Kirsikkagelato ja kaviaarihelmet

 


 
Kirsikkajäätelöä on vaikea löytää Suomesta ja tälläkään hetkellä ei taida olla kuin yksi merkki myynnissä. Ulkomailla kirsikkajäätelö on yhtä menestynyt tuote kuin vaniljajäätelö Suomessa. Vaikka en itse kirsikkajäätelöä siedä, molemmat poikamme pitävät siitä kovasti. Siksipä päätinkin kehitellä täydellisen kirsikkagelatoreseptin! Tämä onnistuu helposti myös vegaanisena.

0,5 dl sokeria
1-1,5 dl kirsikkasiirappia
2 dl täysmaitoa
2 dl kermaa
(kirsikka-aromia)

 

Aito gelato ei sisällä maku- tai väriaineita, mutta ei ole vakavaa jos niitä joutuu käyttämään. Minä sain ystävältä itse tehtyä kirsikkasiirappia, joka on tehty nimenomaan puhtaista raaka-aineista. Tässä tuotteessa on kuitenkin aika mieto maku, joten jos pitää kirsikka-aromista, kannattaa tähän melkeinpä käyttää aromisoitua siirappia, jota löytää mm. kahvilatarvikkeita myyvistä kaupoista (esim. Crema). Lisäksi kirsikka-aromia löytää leivontatarvikeliikkeistä.


Tätä jäätelöä varten kaikki ainekset vain sekoitetaan kulhossa tasaiseksi eikä mitään tarvitse vaahdottaa tai kuumentaa.
Gelaton valmistus jäätelökoneella: 

Mikäli käytät jäätelökonetta, kaada seos suoraan jäätelökoneeseen. Ei-kompressorikone täytyy esivalmistella, mutta nämä ohjeet tulevat koneen mukana.

Kompressorikone on kookas ja kallis, mutta se jäähdyttää seosta koko ajan mikä nopeuttaa jäätelön valmistusprosessia. Lisäksi kompressorikoneet ovat tarpeeksi tehokkaita gelaton valmistukseen. Ei-kompressorikoneet ovat usein halvempia ja näppärän pieniä, mutta niiden teho on huono. Lisäksi jäätelön valmistus ei-kompressorikoneella on todella aikaa vievää, koska kulhot täytyy laittaa pakkaseen edellisenä päivänä, jotta ne ovat käyttövalmiit. Lisäksi kulhoja voi käyttää vain kerran, minkä jälkeen ne täytyy taas pakastaa. Kompressorikone vaatii vain nopean puhdistuksen ja on taas käyttövalmis.
 
 
Gelaton valmistus ilman jäätelökonetta:
 
Gelaton voi valmistaa myös ilman jäätelökonetta. Tällöin seos kaadetaan rasiaan ja pakastetaan vähintään 5h ajan. Seosta täytyy sekoittaa sähkövatkaimella aluksi 30min välein, kunnes seos alkaa jähmettymään. Tämä estää jäätelöä kristalloitumasta ja muuttumasta jääkimpaleeksi. Kun seos on liian jämäkkää vatkaimelle, kannattaa sitä pyöritellä tunnin välein vielä lusikalla, jotta jäätelöön tulee kuohkeutta ja pehmeyttä.
 
Jähmettyneen jäätelön pelastaminen:

Jos käyn niin, että unohtaa sekoittaa jäätelöä, tulee jäätelöstä mehujäätä muistuttava kimpale. Tilanteen voi pelastaa vielä niin, että lusikoi tai leikkaa kimpaleen tehosekoittimeeseen tai blenderiin. Palasia hienonnetaan niin kauan, kunnes seos on tasaista ja kuohkeaa. Tämän jälkeen seos laitetaan vielä pakkaseen jähmettymään. Tällä keinolla jäätelöstä tulee pehmeää ja herkullista. Jotkut italialaiset valmistavat gelaton aina tällä tyylillä.Jos haluaa tehdä kirsikkasiirapin itse, voi käyttää seuraavaa reseptiä:

2,5 dl sokeria
2 dl kirsikkamehua

Laita mehu ja sokeri kattilaan.
Keittele keskilämmöllä, kunnes seos muuttuu siirappimaiseksi.

Tässä vielä ohje nätteihin kaviaarihelmiin, joista tulee kivanmakuisia, kun ne tehdään suoraan siirapista.


Kaviaarihelmet


n. ½ dl kirsikkasiirappia
1 tl liivatejauhetta
3 tl vettä

n. 1 dl rypsiöljyä


  • Laita rypsiöljy pakkaseen 30-60 min ajaksi. 
  • Sekoita liivatejauhe ja vesi keskenään. Anna turvota pari minuuttia huoneenlämmössä. 
  • Lämmitä seosta sen jälkeen mikrossa täydellä teholla 30 sekuntia.
  • Kaada liivateseos siirapin joukkoon. 
  • Tiputa siirapista tippoja kylmän öljyn sekaan.
  • Siivilöi seos lopuksi.

 


 

Kommentit