Matcha-kakku

 

 

Matcha on vihreää teetä, jota valmistetaan tee-kasvin lehdistä jauhamalla. Sitä on perinteisesti käytetty japanilaisissa tee-seremonioissa, mutta nykyään matchaa nautitaan niin arjessa kuin juhlassakin eri puolilla maailmaa ja siitä leivotaan erilaisia leivonnaisia.

Minä halusin testata ideaa tavalliseen naked cake -tyyliseen täytekakkuun. Tästä tulikin todella herkullisen värinen eikä valmistuksessa ole käytetty lainkaan keinotekoisia väriaineita.

Itse en fanita matchan makua, mutta kakusta tuli silti todella kivanmakuinen. Matcha sisältää kofeiinia, mutta vähemmän kuin esim. kahvi. Kofeiiniherkille se saattaa kuitenkin aiheuttaa oireita. 

Kakku on pieni 10cm täytekakku. Japanissa jälkiruoat ovat usein söpön pieniä ja japanilaiset syövät muutenkin todella vähän kerralla. Siksi tein pikkuruisen kakun, mutta alta löytyy raaka-aineet myös isommille määrille.


Kakkupohja

10 cm vuoka

70 g voita
50 g sokeria
1 kananmuna
1 dl vehnäjauhoja
1/3 tl leivinjauhetta
1-2 tl matchajauhetta


15-20 cm vuoka

250 g voita
200 g sokeria
4 munaa
4 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
2-3 tl matchajauhetta

 

24cm vuoka

375 g voita
300 g sokeria
6 munaa
5,5 dl jauhoja
2 tl leivinjauhetta
3-4 tl matchajauhetta
 
 

 
 
Pohjan valmistus
 
 
  • Vaahdota voi ja sokeri.
  • Lisää kananmuna.
  • Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää seokseen.
  • Vuoraa vuoan pohja leivinpaperilla ja voitele reunat.
  • Kaada taikina vuokaan ja paista 175 asteessa noin 50-60min.
  • Anna jäähtyä ja tasoita sitten pinta ja reunat, jotta kaunis vihreä väri tulee esiin.
Täyte ja kuorrute:

1 dl kermaa
½ tl matchajauhetta
½ tl vaniljasokeria


15-20 cm kakkuun kannattaa täytteen ohje tuplata.
24 cm kakkuun kannattaa käyttää 4 dl kermaa.


Kostutus:

1 dl vettä
1 dl sokeria

Laita vesi ja sokeri kattilaan.
Lämmitä keskilämmöllä kunnes sokeri liukenee. 
Anna jäähtyä. 
Kävin Japanissa about 15 vuotiaana vanhempieni kanssa. Kävimme useissa eri kaupungeissa ja näin paljon japanilaista kulttuuria. Meillä oli välillä myös tulkki mukana, joten pääsimme käymään paikoissa, jonne turistit eivät löydä. 
 
Otimme osaa myös japanilaiseen tee-seremoniaan, joka oli todella hieno kokemus. Matcha-teestä en niinkään välittänyt, mutta itse seremonia oli upea. Pidän japanilaisesta kulttuurista ja ihmiset ovat todella ystävällisiä ja avuliaita, vaikka eivät useinkaan englantia puhu. Toivon että pääsisin vielä joskus palaamaan kyseiseen maahan.
 
Videolla minulla on päällä äitini ostama aito japanilainen kimono. Jälkeenpäin mietin, että ei kai tätäkin nyt pidetä kulttuurinomimisena, koska en itse ole japanilainen.. Mutta jos kimonon päälläpitäminen on väärin, niin kyllä on maailma aika sekaisin.. Itse ajattelen tätä lähinnä kulttuurin arvostamisena ja kunnoittamisena. Se minulla ainakin oli tarkoitus.


Katso myös nämä japanilaistyyliset reseptit:

Kommentit