Sortavalan rouvien kahvikakku


 Sari Spåralta on jälleen ilmestynyt ihana uusi leivontakirja ja sain kunnian tutustua tähän ensimmäisten joukossa. Minulla on ainakin viisi Sarin leivontakirjaa ja suurimmassa osassa on satoja ihania reseptejä upeiden kuvien kera! Uusin kirja on nimeltään Kuivakakkukirja, joka on enemmän kuin reseptikokoelma. Kirja on inspiroiva opas kuivakakkujen maailmaan ja siitä löytyy sekä vanhoja että moderneja ohjeita. 

Minä testasin kirjasta ensimmisenä Sortavalan rouvien kahvikakkua, johon tulee mm. suklaata ja hasselpähkinärouhetta. Isäni isän puolen suku on lähtöisin Karjalasta Jalovaaran kylästä ja isoisäni kaatui jatkosodassa, joten kaikki Karjalaan liittyvä on lähellä meidän perheen sydäntä. Isälläni oli ihana isäpuoli, jota kutsuin papaksi. Hän selvisi molemmista sodista ja oli maailman ihanin isoisä. Hänellä oli tapana huudahtaa meille nauraen "Voi Sortavalan tytöt!" aina kun teimme jotain jäynää. Tämän ihanan muiston takia kakun valitseminen kirjasta oli loppujen lopuksi todella helppoa. 

Kirjasta löytyy lähes 100 kuivakakkureseptiä, joten aion ehdottomasti jatkossa testata myös muitakin ohjeita. Kirjan lopusta löytyy myös paljon ihania kuorrutereseptejä. Minä kehitin tätä kakkua varten ihan uuden kuorrutteen reseptin, joka löytyy postauksen lopusta.


noin 2 litran vuoka

200 g tummaa suklaata
150 g voita
4 kananmunaa
3 dl sokeria
75 g hasselpähkinärouhetta
4 dl erikoisvehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta



Kakkua paistetaan 175 asteessa noin tunnin ajan. 
Tarkemmat valmistusohjeet löytyy kirjasta.

Kirja saatu arvostelukappaleena.
Vieraile myös Sarin Sweet food o'mine blogissa! 💖



Minä kehitin tätä kakkua varten ihan uuden kuorrutteen reseptin, josta tuli meidän perheen uusi suosikki! Tästä tuli aivan täydellinen lisä Geishamaiselle kakulle, mutta päälle voi tehdä myös ihan tavallisen suklaa ganache kuorrutuksen. 

Ylijäämäpraliinin voi käyttää esim. kakkutaikinaan, täytteisiin tai makeisiin!
Katso reseptit linkkien takaa.

Hasselpähkinäpraliini:
100 g hasselpähkinöitä
65 g sokeria
20 g vettä


  • Paahda pähkinöitä 175 asteessa noin 15 min.
  • Hankaa pähkiöitä keittiöpyyhkeeseen, jolloin kuoret irtoaa.
  • Keitä vettä ja sokeria kattilassa noin 10 min keskilämmöllä, kunnes seoksen väri muuttuu ruskehtavaksi.
  • Lisää pähkinät vesi-sokeriseoksen joukkoon ja sekoita hieman.
  • Kaada massa pellille silikonimaton päälle ja anna jähmettyä kovaksi ja huoneenlämpöiseksi.
  • Murra praliini paloiksi ja laita tehosekoittimeen.
  • Aja tasaiseksi massaksi 5-10min ajan. Lisää tarvittaessa hieman rypsiöljyä.



Suklaa-hasselpähkinäkuorrute

2 dl kuohukermaa
100 g tummaa suklaata
½ dl hasselpähkinäpraliinia

Laita ainekset kulhoon ja lämmitä mikrossa puolella teholla 30-60 sekunnin pätkissä, kunnes seos on tasaista. Kaada kakun päälle. Kuorrutetta jää yli, mutta lopun voi laittaa jääkaappiin jähmettymään ja pyöritellä myöhemmin tryffellipalluroiksi. 

Tavalliseen suklaa ganacheen tulee 100 g tummaa suklaata ja 1 dl kuohukermaa.



Kommentit