua.
Tässä pohjan osat koristeltuna. Ympyrän mallina on käytetty 15cm halkaisijaltaan olevaa kakkuvuokaa. Vasemmalla on seinäpalaset, joita tarvin loppujen lopuksi 5kpl. Yksi on aina hyvä olla varalla.

Kuvan oikeassa laidassa ovat portaiden palaset. Piirsin sabluunat paperille ja leikkasin osat taikinasta suoraan leivinpaperin päällä. Näin palaset pitävät muotonsa paremmin.

Seinäpalaset on saatu kaareviksi nostamalla ne suoraan uunista tulleina 15cm vuokaan reunoille jähmettymään. Palaset pysyvät näppärästi paikoillaan folion avulla. Tässä saa olla melko ripeä, mutta varovainen ettei polta sormia. Piparit ovat kuumina pehmeitä ja taivutettavia.

Kaikkia seinäpalasia ei ehkä kannata paistaa samalla pellillä, sillä niiden nostamisen kanssa voi tulla hiukka kiire. Keksit jähmettyvät aika nopeasti.

Kaikki palaset kannattaa vuolla terävällä veitsella tasaisiksi reunoilta ja samankokoisiksi. Tämä on piparitaloja kootessa erittäin tärkeä vaihe. En lähtisi kokoamaan taloa suoristamatta palasia. Kannattaa kuitenkin varoa leikkaamasta liian ronskilla kädellä, jottei palat mene rikki. Varovasti vain vuollaan reunaa pitkin niin kauan kunnes palanen on siisti ja oikean kokoinen.Katon osat. Punaisella merkityt reunat tulevat toisiaan vasten.


 Katon osia koristelutna. Kivet on tehty värjätystä isomaltoosista silikonimuoteilla.


 Näihin osiin käytin apuna piparimuumitalon katon muottia. Kuusikulmiosabluuna tuli myös siinä mukana.


 Lopuksi keskellä oleva torni/pylväs. Vai miksi sitä nyt kutsuisi.

Isomman nelikulmaisen palasen pidempi sivu tulee kuusikulmion sivua vasten niin että nelikulmio kuitenkin koskettaa pöytää. Pylväs kannattaa koota kuusikulmion päälle, koska se helpottaa kasaamista. Tietty kuusikulmion voi piirtää myös leivinpaperille ja yhdistää seinämän osat sen päälle.

Pienemmän nelikulmion lyhempi sivu tulee sitten isomman lyhempää vasten. Näin tulee hauska tiimalasirakennus. Edempänä tulee vaihekuva, josta saa näkyy ehkä paremmin mitä tarkoitan.


Pylvään osia koristeltuna.


 Pohja kannattaa koota ylösalaisin. Osat on liimattu sulalla sokerilla. Pikeerikin käy jos ei halua polttaa näppejään.. Katto on koottu kuusikulmion päälle, niin että kolmiot osuvat alustaan. Osat kannattaa koota leivinpaperin päällä.


Pylväskin kannattaa koota näin päin. Jos tämän haluaisi jättää näin päin, pitäisi tuon pohjarakennelman (ylempi kuva) olla ainakin 24cm leveä. Halusin osista tuommoisen tiimalasin muotoisen rakennelman ja se onnistui, kun nelikulmioista teki tuommoiset epäsymmetriset (ei siis suorakulmionmuotoisia).


 Osat on liimattu yhteen pikeerillä ja sokerilla. Mahdollisia koloja voi myös peittää pikeerillä. Katolla oleva pallukka on sokerimassaa.

Porojen tikut ovat värillisistä pilleistä leikattu. Aita on tehty Candy meltseistä, joita pursotin reunakalvolle (leivinpaperikin käy) ja annoin sen kuivua rakennelman ympärillä tuohon asentoon. Tämä ei ehkä ole helpoin tyyli tehdä aita, mutta nopein se varmasti on. Aidan jokaisen osan voi myös tehdä erkseen ja liimata ne kiinni esim. pikeerillä tai suklaalla, jolloin aidasta tulisi paljon nätimpi.

Kommentit

 1. Ei oo totta miten hieno! Eihän tuota raaski rikkoa tai syödä :) Kiitos ohjeesta ja vaihekuvista, voisin itsekkin yrittää näperrellä jotain tuon tapaista. Mukavaa joulunodotusta!

  VastaaPoista
 2. Ihana karuselli! Hiukan erilainen vaihtoehto perinteiselle piparitalolle. =) Hei tiedätkö onko kukaan kokeillut liimata piparitaloa kasaan elintarvikeliimalla? Mietittiin eilen asiaa Kummitätini kanssa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos =) Elintarvikeliima tuskin kestää raskaita osia, koska se ei kestä raskaita sokerimassaosiakaan. Mutta sokerikuorrute, jota saa kaikista ruokatavarakaupoista, varmaan kestää ja toimisi kohtuu hyvin liimana. Mutta sen kuivuminen kestää yhtä kauan kuin pikeerillä. Usein teen niin, että liimaan jotkut osat sokerilla, jotka on saatava heti pystyyn (esim. kattopalaset toisiin kiinni). Ja jotkut taas pikeerillä (kuten koko katto taloon kiinni). Jos liimaa kaikki pikeerillä, niin silloin kannattaa käyttää hyviä tukirakennelmia.
   Yksi äitini tuttu liimasi osat erikeeperillä..! =D Sitä ei kyllä voinut sitten enää syödä, mutta kaikkihan eivät piparitaloa haluakaan syödä..

   Poista
 3. Ihana!! Olis varmaan menestys myyjäisissä. Pitääkin koko vuosi harjoitella tällaisen tekemistä, niin saa sitten joulukuuksi jonkinlaisen rutiinin :) Kun en ehdi myyjäisiin + tuttaville ja työkavereille väkertää muita kuin sellaisia taloja, joiden tekemiseen on tullut rutiini ja jotka saa nopeasti (?) valmiiksi. Tai ainakin nopeammin kuin tällaiset luomukset, ei varmaan voi sanoa, että "saa nopeasti valmiiksi" :) Oivoi. Jos joulun jälkeen kokeiliis jotain erikoisrakennelmaa piparitaikinasta... tai sitten ei - yleensä ei enään silloin kiinnosta yhtään koko piparkakkutaikina :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos =) Joo, joulun jälkeen ei oikein haluaisi enää piparitaikinaa nähdä.. x) Tietty rakennelmiahan voi tehdä pitkin vuotta esim. murotaikinasta tehdyistä kekseistä =D Jos tekee paljon taloja, niin kannattaa kyllä ehdottomasti tehdä semmoisia taloja, jotka ovat kohtuu pieniä ja menevät rutiinilla. Sinullakin on ollut ihania taloja blogissasi! =)

   Poista
 4. Aivan ihana karuselli!
  Vaikka itse tykkään tehdä kaikkia rakennelmia piparista, en kyllä millään yllä Sinun tasollesi. Olet nero! :)

  VastaaPoista
 5. Ai niin, kuvasin videonkin tästä youtubeen: http://www.youtube.com/watch?v=k3y0oZpQjvM

  VastaaPoista
 6. On upea! Itsellä on ihan täysi työ saada peruspiparkakkutalo kasaan, niin ei puhettakaan tuollaisesta. Ihailuni!

  VastaaPoista
 7. Kiitos =D Kyllä tässä vähän aikaa vierähti. Ei näitä kovin montaa yhtenä jouluna kerkeä tekemään ;)

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi <3