keskiviikko 27. heinäkuuta 2022

Spagetti bolognese

 


Tätä ohjetta on kyselty paljon sen jälkeen, kun julkaisin instagramissa videonpätkän aidosta italialaisesta bolognese kastikkeestani. Tällä ohjeella tulee täydellinen kastike, jota parempaa ei löydy. Kastikkeen salaisuus on pitkä haudutus, joten nopea tämä ohje ei ole, mutta lupaan että se on vaivan arvoinen! 

Olen opetellut italialaista ruoanlaittoa Vincenzo's plate youtube kanavalta. Hänellä on parhaat autenttiset italialaiset reseptit. Lisäksi hänen videot ovat hyvin opettavaisia. Pari vuotta sitten olin varma, että en koskaan opi tekemään yhtä herkullista ruokaa kuin Italian reissulla syömäni, mutta Vincenzon ohjeilla onnistuu varmasti!

Alkuperäinen ohje löytyy täältä. Päädyin muokkaamaan ohjetta pikkuriikkisen, koska tietyt raaka-aineet ovat helpompia löytää Suomesta. Tällä ohjeella tuli ihan täydellinen kastike, johon lapsetkin ihastuivat!

1 sipuli
3 sellerin vartta
3 porkkanaa
1 kg jauhelihaa
1 litra / 1,2kg tomaattimurskaa (Mutti Polpa)
400 g kuorittuja tomaatteja (jätin pois)
150g tomaattipyrettä
oliiviöljyä (käytin rypsiöljyä)
suolaa ja pippuria
1-2 litraa kiehuvaa vettä
1 lasi punaviiniä (jätin pois)
1 lasi täysmaitoa

  1. Pilko sipuli ja kuullota se öljyssä.
  2. Pilko selleri ja porkkana ja lisää ne sipulin joukkoon. Paista 4-5min.
  3. Tämän jälkeen seoksen joukkoon voi lisätä punaviiniä, jos haluaa. Keittele seosta, kunnes viini on lähes haihtunut.
  4. Lisää joukkoon jauheliha ja paista se kypsäksi. Mausta suolalla ja pippurilla.
  5. Lisää tomaattimurska ja pyre.
  6. Lisää noin puoli litraa vettä ja anna seoksen hautua kannen alla keskilämmöllä. 
  7. Sekoittele seosta välillä ja lisää nestettä pieni määrä kerrallaan, kun edellinen alkaa olla haihtunut.
  8. Seosta kannattaa keittää lähemmäs neljä tuntia ja tähän ei ole mitään oikotietä!
  9. Mausta seos vielä lopuksi suolalla.
  10. Kun seos on valmis, voi joukkoon lisätä vielä maitoa taittamaan hapokkuutta. Seos säilyy kuitenkin paremmin ilman maitoa.

 Tärkeää on ymmärtää, että reseptin salaisuus on hidas haudutus. Mutta vakuutan vielä kerran, että tämä on vaivan arvoista!

Huom! Italialaiseen bolognese kastikkeeseen ei kuulu valkosipuli tai yrtit! Toki niitä voi sinne laittaa, jos välttämättä haluaa, mutta tällöin ei voi puhua perinteisestä soossista. 

Itse yllätyin siitä, että selleri ja porkkana ovat tämän kastikkeen ydin. Italialaiset käyttävät luonnollisesti extra virgin oliiviöljyä kaikkeen, mutta minun vatsa ei jostain syystä kestä oliiviöljyä niin käytän aina rypsiöljyä.

En suosittele käyttämään valmiiksi maustettuja tomaattisoseita ym, koska ruoka kannattaa aina maustaa itse. Näin mausta tulee parempi eikä siihen loppupeleissä mene yhtään enempää aikaa.

Kiireisen arjen keskellä kannattaa tehdä isoja määriä kastikkeita valmiiksi ja pakastaa osan.

Postauksen kuva on aika köpönen, mutta ehkä jatkossa koitan satsata myös ruokakuvien laatuun. Tarkoituksena nimittäin on jakaa näitä suolaisia suosikkiohjeitani syksyn aikana.

0 kommenttia:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi <3