Crème caramel | Paahtovanukas


Paahtovanukas on vaniljakastikejälkiruoka, jossa on kerros kirkasta kinuskia päällä. Ohje on mainittu kirjallisuudessa ensimäistä kertaa ilmeisesti vuonna 1897. Tämä on ollut pitkään to do -listallani, mutta luulen että aliarvioin pitkään tämän jälkiruoan ihanuuden ja siksi lykkäsin valmistusprosessia.

Testasin vajaa vuosi sitten meksikolaista kakkua (impossible cake), jossa vanukaskerros ja suklaakakkukerros vaihtavat paikkaa uunissa. Ohje on super hauska ja löytyy täältä. En välittänyt kummemmin kakkukerroksesta, mutta vanukas oli niin herkullista, että söin pelkästään sen jokaisen palani pinnalta! Huomasin, että vanukkaan koostumus muistuttaa hyvin paljon paahtovanukasta, joten sen jälkeen olen unelmoinut tämän testaamisesta! En osaa sanoin kuvailla miten herkullista tämä on, joten ei kun kaikki vain testaamaan!


Kinuski:
2 dl sokeria
1 dl vettä

Vanukas:
4 munaa
1 dl sokeria
3,5 dl täysmaitoa
3,5 dl kuohukermaa
ripaus suolaa
1 rkl vaniljatahnaa tai 1 tl vaniljajauhetta 


 8 ramekin vuokaa (1-1,5dl)




Kinuski:
  • Kaada vesi ja sokeri kattilaan. Lämmitä seosta keskilämmöllä, kunnes sokeri liukenee. 
  • Jatka lämmittämistä, kunnes seos muuttuu vaalean ruskehtavaksi (n.10min). Varo polttamasta seosta. 
  • Kun seos muuttaa väriä, nosta kattila liedeltä ja lisää joukkoon 2 rkl kylmää vettä, jotta kypsyminen loppuu.
  • Voitele vuoat rasvalla.
  • Kaada seos vuokiin. Nosta vuoat jääkaappiin 30 min ajaksi (tai pakkaseen 15min).

Vanukas:
  • Kaada maito ja kerma kattilaan. Kiehauta, mutta älä keitä.
  • Lisää sokeri ja sekoita kunnes se liukenee.
  • Sekoita kulhossa munat ja vanilja haarukan avulla. Älä käytä vispilää, ettei seokseen muodostu ilmaa.
  • Kaada maito-kermaseos kulhoon koko ajan sekoittaen.
  • Jaa seos ramekin vuokiin.
  • Nosta ramekin vuoat 20x20cm vuokaan ja kaada isoon vuokaan kuumaa vettä. Vesi saa ylettyä 3/4 ramekin vuokien korkeudesta. Varo ettei vanukkaiden joukkoon mene vettä.
  • Paista vuokia vesihauteessa 135 asteessa noin tunti.
  • Nosta vuoat vesihauteesta ja anna jäähtyä huoneenlämmössä (2-3h). Jos vuoat laittaa suoraan kylmään, ilmaantuu pinnalle ilmakuplia.
  • Nosta sen jälkeen vuoat jääkaappiin vähintään 6h ajaksi.
  • Pyöräytä veitsellä vanukkaan reunat irti vuoasta. Nosta lautanen vuoan päälle ja keikauta vuoka toisinpäin. Nosta varovasti vuoka vanukkaan päältä pois. Katso videolta vielä toinen tapa irrottaa vanukas vuoasta.


Minulla kävi mielessä testata impossible cake ohjeen vanukasohjetta tähän versioon, mutta vielä en ole saanut sitä aikaiseksi. Luulen, että testaan sitäkin jatkossa vähän pienemmällä ohjeella, sillä kyseisen kakun vanukaskerros oli niin herkullista.

Creme caramel muistuttaa hieman creme bruleeta, mutta bruleen tulee pelkästään keltuaisia ja pinnalle ripotellaan sokeria, joka karamellisoidaan tohottimella.





Kommentit

  1. Kiitti ohjeesta ja videosta! Tätä oon aikonu tehdä jo vuosia. Josko nyt uskaltautuisin.😊

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kokeile ihmeessä! Ei ole vaikea ☺️ Kakkumonsteri

      Poista
    2. Onnistuuko tavallisesta laktoosittomasta maidosta vai täytyykö olla just täysmaito? Tehtiin ystävän kans sun ohjeella tuo inpossible cake ja tuli aivan todella herkullinen! Kiitos siitäkin ohjeesta!😍

      Poista
    3. Onnistuu :)
      Oi ihana kuulla ❤️
      Paula

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi <3