Molten lava cake

 


Tänään tehdään makumatka 90-luvulle. Tämän leivoksen voisi varmaan suomentaa suklaalaavakakuksi. Laavakakku on pieni leivos, joka jätetään keskeltä valuvan löysäksi. Ohjeen kehitteli ranskalainen kondiittori vuonna 1987 ja laavakakuista tulikin todella suosittu leivonnainen 90-luvulla. 

Ohjeen kanssa saa olla melko ripeä, jotta laavamainen efekti onnistuu. Minä jäin leivontavaiheessa hetkeksi suustani kiinni, joten jouduin leipomaan kakut uudestaan, jotta sain kuvattua leivoksen kunnolla.. Tästä lisää alla olevalla videolla.

2 annosta

85 g tummaa suklaata
55 g voita
1 muna
0,3 dl sokeria
1 keltuainen
1 rkl vehnäjauhoja


4 annosta

170 g tummaa suklaata
110 g voita
2 kananmunaa
0,6 dl sokeria
2 keltuaista
2 rkl vehnäjauhoja




Kuten näkyy ohjeeseen tulee todella vähän jauhoja. Ranskalaiset eivät tunnu fanittavan vehnäjauhoja.. Tämä ranskalainen suklaakakkukin (gateau au chocolate) oli todella erikoinen kokeilu..

Minä tein leivokset tuon pienemmän ohjeen mukaan. Käytin creme brulee vuokiani, joita tuli kyseisellä ohjeella kolme kappaletta. Eli suuremmalla ohjeella tulisi kuusi creme brulee vuoallista. Ohjeen mukaan tähän tulisi käyttää 1,8 dl kokoista vuokaa. Luulen, että minun vuokani olivat vajaa 1,5 dl.


  • Voitele ja jauhota vuoat. Minä käytän jauhottamiseen yleensä mantelijauhetta tai vehnäjauhoja. En suosittele käyttämään korppujauhoja, koska niistä tulee pahanmakuinen pinta kakkuihin. 
  • Sulata voi ja suklaa vesihauteessa tai mikrossa puolella teholla 20-30 sekunnin pätkissä.
  • Vaahdota kananmunat, keltuaiset, sokeri ja suola. 
  • Lisää suklaaseos joukkoon ja sekoita varovasti tasaiseksi nuolijan avulla pyörivin liikkein.
  • Kaada taikina vuokiin ja paista 230 asteessa 12 min. Minun uunissa riitti 210 astetta.


Anna vuokien jäähtyä uunista tulon jälkeen 1min ajan pöydällä. Kiepsauta leivoskulho lautaselle ja odota 10 sekunnin ajan ennen kuin nostat kulhon irti lautasesta. Tarjoile leivos heti tai sisus kerkeää kypsyä kiinteämmäksi. 

Minä hunnutin kakun päälle tomusokeria, jotta siitä tuli vähän nätimmän näköinen. Tämän kanssa sopii hyvin yhteen jäätelö tai kermavaahto.




Kommentit