Napolilainen pizza


On varmaan sanomattakin selvää, että napolilainen pizza on maailman paras ja aito oikea pizza. Söimme miehen kanssa Trentossa (Pohjois-Italiassa) napolilaisessa ravintolassa niin ihanaa pizzaa, että molemmat meinasivat pudota tuoleilta. Tarjoilija sanoi, että Napolissa sijaitsee vielä parempi pizzeria, joten meidän on varmaan pakko tehdä joku kerta ruokamatka sinne!

Autenttinen pizza tehdään 450 asteisessa uunissa, joten kotiuunissa ei ihan vastaavaa voi saada aikaan. Kotona voi hyvistä raaaka-aineista saada kuitenkin todella hyvän version aikaan. Pizzapohjaan kannattaa käyttää erityistä pizzajauhoa eli 00-jauhoa, jolla tulee paras lopputulos. 00-jauholla tarkoitetaan jyvän ydinosasta valmistettua yleensä hienoksi jauhettua vehnäjauhoa. Italiassa jauhojen merkintä 00, 0, 1 tai 2 kertoo niiden tuhkapitoisuudesta, eli siitä, kuinka paljon jyvän kuoriosia jauhoissa on mukana.


Pizzataikina

5 dl kylmää vettä
1 rkl kuivahiivaa
1 rkl suolaa
1 rkl oliiviöljyä
n. 10 dl 00-jauhoja


  • Sekoita suola ja kuivahiiva jauhojen joukkoon.
  • Lisää jauhot veden joukkoon pienissä erissä ja vaivaa seos taikinaksi noin 10 min ajan.
  • Lisää oliiviöljy ja sekoita. Taikina on valmis kun se alkaa irrota kulhon reunoilta. 
  • Anna taikinan kohota liian alla lämpimässä paikassa noin tunti.
  • Pyörittele tämän jälkeen taikinasta palloja ja anna taikinoiden kohota jääkaapissa liinan alla 1-2 vuorokautta.


Pizzakastike

1 sipuli
2 valkosipulia
oliiviöljyä
1 prk Mutti tomaattisosetta
1 prk (70g) tomaattipyrettä
mustapippuria
½ kasvisliemikuutio
tuoretta basilikaa


  • Pilko sipulit ja kuullota ne öljyssä.
  • Lisää tomaattisose- ja pyre. Mausta.
  • Keittele seosta noin tunti miedolla lämmöllä, kunnes se sakenee. 
  • Lisää lopuksi hienonnettua basilikaa.


Pizzakastike kannattaa myös tehdä itse ja sitä voi myös käyttää yleiskastikkeena esim. kana- ja jauheliharuoille. Pizza kannattaa paistaa mahdollisimman kuumassa uunissa nopeasti. Kotiuunissa lämpötilan saa todennäköisesti max 300 asteeseen, jolloin pizzan paistoaika on max 10 min. Jos omistaa pizzauunin tai -kiven, niin kannattaa käyttää niitä.

Autenttisen italialaisen pizzan päälle ripotellaan aina reilusti vielä oliiviöljyä. Monessa eurooppalaisessa ravintolassa ei tätä tehdä, sillä niissä todennäköisesti pelätään, että asiakkaat vieroksuvat tätä tapaa. Vannon, että öljy kannattaa kuitenkin ehdottomasti lisätä pizzan päälle ennen tai jälkeen paiston!



Turussa on kiva napolilainen ravintola Pizzeria450 (quattrocentocinquanta), josta saa todella hyvää italialaista pizzaa. Se ei yllä Trenton tasolle, mutta on hyvä vaihtoehto, jos ei jaksa lähteä Italiaan pizzalle. Ravintolasta saa myös täydellistä jäätelöä (Nuvole), joka maistuu aivan aidolle italialaiselle gelatolle! Kannattaa ehdottomasti maistaa ainakin sitä! Nuvole artesaanijäätelöä voi löytää myös Turun torilta.




Kommentit