TOP3 raakakakut



Tässä on kolme suosikkiraakakakkuani. Valinta oli vaikea, sillä ihania ohjeita on vaikka kuinka paljon. Kaikki raakakakkuohjeeni löytyvät täältä

Lime on yksi suosikki hedelmistäni. Raakakakut ovat tuhteja, koska ne sisältävät paljon pähkinöitä. Lisäksi ne voivat olla yllättävän makeita. Lime tasapainottaa kivasti raakakakun makua.

Limeraakakakku
10cm vuoka

Pohja:
 
1 dl pähkinöitä
½ rkl hunajaa
  3 taatelia
 
Täyte:
 
1,5 dl cashew pähkinöitä
1 avocado
1 limen kuori ja mehu
1-2 tl taatelijauhetta 

Pohjaa varten hienonna pähkinät, taatelit ja hunaja blenderissä. Isompaa satsia varten kannattaa käyttää kunnon tehosekoitinta. 15cm vuokaa varten kannattaa ohje tuplata. Pähkinöitä voi liottaa kylmässä vedessä yön yli ennen hienontamista, mutta itse jätän tämän vaiheen usein välistä. Kakkuun voi käyttää joko tuoreita tai kuivattuja taateleita. Painele seos irtopohjavuoan pohjalle.

Täytettä varten hienonna kaikki raaka-aineet tehosekoittimessa. Pientä kakkua varten teen usein niin, että hienonnan pelkästään pähkinät blenderissä ja mössään avocadon haarukalla. Sitten sekoitan täytteen ainekset kulhossa tasaiseksi seokseksi.
Taatelijauhe on 100% hienonnettua taatelia, joten se on terveellinen ja prosessoimaton makeutusvaihtoehto. Ihastuin itse tähän tuotteeseen. Taatelijauhetta saa marketeista ja ekokaupoista. Kaada täyte vuokaan ja nosta pakkaseen 2h ajaksi.



Kurpitsaraakakakku
12 leivosta

Kurpitsaleivonnaiset ovat ihania ja tuovat hieman joulun tuntua. Tässä on terveellinen vaihtoehto kurpitsapiirakalle tai -kakulle. Ohjeella voi tehdä yhden 10-12cm kakun tai 12 pientä leivosta.

Pohja tehdään samalla tavalla kuin limeraakakakussa. Kurpitsasosetta voi löytää valmiina tölkeissä ruokakaupoista, mutta sitä on helppo myös itse. Helpointa soseen valmistus on myskikurpitsasta. Näytän kurpitsasoseen valmistuksen kurpitsakuppikakkuvideollani.

Täyte:
 
1 dl cashew pähkinöitä
3/4 dl kurpitsasosetta
½ dl kookosöljyä
2 tl erytritolia
1 tl kurpitsamausteseosta tai piparkakkumaustetta
1 tl sitruunamehua
ripaus suolaa

Erytritoli kuuluu sokerialkoholeihin, kuten xylitolikin. Se on kaloriton ja terveellinen makeutusaine. Kurpitsamausteseos muistuttaa piparkakkumaustetta, mutta se sisältää muskottipähkinää.

Sekoita täytteen raaka-aineet tehosekoittimessa. Painele pieni määrä pohjaseosta silikonileivos- tai muffinivuokiin. Nosta päälle 2-3 tl täytettä ja tasoita pinta. Laita leivokset pakkaseen 2h ajaksi. Koristele saksanpähkinöillä.



 
Porkkanaraakakakku
12cm

Kookos-suklaaraakakakku on yksi suosikeistani, mutta päädyin ottamaan tähän postaukseen porkkanakakun ohjeen, koska se on ihanan syksyinen ja raikas ohje.

 Kakku:

  n. 2dl porkkanaraastetta tai -sosetta
2-3 rkl taatelijauhetta
1 dl manteli- tai pähkinävoita
½ dl kookoshiutaleita
1 tl kanelia
½ tl inkivääriä
1/4 tl muskottipähkinää

Kuorrute:
 
½ dl kookosöljyä
½ tl vaniljajauhetta
½ rkl sitruunamehua
3/4 dl cashew voita
makeutukseen vaahterasiirappia, taatelijauhetta tai hunajaa

Sekoita täytteen ainekset kulhossa ja painele seos 12cm irtopohjavuoan pohjalle. Nosta kakku pakkaseen. Tupla ohje mahtuu 15-20cm vuokaan. Käytän raakaleivonnassa paljon manteli- ja cashew-voita, joita saa marketeista ja ekokaupoista. Mikäli ei satu saamaan näitä käsiinsä, voi käyttää kokonaisia manteleita tai pähkinöitä ja hienontaa ne tehosekoittimessa. 

Sulata kookosöljyä pari sekuntia mikrossa. Sekoita kuorrutteen ainekset kulhossa ja kaada kakun päälle. Nosta vuoka vielä pakkaseen jähmettymään. Manteli- ja pähkinävoit nopeuttavat raakaleivontaa huomattavasti. Lisäksi ei tarvitse sotkea tehosekoitinta.
 



Vaikka raakakakut ovat tuhteja, ovat ne kuitenkin terveellisiä. Pähkinät sisältävät paljon tärkeitä rasvahappoja ja lisäksi ne pitävät nälkää loitolla. Raakakakkua ei kannata syödä suurta palasta, sillä pienikin määrä riittää hyvin välipalaksi tai jälkiruoaksi. Pähkinöiden syönti auttaa usein painonhallinnassa, sillä niillä voi korvata turhan sokerin napostelun. Pähkinöitä ei kuitenkaan kannata syödä suurta määrää kerralla, sillä ne ovat hyvin kaloripitoisia.
 
Cashew ja pistaasipähkinät ovat suosikkejani, mutta keto ruokavaliota suosiville ne ovat aavistuksen liian sokerisia. Matalahiilihydraattisia pähkinöitä ovat mm. saksanpähkinät ja macadamiapähkinät. Yleisesti ottaen en suosittele ketodieettiä, mutta monelle ylipainoiselle se on hyvä vaihtoehto hetkeksi.


Kommentit