Charlotte-kakku

 

Koko Suomi leipoon semifinaali on nyt ohi ja finaalissa ollaan! ūüéČ 
Olin super innoissani tästä, mutta muistan että jännitys alkoi pikku hiljaa taas hiipiä kisaan mukaan. Finaalipaikka yksistään on huima saavutus, mutta kilpailuhenkisenä ihmisenä lähden aina hakemaan voittoa. Kauden 9 finaali tulee tasan viikon päästä!

T√§ss√§ jaksossa tehtiin mm. Charlotte-kakku, joka on vanukasmainen j√§lkiruoka. T√§t√§ ei pid√§ sekoittaa Charlotte russeen. Kakku ymp√§r√∂id√§√§n perinteisesti kekseill√§, mutta min√§ p√§√§tin ottaa huiman riskin t√§ss√§ vaiheessa ja iskin keksit kakun p√§√§lle. Reunoilla on pelk√§st√§√§n raitamaista kuviota. Minua j√§nnitti ihan kamalasti mit√§ tuomarit t√§st√§ sanovat, mutta onneksi he arvostivat ideaa. Keksith√§n ovat kakun ymp√§rill√§, mutta eri koordinaatistossa. 

Kakussa on täytteenä saksalainen kreemi, joka tehdään vanukaspohjaan. Lisäksi täytteenä on mantelikrokanttia, joka tuo ihanaa kinuskista makua ja rapeutta täytteeseen. Tuomarit pitivät kakusta, mutta he suosittelivat kostuttamaan kääretorttupohjaa toiselta puolelta, jotta kakkuun tulee vähän kosteutta lisää. Kovin paljoa kostutuslientä ei kannata laittaa, jotta kakku pysyy kasassa.


Kääretorttulevy

6 kananmunaa
2 dl sokeria
1,5 dl vehnäjauhoja
1,5 dl perunajauhoja
1,5 tl leivinjauhetta
1,5 rkl punajuurijauhetta


 

        Raidallista ja pursotettavaa k√§√§retorttulevy√§ varten kannattaa perusohje tehd√§ 1,5-kertaisena, jotta taikinaa riitt√§√§ varmasti koko pellille.

        Vaahdota kananmunat ja sokeri.

        Sekoita jauhot ja leivinjauhe kesken√§√§n ja lis√§√§ seokseen. Sekoita nuolijalla.

        Jaa seos kahteen osaan.

        Lis√§√§ toisen taikinan joukkoon punajuurijauhe ja sekoita varovasti tasaiseksi.

        Pursota taikinat pellille leivinpaperin p√§√§lle raidoiksi.

        Paista 200 asteessa kiertoilmalla noin 10 min.

        Kumoa kyps√§ k√§√§retorttulevy leivinpaperin p√§√§lle.

        K√§√§ri kyps√§ k√§√§retorttulevy leivinliinan sis√§√§n j√§√§htym√§√§n lyhyelt√§ sivulta.

        Kun levy on j√§√§htynyt, siisti reunat, jolloin saat tasaisen suorakulmion.

 



Ladyfingers

2 kananmunaa
60 g sokeria
½ tl vaniljajauhetta
80 g vehnäjauhoja
4 tl maissitärkkelystä
1 dl tomusokeria

 

        L√§mmit√§ uuni 175 asteeseen.

        Erottele keltuaiset ja valkuaiset.

        Vaahdota keltuaiset, puolet sokerista ja vanilja kulhossa kuohkeaksi vaahdoksi.

        Vaahdota valkuaiset toisessa kulhossa. Lis√§√§ loppu sokeri ja sekoita tasaiseksi.

        Sekoita valkuaisvaahto varovasti keltuaisvaahdon joukkoon.

        Siivil√∂i jauhot joukkoon ja sekoita varovasti tasaiseksi massaksi.

        Pursota taikinasta 10 cm p√∂tk√∂j√§ leivinpaperin p√§√§lle.

        Siivil√∂i keksien p√§√§lle tomusokeria.

        Paista 175 asteessa 12-15min.

        Anna j√§√§hty√§.

        Leikkaa keksit puoliksi ja muovaa jokaisen palan toinen p√§√§ suipoksi, jotta keksit saa aseteltua n√§tisti ympyr√§nmuotoon kakun p√§√§lle.

 


Saksalainen vanukaskreemi

2 dl täysmaitoa
1 tl vaniljajauhetta
1 rkl maissitärkkelystä
3/4 dl sokeria
1 keltuainen
120 g huoneenlämpöistä voita


        Sekoita maissit√§rkkelys ½ desilitraan kylm√§√§ maitoa.

        Vaahdota keltuainen ja sokeri.

        Kuumenna loppu maito kiehuvaksi ja lis√§√§ sit√§ 2 rkl keltuaisseokseen koko ajan sekoittaen.

        Kaada keltuaisseos kattilaan maidon sekaan ja sekoita koko ajan.

        Lis√§√§ my√∂s maissit√§rkkelysseos ja sekoita koko ajan.

        Keittele seosta pari minuuttia koko ajan sekoittaen, kunnes se sakenee.

        J√§√§hdyt√§ seos kylm√§ss√§ vesihauteessa.

        Vaahdota huoneenl√§mp√∂inen pehme√§ voi.

        Lis√§√§ vanukas joukkoon ja sekoita tasaiseksi.

 



Mantelikrokantti

50 g mantelirouhetta
50 g sokeria
50 g voita
½ rkl vehn√§jauhoja
1 rkl kermaa


        Mittaa ainekset kattilaan.

        Kuumenna seos kiehuvaksi ja v√§henn√§ l√§mp√∂ sen j√§lkeen keskil√§mm√∂lle.

        Keit√§ seosta koko ajan sekoitellen noin 5 minuuttia.

        Anna seoksen j√§√§hty√§ l√§hes huoneenl√§mp√∂iseksi.

        Nostele lusikalla pellille harvakseltaan (n. 9 per pelti) pieni√§ (n. 1 rkl) kokkareita.

        Paista 175 asteessa 4-6 minuuttia, kunnes reunat ovat muuttuneet kullanruskeiksi.

        Anna j√§√§hty√§ kokonaan pellill√§.


Kostutus

1 dl vettä
1 dl sokeria

Keitä vettä ja sokeri kattilassa, kunnes sokeri liukenee. Anna jäähtyä.



Kakun kokoaminen

 

        Levit√§ kreemi k√§√§retorttulevylle paistopuolelle. S√§√§st√§ 2 rkl kreemi√§ my√∂hemm√§ksi.

        Leikkaa k√§√§retorttulevyst√§ kolme tasalevyst√§ suikaletta. Kostuta levyt toiselta puolelta.

        Riko mantelikrokantti k√§sin 1-2 cm kokoisiksi paloiksi ja levit√§ ne kreemin p√§√§lle tasaisesti.

        K√§√§ri ensimm√§inen suikale rullalle ja nosta se pystyy tarjoilualustalle.

        K√§√§ri toinen suikale ensimm√§isen ymp√§rille ja toista sama viimeisen suikaleen kohdalla.

        Voit kiinnitt√§√§ k√§√§reotorttulevyn palaset toisiinsa kreemin avulla.

        Nosta kakku j√§√§kaappiin j√§hmettym√§√§n vartiksi.



Koristelu

 
2 dl vispikermaa
½ dl tomusokeria
1 dl mantelijauhetta
1 sitruuna

3 mansikkaa
1 dl pensasmustikoita
1 dl vadelmia

 

        Vaahdota kerma. Lis√§√§ joukkoon tomusokeri ja mantelijauho.

        Raasta sitruunasta kuori ja lis√§√§ kermaseokseen.

        Pursota kerma kakun p√§√§lle t√§htityllalla, mutta ei reunoille. Ja ole tarkkana, ettei massa pursua sivuille p√§in. S√§√§st√§ vajaa desi kermaa my√∂hemm√§ksi.

        Asettele keksit kakun p√§√§lle ympyr√§√§n.

        Pursota loppu kerma p√§√§lle keskelle, jotta marjat saa kiinnitetty√§ siihen.

        Asettele keskelle tuoreita marjoja. Mansikoiden kantoja ei tarvitse poistaa.



Teknisen√§ teht√§v√§n oli j√§lleen suolaista leivontaa, mit√§ inhoan! ūüė° Aloin jo kiroamaan huonoa tuuriani, sill√§ puolet kisan teknisist√§ teht√§vist√§ olivat olleet suolaisia leivonnaisia. Kaikissa makeissa p√§rj√§sin hyvin, mutta mokat tulivat juuri suolaisissa. Varsinkin kaikki leip√§- ja s√§mpyl√§taikinat ovat inhokkejani, sill√§ en juurikaan tykk√§√§ leiv√§st√§. Pahimpia ovat s√§mpyl√§t ja hapanjuurileiv√§t. Paahtoleip√§ ja limppu on ihan jees. Ruisleip√§ menee kerran kuussa.

Tehtävänä oli siis tehdä focacciaa, joka on italialainen tylsä ja pahanmakuinen leipä. Olen syönyt sitä monta kertaa, enkä todellakaan pidä siitä. Oli ihan kauheaa tehdä tätä taikinaa, sillä en ollut varma öljyn määrästä. Taikinaa tulee uittaa oliiviöljyssä,niin että se lähes hukkuu ja luulin näin tekeväni, mutta leipä jäi silti liian kuivaksi. En kyllä olisi uskaltanut enempääkään öljyä laittaa.. Pilalle leipä ei varsinaisesti mennyt ja tuomaroinnissa erot olivat todella pieniä. Leipä tuli vielä koristella kasviksilla ja tästä sain kyllä tuomareilta kehuja. Mutta leipäreseptejä ei minun blogistani juuri kannata etsiskellä.


Täytyy kuitenkin olla ylpeä finaalipaikasta, sillä onhan se jo yksistään huima saavutus! Harriet voitti vielä päivän keltaisen essun, mutta finaaliin sillä ei etua enää valitettavasti saanut.

Semifinaalista putosi lopulta Memmu, joka antoi kovan vastuksen kisan aikana! Muorin varma ote perinneleivontaan kyll√§ n√§kyi. J√§lleen yksi taitava leipuri joutui j√§tt√§m√§√§n teltan. 

Minua hieman jännitti päivän lopussa, koska focaccia tehtävässä jäin neljänneksi. Luotin kyllä jälleen taidonnäytetehtävääni, mutta silti päivän jännitys jotenkin purkaantui vielä kun putoaja julistettiin.



Olihan meillä hauska porukka! Muistan miten aamupalapöydässä tuntui oudolta, kun väki vain väheni. Olisi kyllä ollut ihanaa, jos koko porukka olisi saanut olla koossa koko kilpailun ajan, vaikka yksi aina putosikin.



Kommentit