Vintagekakku - Koko Suomi leipoo


 Koko Suomi leipoo finaalitehtävässä tehtiin Vintage tyylinen täytekakku 30 hengelle. Minä valitsin kakkuun makuja mm. 1800-luvulta. Pohjana onkin mantelinen kakkupohja. Täytteenä sitruunakreemiä, raparperikompottia ja mansikoita. Koko komeus on kuorrutettu suklaakreemillä, sillä se on minusta parhaimman makuinen kreemi maan päällä. Tässä on resepti kokonaisuudessaan. 

En yleensä täytä kakkuja kreemeillä, mutta teltan vaativissa olosuhteissa kerma-tuorejuustotäytteet eivät olisi millään onnistuneet. Suklaakreemi on aika makea, mutta mielestäni kaikki muut kreemit ovat vieläkin makeampia, joten suosin mielummin suklaata.


Mantelinen kakkupohja

2x20cm, 2x15cm ja 2x10cm vuoat

500 g voita
450 g sokeria
8 kananmunaa
240 g erikoisvehnäjauhoja
200 g mantelijauhoja
2 tl leivinjauhetta
2 sitruunaa
4 tl kanelia


Raparperikompotti

250 g raparperia
½ dl vettä
½ dl sokeria
½ dl fariinisokeria


Sitruunakreemi

360 g voita
4 valkuaista
3 dl sokeria
60 ml vettä
½ tl sitruuna-aromia
1 sitruuna
400 g tuoreita mansikoita


Kostutus

2 dl vettä
1,5 dl sokeria


Suklaakreemi

350 g voita
5,5 dl tomusokeria
200 g tummaa suklaata
1,5 tl vaniljajauhetta
1/4 tl suolaa
1 dl kaakaojauhetta
1 dl pistaasipähkinärouhetta




MANTELINEN KAKKUPOHJA: Vaahdota voi ja sokeri. Lisää munat. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää seokseen. Raasta sitruunoiden kuori ja lisää seokseen. Kaada taikina vuokiin, joiden pohjat on vuorattu leivinpaperilla ja reunat voideltu. Paista kakkuja 175 asteessa 30-35 minuuttia. Anna pohjien jäähtyä pöydällä 10 min ja kumoa ne sitten vuoista. Anna jäähtyä täysin.

RAPARPERIKOMPOTTI: Laita vesi ja sokerit kattilaan. Keittele 5 min. Pilko raparperit ja lisää kattilaan. Keittele 5 min. Anna seoksen jäähtyä.

SITRUUNAKREEMI: Mittaa vesi ja sokeri kattilaan. Vaahdota valkuaiset monitoimikoneessa tai sähkövatkaimella. Keitä vesi ja sokeri 121 asteiseksi siirapiksi. Lisää siirappi valkuaisvaahdon joukkoon koko ajan sekoittaen. Sekoita seosta kunnes kulho jäähtyy. Lisää huoneenlämpöinen voi ja vaahdota tasaiseksi seokseksi. Raasta sitruunankuori ja lisää seokseen.Mausta vielä sitruuna-aromilla. Pilko mansikat ja lisää kreemin joukkoon.

KOSTUTUS: Sekoita ainekset kattilassa ja keitä seosta, kunnes sokeri on liuennut veden joukkoon. Anna jäähtyä.

KAKUN KOKOAMINEN: Kakun kokoaminen. Leikkaa kakkupohjat kahteen osaan. Nosta ensimmäiset kakkupalaset leikkuulaudalle leivinpaperin päälle. Kostuta pohjat. Levitä väliin raperperikompottia ja kreemiä. Nosta toiset pohjan palaset täytteen päälle, kostuta ja levitä pohjille lisää täytettä. Toista kunnes kakut on koottu. Nosta kakut pakkaseen vartiksi tai jääkaappiin puoleksi tunniksi.

SUKLAAKREEMI: Sulata suklaa ja anna sen jäähtyä. Vaahdota voi ja tomusokeri vaaleaksi vaahdoksi. Lisää voiseokseen suklaa, vanilja ja suola. Ota puolet kreemistä toiseen kulhoon ja lisää joukkoon kaakaojauhetta, kunnes seos on selkeästi tummempaa. 

SUKLAAKORISTEET: Sulata suklaa 45 asteiseksi. Jäähdytä 28 asteiseksi. Lämmitä suklaa käyttölämpötilaan 31-32 asteiseksi. Valmista suklaakoristeita temperoidusta suklaasta. Suihkuta koristeisiin pronssisprayta.

KUORRUTTAMINEN JA KORISTELU: Nosta isoin kakku tarjoilualustalle. Kuorruta kakut kauttaaltaan tummemmalla suklaakreemillä ohuelti ja laita hetkeksi kylmään. Kuorruta kakut sitten vielä uudelleen. Nosta keskikokoinen kakku isoimman kakun päälle ja pienin kakku keskikokoisen kakun päälle. Pursota eri sävyisillä kreemeillä pursotuksia kakun päälle ja reunoille (kts kuva alta). Tarvitset ainakin kahta erikokoista tähtityllaa ja pienen lehtityllan. Tee vaaleammasta kreemistä pienellä tähtityllalla pursotukset kakkujen saumakohtiin. Tee lehtityllalla pursotukset reunoille. Tee hyvin pienellä tähtityllalla ja tummalla kreemillä viimeistelypursotukset. Nosta päälle suklaakoriste. Ripottele päälle vielä pistaasipähkinärouhetta väriksi tarvittaessa.



Lämpötila oli teltassa yli 30 astetta, minkä vuoksi kreemini painui kasaan ja jouduin suunnittelemaan pursotukset uusiksi. Yllä olevassa kuvassa on alkuperäinen suunnitelma. Kyseinen kakku meni naapuriin rippijuhliin. Kaikki kehuivat kakkua parhaaksi kakuksi ikinä, joten uskalsin suunnitella tämän kisan finaalia varten.

Tuomarit kehuivat erityisesti minun koristelutaitoja ja leivontakokemusta. Oli ihana saada palautetta ammattilaisilta ja opin kisassa aivan älyttömän paljon sekä leivonnasta että bloggaamisesta.


Teknisen tehtävänä oli tehdä sekä suolaisia että makeita voisarvia. Makea tiramisutäyte oli aivan ihanaa! Suolainen pinaattitäytekin oli tosi kiva. Näiden resepti löytyy kokonaisuudessaan täältä.


Ihana juontajamme Anne Kukkohovi! Harvoin näkee näin iloista ja aitoa ihmistä. Hänellä ei kuuluisuus ole noussut yhtään hattuun! Tulee ikävä sinuakin!


Ja ihana ohjaajamme Kimi! 


Kiitos vielä kaikille! 💖


Kommentit

  1. Onnea leipojalle hyvästä suorituksesta! Joka vuosi ihmettelen, miksi kilpailu pitää käydä kuumassa teltassa, jonka lämpötilassa kukaan ei voi onnistua kunnolla täytteiden ja kuorrutusten kanssa.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi <3