lauantai 27. tammikuuta 2018

Kalaöljy ehkäisee sydäntapahtumia


Olen kirjoittanut rasvoista jo parisen vuotta sitten, mutta tällä tekstillä haluan painottaa erityisesti omega-3 rasvoja ja mitä tutkimuksia aiheesta löytyy. Laadukkaat kalaöljyt ehkäisevät sydäntapahtumia ja pidentävät elinikää. Kerron tässä myös Zinzino omega-3 lisäravinteesta, joka on yksi markkinoiden toimivimpia tuotteita.

Omega-6 vs. Omega-3

Omega-6 ja -3 rasvahappoja kutsutaan välttämättömiksi rasvahapoiksi, sillä niitä on saatava ravinnosta. Molemmat ovat tärkeitä ja terveyttä edistäviä. Omega-6-rasvahappoja saadaan kasveista, mutta niitä on nykyisin piilossa vähän kaikissa ruokakauppojen tuotteissa leivästä tonnikalaan, joten ihmiset saavat niitä ylimäärin. Omega-3-rasvahappoja saa mm. kaloista, pähkinöistä ja siemenistä. Tehokkain ja terveellisin omega-3 tulee kalasta (EPA ja DHA omega-3). Näitä ei löydy kasvikunnasta.

Omega-3 ja 6 suhde tulee olla kehossa oikeassa suhteessa eli niiden välillä täytyy vallita tasapaino. Tämä ihanteellinen suhde on 1:1. Yleinen suositus on vähintään 3:1 eli omega-6:sta saa olla kolme kertaa enemmän kuin kolmosta. WHO suositus on 4:1. Kivikaudella ”paleo” aikana tämä hyvin pitkälti toteutuikin, kun ihminen vielä eli niin kuin luonto tarkoittikin. Mutta nykymaailman prosessoitujen ruokien ansiosta suhde on alkanyt mennä päin prinkkalaa.

Saksanpähkinät, pellavansiemenet ja chia-siemenet ovat hyvin omega-3:n lähteitä. Elimistömme pystyvät hyödyntämään paremmin kaloista saatavat rasvahapot kuin kasviksista. Villinä kasvaneet pikkukalat ja lohi ovat parhaimmat omega-3 lähteet. Nykyisin on kuitenkin todettu, että kalojen rasvapitoisuudet eivät ole enää niin edulliset kuin aiemmin ja tämäkin on todella huolestuttavaa.

Länsimaisessa ihmisessä omega-6-rasvahapoilla on yleensä ylivalta ja tämä epäsuhta aiheuttaa hiljaista tulehdusta (inflammatio), jolla on vahva yhteys mm. kaikkiin autoimmuunisairauksiin, masennukseen, liikalihavuuteen ja erityisesti sydän- ja verisuonitauteihin. Inflammaatiotulehdus ei ole viruksen tai bakteerin aiheuttama, vaan elimistön omat puolustussolut käyvät kehon kimppuun. Juuri tämä hiljainen tulehdus on nykytutkimusten mukaan suuressa osassa sydäninfarktien synnyssä. Omega-6 rasvoja ei kuitenkaan kannata vältelläkään, sillä niillä on paljon terveysvaikutuksia. Balanssi on vain hyvä saada kohdilleen.

Kolesteroleilla on myös suuri vaikutus sydäntapahtumien synnyssä. Korkeat kolesteroliarvot on yhdistetty riskiin saada valtimotauti. Perinnöllistä hyperkolesterolemiaa sairastavat kuolevat yleensä alle 30v iässä ilman lääkitystä. Omega-6 ja -3 rasvat laskevat tutkitusti kokonaiskolesterolia. Kovat rasvat kohottavat arvoja ihmisillä, joilla on geneettinen alttius sydän- ja verisuonitaudeille. Suomalainen käypä hoito ei suosittele kovia eläinperäisiä rasvoja.

Eurooppalainen keskiarvo rasvahapposuhteelle on noin 15:1, eli omega-6 rasvahappoja on 15-kertaa kolmosta enemmän. Pohjois-Amerikassa suhde on lähellä 24:1, mikä on todella hälyttävää. Vielä 1960-luvulla suhde on ollut ihanteellisen puitteissa.

Zinzino öljy sisältä kaikki tärkeät rasvahapot juuri oikeassa suhteessa ja niin että ne imeytyvät kehoon kunnolla. Zinzinon kautta voi myös teetättää itselleen kuivaverianalyysin, joka kertoo sinun rasvatilanteesi.

Omega 3 index

Omega-6 ja -3 suhdettakin tärkeämpää on seurata omega-3 indexiä. Sillä mitataan verisolujen EPA ja DHA määrää. Mitä korkeampi tulos on, sitä parempi. Alle 4% kertoo riskistä sydän- ja verisuonitauteihin. Suositeltu arvo on 8-11%. Tämä ei ole Zinzinon keksimä, vaan suositus on yleinen maailmanlaajuisesti. Japanilaisilla arvo on luonnostaan korkea, koska japanilaiset syövät keskimäärin 100g kalaa päivässä. Japanissa onkin vähän sydänkuolemia tilastollisesti, kun vertaa hyvinvointivaltioita keskenään. Tässä tutkimuksessa todettiin, että alle 4% indeksi ennusti sydämen vajaatoiminnan pahenemisesta. Kuolleisuudesta ei saatu tarkkaa dataa, mutta 28,7% potilaista kuoli kolmen vuoden seurannan aikana. Omega-3 indeksin saa mittautettua myöskin zinzinon testillä.

Viime vuonna tuli tutkimus, jonka mukaan omega-3 öljyt eivät vaikuttaisi kolesteroliarvoihin eivätkä laskisi riskiä sydänkuolemiin. Löysin tämän kyseisen tutkimuksen eikä siinä mainittu mitä tuotetta potilaille annettiin. Todella moni tutkimus pilataan huonoilla omega-3 valmisteilla, joissa ei ole tarpeeksi EPA:a. Markkinoilla on muitakin hyviä tuotteita, mutta huonoja on sitäkin enemmän. Zinzino ei kuitenkaan ole ainut hyvä tuote, sillä esim. Ruohonjuuren Solgar merkkinen öljy pitäisi olla myös ihan hyvä, mutta se tulee kalliimmaksi. Lisäksi siitä mahdollisesti puuttuu rasvahappoja suojaava antioksidanttisuoja.

Omega-3 rasvojen hyöty valtimotautien synnyssä on kuitenkin pystytty todentamaan useissa tutkimuksissa, joissa on käytetty hyviä tuotteita. Lue lisää esim. täältä ja täältä (omega-3 vaikutus ateroskleroosin syntyyn). 1/2019 ilmestyi Lääkärilehteen artikkeli tutkimuksesta, jonka mukaan kalaöljy ehkäisee sydäntapahtumia. EPA:n käyttö vähensi sydän- ja verisuonitapahtumia 25 % (17,2 % vs. 22,0 %) keskimäärin 4,9 vuoden seurannan aikana. Sekä sydän- että aivoinfarkteja, samoin kuin sairaalahoidon tarvetta ilmeni merkittävästi vähemmän EPA-ryhmässä. Sydänkuolemat – erityisesti äkkikuolemat – vähenivät myös merkittävästi (4,3 % vs. 5,2 %), mutta kokonaiskuolleisuudessa ero ryhmien välillä ei ollut merkitsevä. EPA lisäsi hieman eteisvärinäkohtauksia, mutta vakavat vuoto-ongelmat olivat harvinaisia (2,7 % vs. 2,1 %, p = 0,06).

Zinzino omega-3 lisäravinne

Zinzinon kalaöljy sisältää kaikki tärkeät rasvahapot oikeassa suhteessa. Tuotteessa on myös mukana E-vitamiinia, joka suojaa öljyä hapettumiselta. Lisäksi tuotteessa on antioksidantteja tuomassa lisäsuojaa omega-3 rasvoille. Tämän takia öljy ei myöskään närästä. Zinzinon laaja antioksidanttikirjo on peräisin vahvasta ja kitkerästä oliiviöljystä. Öljyä ei raakana saata juoda, mutta tässä se on lähinnä mausteena. Tämä on todella tärkeä ainesosa, joka puuttuu lähes kaikista muista tuotteista. Zinzinon oliiviöljy on erittäin voimakasta, sen polyfenolipitoisuus on 350-400 mg/l. Tyypillisen ruokaöljyn pitoisuus on alle sata. Laadukas omega-3 valmiste ei kasvata kehon hapetusstressiä eikä näin aiheuta ongelmia vuosien käytön jälkeen. Omega-3 öljyn ei pitäisi nostaa seerumin LDL ja trigly määrää (pahat kolesterolit). Mikäli se näin tekee, ota yhteys lääkäriin.

Zinzino öljyä otetaan painon mukaan, jotta EPA annos on varmasti riittävä. Öljy on nestemäistä, joten tablettikammoisetkin saavat sen helposti alas. Öljy sopii myös kala-allergikoille, mutta jos olet saanut anafylaksian kalasta, ota yhteys lääkäriin ennen kokeilemista.

Minkä takia suurin osa omega-3 tuotteista ei toimi (esim. Möller)?

  • kaikki tuotteet eivät ole yhtä laadukkaita, sillä omega-3-määrät (EPA ja DHA) eivät ole alkuunkaan riittävät
  • annostus on liian pieni, useita tuotteita myydään kapseleissa, johon öljyä mahtuu hyvin vähän ja kaiken painoiset ottavat saman annoksen
  • tuotteessa ei ole polyfenoleita (zinzinossa oliiviöljy) suojaamassa kalaöljyä härskiintymiseltä


Zinzino testi

Zinzino aloituspakkauksessa tulee useampi purkki öljyä ja kuivaverinäyte, jonka voi ottaa itse tai sitten voi pyytää myyjää nappaamaan ja postittamaan sen. Näyte sinetöidään ja lähetetään Norjaan Vitas As Laboratorioon analysoitavaksi. Samainen laboratorio Vitas valittiin juuri EU:n tutkimushankkeeseen Alzheimerin tautiin liittyvässä projektissa. Myös lääkärikeskus Mehiläinen ottaa samantapaisia testejä, mutta kalliimmalla. Testin luotettavuudesta on tutkimus.

Tämän jälkeen käydään rekisteröitymässä zinzinotest.com-sivustolle, jonne tulokset tulevat parin kolmen viikon sisällä. Mikäli testituloksia on vaikea tulkita, kannattaa olla yhteydessä omaan myyjään. Kokonais rasvahapposuhde on kuitenkin helppo sieltä löytää. Tuloksia on monta sivua, joissa on eritelty mm. eri rasvoja sekä solukalvon juoksevuusindeksejä ym ym.

Minun alkutestini mukaan suhde oli 7:1, mikä on yllättävän hyvä. Syön kohtalaisen paljon raakaa lohta, mutta en selkeästi tarpeeksi ja enempää en kertakaikkiaan jaksanut kitaani ahtaa.
WHO:n suositus sydän- ja verisuoniterveyden edistämiseksi ja ylläpitämiseksi on 4:1 tai alle. Zinzino suosittelee 3:1. Zinzino Balance Oilin avulla tuohon ihanteelliseen suhdelukuun voi päästä niinkin nopeasti kuin neljässä kuukaudessa, kunhan ottaa öljynsä säännöllisesti.

Miten tilaan ja paljon maksaa?

Tuotetta saa suoramyyntinä eli esim. kotikutsujen kautta. Myyjiä löytyy myös zinzino nettisivuilta, jota kautta voi myös tehdä tilauksen. Tuotetta myytiin aikoinaan Tanskan apteekeissakin, mutta Suomessa sitä saa vain suoramyyntinä. Oma henkilökohtainen mielipiteeni on, että tämä tuote pitäisi ehdottomasti tulla apteekeihin muiden omega tuotteiden tilalle.

Tilaus kannattaa yleensä aloittaa aloituspakkauksella, jossa tulee mukana myös verikoe, josta lisää edempänä. Tämän hinta on noin 150€. Tilaus etenee jatkotilauksena, jonka voi keskeyttää ongelmitta milloin vain. Kuukausihinta on noin 36€ pintaan. Öljylähetys tulee joka toinen kuukausi. Öljyä otetaan 0,15ml / painokilo. Yleisohje on että kevyehkö 50kg ihminen ottaa 7,5ml öljyä ja 70kg ylöspäin 15ml. Hinta voi äkkiseltään tuntua korkealta, mutta kun vertaa tuotetta markkinoiden muihihn laadukkaisiin tuotteisiin, on hinta hyvinkin kohtuullinen. Kalaöljyyn pätee sama kuin muuhunkin: laatu maksaa. Hinta on mielestäni todella pieni hyötyihin nähden!
https://www.zinzino.com/site/FI/fi-FI/

Minun kokemukseni

Yhden ihmisen kokemus ei ole luotettavaa tutkimusdataa, mutta ajattelin kuitenkin jakaa oman tarinani.

Alkuun öljy mauistui todella kirpsakalle ja oliiviöljy kirpasi kurkussa, mutta tämä ei ole vaarallista. Öljyjä on erimakuisia ja minun öljyni maistuu lähinnä appelsiinille. En vieläkään tykkää öljystä raakana, mutta kulautan perään vähän vettä, niin humpsahtaa alas ongelmitta.

Tein toisen testin 6kk öljyn käytön aloituksen jälkeen. Suhde oli 2:1 eli aivan loistava! Lisäksi minulta jäi migreenit kokonaan pois! Kärsin aiemmin migreenikohtauksista joka toinen viikko, mutta nykyisin ne tulevat vain hyvin ääritapauksissa. Lisäksi atooppiset iho-ongelmat helpottivat huomattavasti. Minulla on myös vanhoja urheiluvammoja, jotka oireilivat ajoittain jännetulehduksina, mutta nämäkin jäivät lähes kokonaan pois. En voisi kuvitellakaan että olisin enää ilman tätä öljyä. Säästän niin paljon rahaa kun ei tarvitse sairastaa! Ruokavaliolla saa ihmeitä aikaan. Ja en todellakaan mainosta tätä öljyä minään ihmeaineena tai lääkkeenä, vaan tämä on yksinkertaisesti lisäravinne. Mikään öljy ei korvaa monipuolista ja terveellistä ruokavaliota.

Öljy passaa yhteen myös kolesterolilääkkeiden kanssa. Niitä ei kannata tämän öljyn takia lopettaa! Myös camelinaöljyä voi tuotteen kanssa käyttää yhtäaikaa. Camelinaöljyn on todettu laskevan seerumin LDL (paha kolesteroli) määrää.

En saa palkkaa tai sponsoritukea tästä postauksesta. Aiheesta löytyy paljon luotettavaa tutkimusdataa, joten sen varjolla uskallan sekä lääkärinä että kuluttajana tätä tuotetta suositella.
 
Zinzino myy myös kahvituotteita ja -keittimiä, mutta näiden terveyshyödyistä ei ole näyttöä. Kalaöljystä sen sijaan on, joten pitäytykäämme siinä. Yhtiö on ruotsalainen.

Äiti yrittää blogissa on esitetty hyvin miten eri omega-3 tuotteita voi vertailla.

Queen of delicious blogin pitäjä, Veera, osaa myös vastata paljon tätä tuotetta koskeviin kysymyksiin. Lue hänen postaus täältä. Lisäksi moni muukin bloggaaja on tehnyt tästä aiheesta postauksen.Huom!
Mikäli kärsit verenvuototaudista, olet sairastanut aivoverenvuodon, käytät voimakkaita verenohennuslääkkeitä tai olet menossa leikkaukseen, keskustele omega-3 lisästä lääkärisi kanssa. Omega-3 lisän on arveltu lisäävän verenvuotoherkkyyttä, mutta perusterveelle se ei ole ongelma. Vuonna 2007 Dr.Harris kävi läpi 19 tutkimusta aiheesta ja yhdessäkään ei todettu kalaöljyn lisäävän verenvuotoriskiä. Lisäksi viimeisimpien tutkimusten mukaan kalaöljy sopii yhteen verenohennuslääkkeiden kanssa. Aiemmin suositeltiin, että kalaöljy täytyy tauottaa 3kk ennen leikkausta ja sen saa aloittaa uudelleen vasta 3kk leikkauksen jälkeen. Kalaöljyjen ei kuitenkaan ole todettu aiheuttavan leikkauksissa poikkeavia vuotoja. Itse olen huomannut, että saan mustelmia herkemmin kalaöljyn aloitettuani, mutta tutkimustulosten valossa mitään isompaa vuotoa lienee turha pelätä. Aina kannattaa kuitenkin keskustella oman lääkärin kanssa, mikäli asia askarruttaa.


2 kommenttia:

  1. Kiitos tästä kirjoituksesta!

    Ps. Löytyykö youtube kavanasi kakkumonsteri nimellä? ^_^

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi <3