torstai 3. marraskuuta 2022

Sienirisotto

 

 

Tässäpä jälleen yksi ihana italialainen resepti. Julkaisin aiemmin ohjeen mm. ihanaan autenttiseen pasta bolognese kastikkeeseen. Katso linkin takaa lisää kokkausintoilustani.

 

Italialaiset fanittavat sieniä ja tämä risotto onkin melko klassinen ruoka, jota tehdään monessa eri maassa. Ohjeella tulee melko paljon risottoa, mutta lopun voi aivan hyvin pakastaa.

 1 pieni sipuli
400 g sieniä
300 g risottoriisiä (carnaroli)
1 litra kasvislientä
50 g voita
50 g parmesaania
öljyä
(persiljaa)
(½ lasia valkoviiniä)
(suolaa)


  1. Pilko sipuli ja sienet.
  2. Paista sienet öljyssä (3rkl) kypsiksi noin 10min ajan. Minä käytän ruoanlaitossa aina rypsiöljyä, koska oliiviöljy ei jostain syystä sovi minun mahalleni.
  3. Kuullota sipulit. Lisää riisi ja paahda riisiä noin 4 minuuttia vähän väliä sekoittaen. Käytä kohtalaisen matalaa lämpötilaa, jottei riisi pala. Paahtaminen tuo lisää makua ruokaan.
  4. Kun riisi on paahtunut, lisää valkoviini. Valkoviinin voi korvata kasvisliemellä. Keittele seosta, kunnes neste on lähes kokonaan haihtunut. Riisin keittoaika alkaa nesteen lisäämisestä (ei paahtamisesta). Minun riisissäni keittoaika oli 18min, mutta tämä voi vaihdella eri merkeillä.
  5. Lisää kasvislientä noin desi kerrallaan ja keitä riisiä keskilämmöllä. Lisää nestettä aina kun risotto uhkaa kuivua. Nestettä ei saa päästää kokonaan haihtumaan. Kaikkea nestettä ei myöskään saa lisätä yhdellä kerralla.
  6. Kun keittoaikaa on 3min jäljellä, lisää sienet ja sekoita. Lisää yhä nestettä tarvittaessa. Nestettä ei välttämättä tarvita koko litraa. Riisin voi jättää myös al dente -kypsäksi.
  7. Lisää lopuksi voi ja parmesaani. Itse yleensä käytän noin 30 g voita, koska 50 g on aika paljon. Parmesaanissa ei kannata säästellä.


Vinkki!

 Sienet voi korvata esim. munakoisolla, kesäkurpitsalla, katkaravuilla tai makkaroilla. 

Suolaa en myöskään lisää joukkoon, koska kasvisliemi on jo valmiiksi hyvin suolaista. Valmistan kasvisliemen aina niin, että laitan kulhoon 2 kasvisfondia ja lisään litran kiehuvaa vettä päälle. Ruoan joukkoon lisätyn nesteen kannattaa aina olla kiehuvaa, jottei kypsymisprosessi pysähdy.

 

Ohje löytyy myös youtube kanavaltani!

0 kommenttia:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi <3