Charlotte-kakku

 

Koko Suomi leipoon semifinaali on nyt ohi ja finaalissa ollaan! 🎉 
Olin super innoissani tästä, mutta muistan että jännitys alkoi pikku hiljaa taas hiipiä kisaan mukaan. Finaalipaikka yksistään on huima saavutus, mutta kilpailuhenkisenä ihmisenä lähden aina hakemaan voittoa. Kauden 9 finaali tulee tasan viikon päästä!

Tässä jaksossa tehtiin mm. Charlotte-kakku, joka on vanukasmainen jälkiruoka. Tätä ei pidä sekoittaa Charlotte russeen. Kakku ympäröidään perinteisesti kekseillä, mutta minä päätin ottaa huiman riskin tässä vaiheessa ja iskin keksit kakun päälle. Reunoilla on pelkästään raitamaista kuviota. Minua jännitti ihan kamalasti mitä tuomarit tästä sanovat, mutta onneksi he arvostivat ideaa. Keksithän ovat kakun ympärillä, mutta eri koordinaatistossa. 

Kakussa on täytteenä saksalainen kreemi, joka tehdään vanukaspohjaan. Lisäksi täytteenä on mantelikrokanttia, joka tuo ihanaa kinuskista makua ja rapeutta täytteeseen. Tuomarit pitivät kakusta, mutta he suosittelivat kostuttamaan kääretorttupohjaa toiselta puolelta, jotta kakkuun tulee vähän kosteutta lisää. Kovin paljoa kostutuslientä ei kannata laittaa, jotta kakku pysyy kasassa.


Kääretorttulevy

6 kananmunaa
2 dl sokeria
1,5 dl vehnäjauhoja
1,5 dl perunajauhoja
1,5 tl leivinjauhetta
1,5 rkl punajuurijauhetta


 

        Raidallista ja pursotettavaa kääretorttulevyä varten kannattaa perusohje tehdä 1,5-kertaisena, jotta taikinaa riittää varmasti koko pellille.

        Vaahdota kananmunat ja sokeri.

        Sekoita jauhot ja leivinjauhe keskenään ja lisää seokseen. Sekoita nuolijalla.

        Jaa seos kahteen osaan.

        Lisää toisen taikinan joukkoon punajuurijauhe ja sekoita varovasti tasaiseksi.

        Pursota taikinat pellille leivinpaperin päälle raidoiksi.

        Paista 200 asteessa kiertoilmalla noin 10 min.

        Kumoa kypsä kääretorttulevy leivinpaperin päälle.

        Kääri kypsä kääretorttulevy leivinliinan sisään jäähtymään lyhyeltä sivulta.

        Kun levy on jäähtynyt, siisti reunat, jolloin saat tasaisen suorakulmion.

 



Ladyfingers

2 kananmunaa
60 g sokeria
½ tl vaniljajauhetta
80 g vehnäjauhoja
4 tl maissitärkkelystä
1 dl tomusokeria

 

        Lämmitä uuni 175 asteeseen.

        Erottele keltuaiset ja valkuaiset.

        Vaahdota keltuaiset, puolet sokerista ja vanilja kulhossa kuohkeaksi vaahdoksi.

        Vaahdota valkuaiset toisessa kulhossa. Lisää loppu sokeri ja sekoita tasaiseksi.

        Sekoita valkuaisvaahto varovasti keltuaisvaahdon joukkoon.

        Siivilöi jauhot joukkoon ja sekoita varovasti tasaiseksi massaksi.

        Pursota taikinasta 10 cm pötköjä leivinpaperin päälle.

        Siivilöi keksien päälle tomusokeria.

        Paista 175 asteessa 12-15min.

        Anna jäähtyä.

        Leikkaa keksit puoliksi ja muovaa jokaisen palan toinen pää suipoksi, jotta keksit saa aseteltua nätisti ympyränmuotoon kakun päälle.

 


Saksalainen vanukaskreemi

2 dl täysmaitoa
1 tl vaniljajauhetta
1 rkl maissitärkkelystä
3/4 dl sokeria
1 keltuainen
120 g huoneenlämpöistä voita


        Sekoita maissitärkkelys ½ desilitraan kylmää maitoa.

        Vaahdota keltuainen ja sokeri.

        Kuumenna loppu maito kiehuvaksi ja lisää sitä 2 rkl keltuaisseokseen koko ajan sekoittaen.

        Kaada keltuaisseos kattilaan maidon sekaan ja sekoita koko ajan.

        Lisää myös maissitärkkelysseos ja sekoita koko ajan.

        Keittele seosta pari minuuttia koko ajan sekoittaen, kunnes se sakenee.

        Jäähdytä seos kylmässä vesihauteessa.

        Vaahdota huoneenlämpöinen pehmeä voi.

        Lisää vanukas joukkoon ja sekoita tasaiseksi.

 



Mantelikrokantti

50 g mantelirouhetta
50 g sokeria
50 g voita
½ rkl vehnäjauhoja
1 rkl kermaa


        Mittaa ainekset kattilaan.

        Kuumenna seos kiehuvaksi ja vähennä lämpö sen jälkeen keskilämmölle.

        Keitä seosta koko ajan sekoitellen noin 5 minuuttia.

        Anna seoksen jäähtyä lähes huoneenlämpöiseksi.

        Nostele lusikalla pellille harvakseltaan (n. 9 per pelti) pieniä (n. 1 rkl) kokkareita.

        Paista 175 asteessa 4-6 minuuttia, kunnes reunat ovat muuttuneet kullanruskeiksi.

        Anna jäähtyä kokonaan pellillä.


Kostutus

1 dl vettä
1 dl sokeria

Keitä vettä ja sokeri kattilassa, kunnes sokeri liukenee. Anna jäähtyä.



Kakun kokoaminen

 

        Levitä kreemi kääretorttulevylle paistopuolelle. Säästä 2 rkl kreemiä myöhemmäksi.

        Leikkaa kääretorttulevystä kolme tasalevystä suikaletta. Kostuta levyt toiselta puolelta.

        Riko mantelikrokantti käsin 1-2 cm kokoisiksi paloiksi ja levitä ne kreemin päälle tasaisesti.

        Kääri ensimmäinen suikale rullalle ja nosta se pystyy tarjoilualustalle.

        Kääri toinen suikale ensimmäisen ympärille ja toista sama viimeisen suikaleen kohdalla.

        Voit kiinnittää kääreotorttulevyn palaset toisiinsa kreemin avulla.

        Nosta kakku jääkaappiin jähmettymään vartiksi.



Koristelu

 
2 dl vispikermaa
½ dl tomusokeria
1 dl mantelijauhetta
1 sitruuna

3 mansikkaa
1 dl pensasmustikoita
1 dl vadelmia

 

        Vaahdota kerma. Lisää joukkoon tomusokeri ja mantelijauho.

        Raasta sitruunasta kuori ja lisää kermaseokseen.

        Pursota kerma kakun päälle tähtityllalla, mutta ei reunoille. Ja ole tarkkana, ettei massa pursua sivuille päin. Säästä vajaa desi kermaa myöhemmäksi.

        Asettele keksit kakun päälle ympyrään.

        Pursota loppu kerma päälle keskelle, jotta marjat saa kiinnitettyä siihen.

        Asettele keskelle tuoreita marjoja. Mansikoiden kantoja ei tarvitse poistaa.



Teknisenä tehtävän oli jälleen suolaista leivontaa, mitä inhoan! 😡 Aloin jo kiroamaan huonoa tuuriani, sillä puolet kisan teknisistä tehtävistä olivat olleet suolaisia leivonnaisia. Kaikissa makeissa pärjäsin hyvin, mutta mokat tulivat juuri suolaisissa. Varsinkin kaikki leipä- ja sämpylätaikinat ovat inhokkejani, sillä en juurikaan tykkää leivästä. Pahimpia ovat sämpylät ja hapanjuurileivät. Paahtoleipä ja limppu on ihan jees. Ruisleipä menee kerran kuussa.

Tehtävänä oli siis tehdä focacciaa, joka on italialainen tylsä ja pahanmakuinen leipä. Olen syönyt sitä monta kertaa, enkä todellakaan pidä siitä. Oli ihan kauheaa tehdä tätä taikinaa, sillä en ollut varma öljyn määrästä. Taikinaa tulee uittaa oliiviöljyssä,niin että se lähes hukkuu ja luulin näin tekeväni, mutta leipä jäi silti liian kuivaksi. En kyllä olisi uskaltanut enempääkään öljyä laittaa.. Pilalle leipä ei varsinaisesti mennyt ja tuomaroinnissa erot olivat todella pieniä. Leipä tuli vielä koristella kasviksilla ja tästä sain kyllä tuomareilta kehuja. Mutta leipäreseptejä ei minun blogistani juuri kannata etsiskellä.


Täytyy kuitenkin olla ylpeä finaalipaikasta, sillä onhan se jo yksistään huima saavutus! Harriet voitti vielä päivän keltaisen essun, mutta finaaliin sillä ei etua enää valitettavasti saanut.

Semifinaalista putosi lopulta Memmu, joka antoi kovan vastuksen kisan aikana! Muorin varma ote perinneleivontaan kyllä näkyi. Jälleen yksi taitava leipuri joutui jättämään teltan. 

Minua hieman jännitti päivän lopussa, koska focaccia tehtävässä jäin neljänneksi. Luotin kyllä jälleen taidonnäytetehtävääni, mutta silti päivän jännitys jotenkin purkaantui vielä kun putoaja julistettiin.



Olihan meillä hauska porukka! Muistan miten aamupalapöydässä tuntui oudolta, kun väki vain väheni. Olisi kyllä ollut ihanaa, jos koko porukka olisi saanut olla koossa koko kilpailun ajan, vaikka yksi aina putosikin.



Kommentit